Freestyle.ch 2012

Švýcarský Curych opět po roce ožil festivalem Freestyle.ch! Jak to letos dopadlo s freeskiery se dočtete právě u nás!

Tak je tady podzim a co to znamená? Že bude padat listí? No to taky, ale to nás asi zrovna dvakrát netankuje. Pro nás je určitě důležitější, že startuje sezóna oblíbených city bigairových kontestů. No a na začátek nemůže přijít nic jiného než legendární Freestyle.ch ve švýcarském Curychu. To letos dosáhlo na plnoletost, protože o uplynulém víkendu se konal již osmnáctý ročník tohoto festivalu extrémních sportů. No a jak tomu obvykle bývá tak vedle FMX, snowbaordingu a MTB kolech nechyběl ani náš milovaný freeskiing, který opět sliboval nefalšovaný souboj těch největších freeski es!

Šestnáctka vyvolených freeskierů začínala svoji švýcarskou pouť sobotní kvaldou. Bohužel počasí nebylo zrovna ve své kůži, takže kvalifikace byla posvěcena pořádnou porcí deště. To však jezdcům nebránilo k tomu, aby předvedli šílenosti nejvyšších kvalit. Formát byl tradiční jako každý rok. Každý měl jeden tech a jeden styl skok a jednu možnost opravy. Do semifinále pak šla nejlepší osmička. Po deštivé hodince byl prozatím na nejvyšší příčce Henrika Harlautbiem 900 safety a se svým speciálem nosebutter dub cork 1080 safety. Za ním pak kvaldu nejlépe zvládl domácí Kai Mahler za switch cork 540 screamen seamendub cork 1080 mute to truckTom Wallisch s duem triků cork 900 stalefishswitch dub 900 dubjapan.

Domácí fanoušky tentokrát příliš nepotěšil loňský vítěz Elias Ambühl. Ten nasadil cork 540 safetydub cork 1080 a musel se spokojit až s jedenáctým nepostupovým místem. Sobotní den pak gradoval večerní Crossover Session, kdy se na ráz představily všechny sporty a cíl byl jednoduchém. Předvíst co největší magořinu! Tady se k riderům poprvé taky přdaly freeskeirky. Letos pozvánku na večerní session totiž dostala Emilia WintVirginie Faivre. Početný domácí publikum s nějakými 30000 hlavami, které celou dobu poctivě hecovalo všechny ridery se nakonec dočkalo. Vítězem session se totiž stal Elias Ambühl, který si tak aspoň decentně zpravil chuť po nevydařený kvaldě. Poté se už všichni mohli odebrat na známou sobotní Afterburner Party, která tradičně končila až s ranním rozbřeskem.

Jezdci to ale nesměli s večerníma radovánkami moc přehánět. V neděli na ně totiž nejprve čekalo semifinále. Počasí už naštěstí pochopilo jak se má chovat, takže podmínky ideální. Semi se jelo čtyřiceti pěti minutovým jamem, kdy každém rider mohl max předvíst pět triků a top dva se mu počítali a do totální finále pak šla top čtyřka. K vidění tak bylo neskutečný množství prasáren jak technických tak stylových. Phil Casabon například vystřelil switch dub 1080 truck nebo lazy cork 180 safety a to navíc v no poles stylu! Jeho bro Henrik Harlaut zas první nosebutter dub cork 1260 no a domácí mladík Kai Mahler se nenechal zahanbit se svým switch dub misty 1260 mute. Sázel taky Tom Wallisch a to switch dub 900 dubjapna nebo switch dub 1080 tail. Prostě jedna čunárna za druhou. Proto taky zaslouženě tahle čtyřka postoupila do následujícího superfinále!

Ve finále pak už nebyl čas na žádný stylovky a podobně. Dva skoky, lepší se počítá. Čekali se tak pekla nejvyššího kalibru. Po prvním kole na tom byl nejlíp Kai se svým switch dub misty 1260 muteHenrik za nosebutter dub cork 1260 safety. Po prvním záporném skoku pro Toma Wallische mu však v druhém jeho switch dub rodeo 1080 tail vyšel a posunul se na třetí příčku. Tý si ale užil jen než se z věže rozeběhl B-​dog alias Phil Casabon. Rotace switch dub cork 1080 truck ho katapultovala na bronz. No a vítězný rozuzlení? Henrik Harlaut dostal za svůj butterovanej dub nakonec 95.75 bodů. Čekalo se tak na odpověď Kaie. Zase switch dub misty a nakonec „jen“ 95.50 bodů. O nejmenší možný rozdíl se tak mohl radovat E-​dollo a mohl si bouchnout vítězný šáňo!

Výsledky Freestyle.ch 2012:

1. Henrik Harlaut (SWE) - 95.75
2. Kai Mahler (SUI) – 95.50
3. Phil Casabon (CAN) – 91.25
4. Tom Wallisch (USA) – 81.75
5. Gus Kenworthy (USA)
6. Markus Eder (ITA)
7. Andreas Hatveit (NOR)
8. Russ Henshaw (AUS)
9. Jossi Wells (NZL)
10. Jonas Hunziker (SUI)
11. Elias Ambühl (SUI)
12. Jon Olsson (SWE)
13. Sammy Carlson (USA)
14. vincent Gagnier (CAN)
15. Aleks Aurdal (NOR)
16. Jacob Wester (SWE)

Více o Freestyle.ch ZDE

Videa z Freestyle.ch 2012:

Kvalifikace:

Crossover Session:

Finále:

Tento článek vznikl díky našemu partnerskému webu downdays.eu .

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...