Jon Olsson Invitational 2014

Jon Olsson letos se svým Inventational slavil kulatiny a děly se zase věci! Jukni na rekapitulaci desátýho ročníku...

Švédskej hezoun Jon Olsson je asi jedinej freekier na světě, kterej na svah jezdí Lamborghini s rakví. Je taky asi jedinej, kdo svůj Inventational dotáhl do kulatý desítky! O víkendu se v jeho rodným Are uskutečnil jubilejní ročník Jon Olsson Invitational, na kterej opět pozval jednoho magora vedle druhýho. Bylo jasný, že se triply budou otřásat v základech. Kromě big airu Jon nezapomněl ani na šponaře, ke kterej poslední léta hodně konvertuje. Druhou disciplínou, která nás ale nechá celkem klidnými byl totiž paralelní obří slalom…

Jako každej rok i letos ve švédským resortu vyrostla pořádná potvora (tím myslíme skok). Do páteční kvaldy se postavilo celkem dvacet jedna lyžníku. Do nedělního head-​to-​head fajnlu měla jít top šestnáctka, takže to možná vypadalo, že šlo skoro o prd. Riders ale určitě nehecovalo, že nejlepší dvojka z kvaldy si mohla v sobotu pře den dát v klidu cigárko, protože dva největší zabijáci šli rovnou do závěrečnýho finále! Každej měl možnost skok celkem třikrát zprznit a samozřejmě top trik se počítal. Šťastnou dvojicí byl nakonec Jesper Tjäder, kterej tam posla switch triple rodeo japanOscar Wester, kterej dostal vůbec největší porci bodů za mocnost triple cork 1620!!

Sobotní formát se jel na hulváta jeden proti jednomu pouze na jednu jízdu! To je malinko nešťastnej formát hlavně pro začínajícího jezdce. Ten to musí nahrotit, na což několik borců samozřejmě doplatilo. Soupeři pak stačilo poslat stylovku s prstíkem v nose nebo jiným otvoru a šel v pohodě dál. Přesně takhle dopad Noah Morrison. Henriku Harlautovi stačilo na pohodu dát bio 720 a šel dál. Trojtej souboj PK Hunder, Robby FrancoAlex Bellemare ovládl se switch dub 1260 mute PK. Alex Beaulieu-  Marchand uzemnil s dub 900 tail Freje Jönssona. Christof Schenk pak nedotáhl svůj triple, takže Fabian Bösch měl celkem lehkou úlohu. I tak tam narval switch dub misty! Stejně dopad i Elias Ambühl. Aleksi Aurdalovi tak stačila switch cork 900. Z tria Matt Walker, Vincent GagnierEspen Bergh se nejvíc líbilo dub bio, takže je jasný, že dál šel Vinnie Cash! Johan Berg pak vystavil stopku duu Joss ChristensenLars Björum. Poslední kdo si pak zajistil postup byl Torin Yater-​Wallace pře Johna Browna.

Čtvrtfinále odstartoval severskej souboj E-​dolloPK. Henrik zrovna neměl svoji chvilku a tak a Norovi stačila cork 720 nose. Switch dub misty Fabiana Bösche zase úřadoval a tentokrát to odnes ABM. Aleks Aurdal si pak vyšlápl na Vincenta Gagniera a zkušenější Torin Yater-​Wallace si poradil s Johanem Bergem! Vykrystalizovala tak poslední čtyřka, která bojovala o poslední dvě finálový místa! Switch dub misty mladého Švýcara vraždil dál! PK Hunder si tak musel pakovat saky paky! Že Torin nenakládá jen v rampě potvrdil proti Aleksi Aurdalovi. Jeho pravej dub cork 1080 stačil na postup do finálka!

Zůstal tedy dvojka Fabian BöschTorin Yater-​Wallace, ke kterým se připojilo vítězný duo z kvaldy Oscar WesterJesper Tjäder, kterej si jen tak mimo závod vyšvihl switch triple frontflip! Tenhle mladej Švéd je zkrátka šílenej jak všechny patra Bohnic dohromady!

Finálovej kvartet už nejel žádným vyřazovacím systémem. Stará dobrá klasika. Každej měl dva skoky a ten lepší se počítal! Přišel čas těch největších prasáren. Všechno načal Fabian Bösch, kterýho zradil jeho switch dub misty 1440. Pokračoval Torin, kterej ze switche umotal takovou motanici, že ani počítadlo, úhloměr a kalkulačka mi nestačilo to dobře spočítat. Každopádně to neodjel! Jo a měla to bejt switch 1980…To Jesper se svým switch triple rodeem 1260 dubjapan dopad na pána! Čekalo se na Oscara Westera. Ten se s tím nemazlil a zase nasadil triple cork 1620! Jasnej první flek! Druhý kolo načal podle bodů Torin. Další ultramixér a další pád. Američan byl tak mimo hru. Fabian na druhej pokus odjel svůj dub místy safety, ale líp jak na třetí flek to nestačilo! Jesper poslal svůj switch triple ještě dál, vejš prostě macatější! Bohužel to nestačilo a tak bylo rozhodnuto! I přes pád v posledním skoku se Oscar Wester mohl radovat! Po Nine Knight ovládl další velkej závod!

Jon Olsson opět postavil kopnu, na který se lítali šílenosti, který jsou z jiný dimenze. Na přístě by to možná chtělo malinko upravit formát, aby druhej rider z dvojice neměl výhodu, ale to sou jen maličkosti. Oscar a Jesper jasně ukázali, že momentálně v big airu jsou top extratřída. Doufejme, že je za rok uvidíme na X Games…jo a kdo vyhrál ty špony fakt netušíme…

Výsledky Jon Olsson Invitational 2014:

1. Oscar Wester (SWE)
2. Jesper Tjäder (SWE)
3. Fabian Bösch (SUI)
4. Torin Yater-​Wallace (USA)

Tento článek vznikl díky našemu partnerskému webu downdays.eu .

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...