Lenzerheide Arosa 2017

Po víkendu v Davosu jsme se rozhodli, že se do Švýcar ještě vrátíme. Tentokrát o údolí vedle do Lenzerheide.

Když jsem v tomto středisku byl naposledy, tak ještě nebylo propojené s Arosou. Tím středisko narostlo na 225km. Což je už celkem slušná nálož kilometrů na dva dny ježdění. Bohužel počasí nám moc nepřálo a skoro polovina střediska byla zavřená díky větru v neděli. Lenzerheide je dostupné přes Německo za cca 6 hodin svižnější jízdy, takže se to dá i na víkend. Ubytovaní jsme byli v místním YouthHostelu se snídaní takže pohoda se konala za nějakých cca 30 CHF + nějaké to luftovné a parkovné cca 15 CH za noc. Za tuhle cenu ale spíme přímo na sjezdovce, takže z lyžárny rovnou na svah. Tedy konkrétně na neupravený svah s cca 15cm prašanu :D Takže na rozjetí máme svůj vlastní svah, protože takhle brzy ráno se nikdo z hostelu nevykopal :D A to bylo 9:00.

Díky ubytku se dá ve Švýcarsku ušetřit i na bazénu s teplou vodou. Standardně to stojí cca 11,5 CHF a s ubytkem je to cca 9CHF. Jediná nevýhoda je, že skibusy jezdí do 17:30, takže cesta zpátky je procházka cca 2km v -15stupních, což není úplný ideál, takže volíme variantu auta.

Zvláštní vlastností tohoto střediska jsou spojovací sjezdovky mezi vleky, většina z nich je do kopce. Svahy jsou na jednom hřebenu vedle sebe, dost mi to připomínalo Tonale, nicméně tam spojovačky nebyly skoro vůbec a jezdilo se mimo sjezdovky.

Náš víkend byl zrovna onen s nehezkým počasím a větrem, takže v sobotu jsme něco pojezdili a v neděli už od rána co hodinu ubývaly otevřené sjezdovky a vleky, než se dalo jezdit jen přibližováky. Holt počasí neporučíme. Sjezdovky byly v sobotu hodně hrbolaté díky čerstvému sněhu, který napadl a udělal konečně nějaký základ i mimo sjezdovky. V neděli už byly pisty krásně tvrdé a dalo se i zajezdit, dokud jezdily vleky. V restauracích se rozjíždí apré-​ski celkem brzy. Naše návštěva ChilliHutte nás hodně překvapila, jak to tam jede. Bohužel neberou karty. Nicméně si na papírek napsali jméno a telefon a řekli, ať zaplatíme v neděli. Naneštěstí v neděli nejezdily všechny vleky v okolí ChilliHutte, takže se tam nedalo dostat. 

Naštěstí tam máme kamaráda Kačera, který si vzal peníze a zamázne to za nás v týdnu. Kdyby se někdo chtěl v Lenzerheide vyzkoušet telemark, tak se určitě Kačerovi ozvěte. Vede tam vlastní telemarkovou školu a rád se Vám po-​věnuje. Nemluvě o tom, že budete instruováni v češtině a určitě Vám poradí co kdy a jak až tam budete - http://telemark-lenzerheide.ch.

Cesta zpět byla stejně jako z Davosu hodně trnitá, jelikož za cestu přes Německo potkáte asi 40 sypačů a 15 bouraček… Nicméně Švýcarsko je zase jiný kraj a jiný mrav, zažijete tam trošku jinou kultůru než v Rakousku nebo u nás, a ikdyž to není levné, za výlet to jistě stojí.

Po večerech se můžete taky zabavit místním ledovým kluzištěm nebo curlingem. Vždy je hned vedle dřevěná hospůdka co z ní táhnou švýcarské sýry, tak aby člověk po tom vymrznutí (o víkendu bylo -15st) se mohl zahřát Jagatee nebo svařákem.

Sjezdovky, po kterých jsme jezdili, jsou homologované na FIS závody, ty se budou v Lenzerheide konat 27-​28. ledna 2018 (FIS Ski World Cup –27th/​28th January 2018), Kačer nám je všechny popsal, kde se startuje a kudy se jede, celkem zajímavé to vidět bez přípravy a jak to vypadá po natažení sítí, zasypání 5m hlubokých děr a údolíček. Pokud se tam plánujete vydat, můžete to spojit s prohlídkou LenzerheideMagicForest 13-​30. prosince 2017, kdy se tu koná festival světla a hromadou koncertů. Víc najdete tady : https://lenzerheide.com/de

Za SnowPigs sesmolil Ivoš

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...