Freeride World Tour 2018 - Verbier

Velký finále Xtreme Verbier letošní Freeride World Tour je minulostí a my teď prozkoumáme, jak dopadl nejen kultovní závod ale taky celý letošní ročník!

Letošní Freeride World Tour úspěšně dotančila ke svému poslednímu číslu sezóny. Tím je jako vždy prestižní zakončení zimy v podobě závěrečnýho a hlavně legendárního závodu Xtreme Verbier ve švýcarských Alpách, kam se podívá pouze hrstka nejúspěšnějších. Ani letos tomu nebylo jinak, a tak nakonec pouze desítka vyvolených pánu a šestice dam měla ty privilegia stanout na 3223 metrů nad mořem vysokou horu Bec des Rosses. Ta je známá díky svý divoký stěně, která je více jak šest metrů dlouhá a dosahuje až prudkosti padesáti pěti stupňů. To už je hodně slušná nakloněná rovina. Tady není místo pro chyby, přešlapy a omyly. Tohle je prostě jen pro silný žaludky. Big mountain v tý nejčistší podobě. A my se jukneme, komu to tady letos vykouzlilo největší rohlík na tvář.

Velikonoční pondělí začalo kladně. Snowboardisté se ještě mohli těšit z přídělu slunečních paprsků. Bohužel s příchodem lyžníku se do šéfování dne dostala zataženost a viditelnost klesla někam na bod mrazu. Naštěstí se ale závod odjel, což bylo hlavní. Ještě před startem byla jasná jedna věc. Nedostižným králem letošní sezóny se stal Švéd Kristofer Turdell. Ten byl slušnej hamoun a během předešlých čtyřech zastávkách FWT nastřádal tolik body, že už ho nemohl předběhnout ani Usain Bolt řízlej gepardem. Kristofer si navíc z poslední zastávky ve Fieberburnnu přivezl zraněnou nohu, takže do podniku ve Švýcarsku vůbec nezasáhl. Smůla. Bohužel podobně letos dopadl i ruskej šílenec Ivan Malakhov. Snad to tomuhle sympatickýmu carovi vyjde za rok. Zaslouží si to… A aby se to nepletlo, tak Kanaďan Logan Pehota už je taky nějakej ten den vedenej jako lazar.

Naopak mezi něžným pohlavím se ještě čekal nelítostný boj o titul. Bábovky mají samozřejmě přednost, a tak se na to holky z lyžníků vrhly jako první. Nic nenechala náhodě vedoucí žena celkovýho pořadí Italka Arianna Tricomi. Ta se pustila do díla jako první a hned si odnesla za několik menších dropů 85.00 bodů. Elisabeth Gerritzen se následně bohužel cíle nedočkala. Rakouský duo Eva WalknerLorraine Huber se snažilo, seč jim nohy a lyže stačily. Na suverénní Italku byly ale bohužel krátký. Když pak v kotoulích skončila i Američanka Hazel Birnbaum a náhradnice Hedviga Wessel zajela bramborovej flek bylo jasno. Arianna Tricomi prvně ovládla nejen Xtreme Verbier ale i celou Freeride World Tour!

Vítězná jízda Arianny Tricomi:

To nejlepší od holek z Xtreme Verbier 2018:

Prvním pánským sebevrahem, kterej se pustil na nelítostnej svah byl Grifen Moller ze Států. Jeho naděje zvadly po nedotočeným backflipu. Naštěstí bez ujmi na zdraví. To Mickael Bimboes z Francie přijel řádně namlsanej minulou výhrou v Rakousku. Nekompromisně tam během svý čistý a plynulý jízdy vyšvihl dva dropy macatý jak pozadí japonskýho šampiona v sumu a s 89.67 body se usadil v čele. Novozélanďan Sam Lee alias Ibex pak měl trošku smůlu. Během svý jízdy tam prostě poslal čistokrevnýho kotoula na zemi. Run sice dojel, ale přišla samozřejmě bodová ztráta. To nováček Berkeley Patterson potvrdil, že v něm dřímá slušnej talent. Jeho velká 360 a další drop přinesly slušný skóre. Činil se taky Reine Barkered. Velezkušenej Švéd, kterej už ví, jaký to je tady vyhrát, vytáhl několik slušnejch dropů a ty ho katapultovali na průběžnej druhej flek za Mickaela.

