KROM WARS 2015

Když chceš udělat něco, co tě baví, a udělat to pro lidi které máš rád. Jako když něco miluješ a chceš to napsat na zeď tak, aby to všichni věděli. Když máš partu přátel, kteří jdou za každých okolností s tebou, vždy tě podrží a mají stejný cíl. Když víš, pro koho přesně to chceš udělat. Tak uděláš KROM WARS!

Freeski je tvůj život. Jen velmi málo věcí v tvém životě stavíš na tuhle úroveň. A protože chceš přinést přesně ten feeling, který máš tak hluboko pod kůží domů, hledáš prostředky. A když to nejde zrovna domů, tak aspoň k sousedovi. Krom Wars se narodily v Kroměříži, kde nemohli kvůli rekonstrukci koupališti dál zůstat, proto mají letos už druhou svíčku na dortu v Hulíně. Absolutní porozumění a ochota místních pomoct s takovou akcí je všudypřítomná a nedá se zaplatit žádnými penězi.

Kdy jindy vytáhnout všechny, ale doslova všechny, ven a naservírovat tuhle chuťovku než na konci léta? A tak se přesně stalo. Rozjezdová věž výšky patrového domu, vytuněný přechod z rozjezdu k odrazu, který si vzal na starost Filip Taraba a vymazlený odrazový rádius, se kterým jsme si před lety při svařování tolik vyhráli. To je pozvánka, která se v době sněhu na hony vzdáleného neodmítá. 

Je to jako organizovat hudební fesťák, na který pozveš našlapaný lineup: juniorská repre, čeští top pros, Poláci, Rakušáci, Němci a další. Každý má ty svoje vyladěný songy, a když přijdeš jako návštěvník, ještě nevíš, kdo bude ten tvůj top headliner dnešního dne. Ale to ti fandit rozhodně nebrání!

S Matyho průvodním slovem den utíká jako holka, které puberťáci u bazénu strhli plavky. A kvalda je ta tam. Z kvalifikace postoupilo ne 7, ale rovnou 12 statečných, kteří šli dál. Ale tady lyžařsky trošku zvolníme, kam se hnát, je srpen a slunce se nám za obzor nijak nehrne. Na fesťáku by si lidi šli do merch shopu koupit tričko, ale tady to je lepší. K tričku totiž dostaneš porci wake exhibice Zabil.cz teamu a návdavkem překvápko od koček na trampolínách. koček - nevíš kam bys dal oči dřív. Léto na bazénu má to svoje, ale s lyžema a s tou správnou partou je to chvíle k nezaplacení! A taky proto tady potkáš celou freeski scénu. Oni ví, proč přijeli.

A hned je tu rozlosování semifinálových párů, které se rozhodně nepovedou ruku v ruce. A tobě jde zas a znovu před očima jak to všechno bylo:
Ranalter(AUT) vs. Jenny (AUT) - rakouský souboj, kde jsou si oba rovni. Pro Ranaltera rozhodly detaily.
Baumgarntner (AUT) vs. Karpiel (POL) - wszystkie punkty i odwaga należą do Austrii
Peč T. (CZE) vs. Trinfonitchev (GER) - a takhle nakládá česká budoucnost, dobře on!
Reibenschuh (SUI) vs. Hanka (CZE) - švýcarský talent a progres podlehl vyladěné kreativitě Danově -> cork 900 shifty do cuban grabu
Břeský (CZE) vs. Beneš (CZE) - hamletovsky bratrovražedný boj, kdy starší z bratrů ve zbrani jde dál
Lovko (SLO) vs. Horák (CZE) - slovinský nejbláznivější stylový trik, frontflip tailgrab bere body jinak preciznímu ježdění Horácovu. Co tě ale na kolena nesrazí, to tě pošle dál, protože jsi Martin Horák.

Nyní řady prořídly a zůstaly tři páry, kdo jde dál má slávu pro dnešek zajištěnou:
Ranalter (AUT) vs. Baumgarntner (AUT) - Das war der Zeitpunkt, an dem die Österreichische Herzen aussetzten. Ranalter je ve finále!
Peč T. (CZE) vs. Hanka (CZE) - Pečákova mladost ti nedá nic zadarmo a nakonec jde z rozhodnutí sudích dravě dál. Pro mnohé možná překvapení, ale zasloužené.
Beneš (CZE) vs. Horák (CZE) - Dva průkopníci českého freeskiingu a dva báječní kluci. Jeden musel z kola ven a byl to Ondra Beneš. 

A tohle všechno zahlédneš prostě jen koutkem oka, protože mezitím řešíš miliony organizačních záležitostí pro ridery, pro stánkaře, pro holky modelky u postupového pavouka, pro sudí. Tuhle akci jsi vypiplal od batolete s celou svojí HDF partou, která tě teď žene s finalistama výtahem na rozjezd, aby publikum vědělo, komu si stěžovat, že počasí vyšlo, jen to slunce pálilo trošku víc, než svědčí odpolednímu popíjení.

Mezi nabouchaným finále si dáš pár skoků a všude vidíš masy spokojených lidí, všude vidíš úsměvy, všude vidíš nadšení, údiv a ovace nad tím vším a zaplavuje tě dobrý pocit, že ta všechna dřina prostě stojí za to, že to je ten důvod, proč to všechno děláte. Ale letos to ještě děláš se speciálním pozdravem do nebe, pro kamaráda, který tu byl na posledních Krom Wars s tebou a tvojí partou… byl to jeden z vás!

Nemáš tu sice jména z X  Games, ale na úrovni ježdění to neubírá ani náhodou. Rider promáchne grab a ví, že ho to může stát místo. Ranalter to finále nakládá v těžkém doublestylu, už už si říkáš, že hajlajtem bude Pečákův první český triple backflip, kterým doslova uvařil jak publikum, tak lidi ze scény. Ale tys viděl Horácův unnatural double underflip s doubletailem do absolutní čistoty a to je pro tebe jasně nejvíc. Horác určitě vyhraje, už to tušíš. A tak to taky i bylo: 

1. Martin Horák (CZE)
2. Denis Ranalter (AUT)
3. Tomáš Peč (CZE)

Proběhne vyhlášení, ovace, děkovačka a pak všichni do ohně párty s Vladimírem 518, který nakládá ve velkým stylu. Bavíš se taky trailerem na nový eXcelent Separation movie a víš, že další dobrá párty bude na pořadu za pár měsíců. STROP, OHEŇ, PEVNOST! ZAS A ZNOVA!

A další den těžký úklid, který jako vždy zvládáte, díky všem těm ochotným lidem. Díky všem, kteří jste si udělali cestu, věříme, že jste se bavili.
-----------------------
Reportů je spousta. V tomhle jsem se pokusil podívat na akci očima hlavního organizátora Krom Wars 2015, Jirky Voláka. Díky Vám všem, kdo jste dočetli až do konce a snad Jirka odpustí, pokud jsem se úplně netrefil do jeho pocitů a zážitků.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...