Gruzie s freerideguides.cz

Každý, kdo se freeridu alespoň trochu věnuje, tak mi dá jistě za pravdu, že má svůj seznam top středisek. S největší pravděpodobností ho nazýváte top secret resorty. Snažíte se o něho dělit jen a pouze se svými přáteli. Je to logické, freeride lyžování není jako bikování, pádlování, lezení, surfování… Prostě v tomto sportu není jedno, zda se o svou linu dělíte s jiným sportovcem. Jet v prachu druhou, nedej bože třetí linu, je prostě o ničem. Zkrátka, pokud si najdete svůj ráj na zemi, chcete ho mít jen a pouze pro sebe.

I já jsem minulou sezonu tento „můj ráj“ na zemi našel. Neleží v Alpách ani v Evropě, leží v malé zemi s názvem Gruzie, na pomezí Evropy a Asie, obklopená Velkým Kavkazem. V samém středu leží můj ráj. Lyžařské středisko Gudauri je v zajetí hor, které byste jen těžko v Evropě hledali. Kavkaz je starší a i vyšší pohoří než Alpy, a tak jsou zde kopce o dost příznivější k freeridovým radovánkám.

Moderní středisko, ve kterém už před 30 lety měli čtyřsedačkové lanovky, heliskiing, guidy s lavinovými batohy, apod. Tedy takové ty běžné věci, na které jsme zvyklí dnes. Na co ale nejsme a asi nikdy nebudeme, tak to je punková mentalita místních. Nemůže nikoho překvapit třeba tři roky starý hotel s rozpadajícími se postelemi, kuchyňka bez nádobí, sprcha bez hadice, sedačková lanovka, dávající elektrickou ránu při výstupu z ní. Východ je východ.

Na druhou stranu, bohatě to vynahradí místní svahy. Už jste někdy jeli dvě a půl minuty v kuse po pláni s průměrnou rychlostí 70km/​h? Nebo jste měli k dispozici po výstupu z lanovky v 3200m n. m. 2 km dlouhý hřeben se severními svahy s délkou sjezdů 5 km? Jestli ano, tak byste se určitě o tyto informace s nikým nedělili.

Tak proč to dělám já?! Protože do každého ráje dřív nebo později dorazí i Eva. V podobě již neúnosného množství freeridových nadšenců z celého světa. 

Ještě to bude nějakou tu sezonu trvat, ale i zde přijde den, kdy bych musel jezdit druhou, třetí … linu a to nechci! Čím dřív to bude, tím líp. Svět je plný rájů na zemi a je dobré nezůstávat na jednom místě. Je potřeba objevovat nové a nové destinace, a tak mi dejte motivaci objevit další ráj a pojďte mi to rozjezdit příští rok do Gruzie! Mrkněte na naši nabídku campů nejen do Gruzie zde!
Za freerideguides
Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!