Velkou pecku pak vysolil Ital Markus Eder. Ten v sobě nezapřel svojí freestylovou minulost. 360 ještě nikoho nepřekvapila ale následnej nose butter 360 cliff drop byl asi největší pecka dne! Možná ale trošku k údivu všech to stačilo zatím jen na aktuální druhej flek. Naopak celkový vítěz z roku 2016 Loic Collomb-​Patton neměl zrovna svůj den. První půlku kopce pokořil ještě bravurně, ale pád u 360 stopl velkej bodovej nášup. Za opačnej konec to vzal jeho krajan Leo Slemett. Obhájce titulu si spravil chuť s dvěma 360 backflipem a zakotvil na třetím místě. Bodově ho následovně atakovala lokální hvězdička Yann Rausis. Ten možná odjel největší drop dne, ale na bednu to nestačilo. Posledním mužem byl mladičkej Craig Murray. Vůbec nejmladší freerider, kterej kdy na Xtreme Verbier startoval. Devatenáctiletej Novozélanďan se toho ale nezalekl, napral tam dva obří 360 dropy a o jeden jedinej bodík dolítl na druhý místo. Mickaela Bimboese ale překonat už nikdo nezvládl. Slavil tak druhou výhru v sezóně. Bronz pak bral na Apeninský poloostrov za mladým protinožcem Markus Eder.

Král Xtreme Verbier pro rok 2018 Mickael Bimboes:

Mladík Craig Murray a jeho druhý místo:

Markus Eder a jeho parádní bronzová jízda:

Pánský highlights z Xtreme Verbier:

Letošní vydařenej ročník Freeride World Tour 2018 je tak minulostí. Pět parádních závodů opět prověřilo kvality nejlepších mužů a žen v prašanu. Z premiérového titulu se raduje Kristofer Turdell před dvojkou Markus EderMickael Bimboes. Dámám pak kraluje Arianna Tricomi, kterou pronásleduje rakouské duo Eva WalknerLorraine Huber. Už teď se ale můžeme těšit na dvanáctej ročník nejprestižnější série freeridových závodů…

Výsledky Freeride World Tour – Verbier:

Muži:

1. Mickael Bimboes (FRA)
2. Craig Murray (NZL)
3. Markus Eder (ITA)
4. Leo Slemett (FRA)
5. Yann Rausis (SUI)
6. Reine Barkered (SWE)
7. Berkeley Patterson (USA)
8. Sam Lee (NZL)
9. Loic Collomb-​Patton (FRA)
10. Grifen Moller (USA)

Ženy:

1. Arianna Tricomi (ITA)
2. Eva Walkner (AUT)
3. Lorraine Huber (AUT)
4. Hedviga Wessel (NOR)
5.-6. Elisabet Gerritzen (SUI)
5.-6. Hazel Birnbaum (USA)

Celkový výsledky Freeride World Tour 2018:

Muži:

1. Kristofer Turdell (SWE) – 7870b.
2. Markus Eder (ITA) – 7320b.
3. Mickael Bimboes (FRA) – 6930b.
4. Loic Collomb-​Patton (FRA) – 6660b.
5. Yann Rausis (SUI) – 6290b.

Ženy:

1. Arianna Tricomi (ITA) – 9700b.
2. Eva Walkner (AUT) – 8880b.
3. Lorraine Huber (AUT) – 7780b.
4. Hazel Birnbaum (USA) – 7080b.
5. Elisabeth Gerritzen (SUI) – 6690b.

Web Freeride World Tour najdeš zde.

Foto by Jeremy Bernard, Dominique Daher - FWT

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...