Nine Royals 2017

Legendární akce Nine Knights a Nine Queens se letos poprví spojily a daly vzniknout premiérovýmu ročníku Nine Royals! Co všechno se tam dělo? To se dozvíš právě teď!

Nicovi Zackovi a jeho produkční tlupě se bez nadsázky podařilo z akcí Nine Queens a Nine Knihts udělat jednoduše kult. Každej rok se čeká, co zde vyroste za větší a větší potvoru a jakej progres nebo světovej rekord zase změní tabulky. Tím největším letošním posunem pak bylo sloučení akci do monstróznosti, která dostala název Nine Royals. Stejně jako loňskej rok i letos si našla cestu do ne příliš provařenýho italskýho resortu Waltes, kam mířila i hrstka pozvaných freeskierů a snowboardistů jak z řad chlapů tak bab a my jsme se jen mohli těšit, co se tady upeče za šílenosti.

Letos to navíc taky vypadal na první lyžařskou českou stopu. Dan Hanka totiž vyhrál videokvaldu Become a Royal a vypadalo to, že si splní jeden ze svých snů. Bohužel neříkej hop dokud (místí castle) nepřeskočíš. Zranění kolena ho nakonec donutilo vystavit omluvenku. Velká škoda. Československý barvy tak aspoň jako téměř každej rok vyrazila hájit Zuzička Stromková, která zase ovládal dámskou videokvaldu. Už podle fotek ze stavby bylo jasný, že tady zase vyroste multifunkční kruťárna s plno kickerama, cornerama, railama a dalšíma libůstkama.

Jak celej letošní castle vypadal vám v následujícím videu představí dvojka Coline Ballet-​Baz a boarďák Sebbe De Buck:

První dny si riders mezi kterými jsme našli jména jako David Wise, Taylor Seaton, Kevin Rolland, Jesper Tjäder, Giulia Tanno, Emma Dalström, Oscar Wester, Tobi Müller, Andri Ragettli, Ralph Welponer, Katie Summerhayes nebo Jules Bonnaire, Tom Ritsch či samotná legenda Jon Olsson si užívali dávky slunečního svitu a hlavně různých sessions na celý překážce. No a aby se začalo pořádně pekelnicky, tak Andri Ragettli jako první freeskier v galaxii odšpuntoval quad cork 1800 na místní největší kopně. Úhloměr i kalkulátor vám asi bude málo, na to spočítat všechny rotace. Pokrok hold nezastavíš. Jak to mladej Švýcar nakroutil se nejlíp dozvíš ve videu:

Po několika dnech poctivýho shootingu přichází na řadu sobota, která je každoročně označena jako Contest Day, kdy všechny zúčastnění prostě a jednoduše čeká závod, kde se rotujou ty nejvyšší, nejdelší a prostě největší triky. Nám určitě udělala radost Zuzička Stromková, která ke svýmu olíbený rodeu 720 tentokrát přidala i rodeo 1080 a odnesla si mezi bábovkama super druhej flek! Nestačila pouze na Francouzku Coline Ballet-​Baz. Třetí šílenou dámou na podiu, která doplnila dvě nejlepší holky pak byla Britka Katie Summerhayes.

U pánů se pak zase trojákovalo jak ve Švédsku. Třetí flek shrábl švýcarskej spratek Luca Schuler, kterej krom svýho pro triku v podobě dub bio bow´n ´arrow nasadil taky parádní triple cork 1260! Skvělej návrat mezi elitu uskutečnil Švéd Oscar Wester, kterej poslední sezónu dost kolaboroval se zraněními. Jeho tripl flatspin 1260right side tripl cork nemohly zůstat bez odezvy. Druhý místo. Zaslouženým králem se ale stal mistr Andri Ragettli. Ten v kontestu vyslal tripla jak na normál tak na switch a asi nic jiného než první flek tenhle Švýcar čekat nemohl. Palba!

Kromě závodní soboty se pak taky rozdávali další prizy za celej týden jezdění. Titul „Ruler of the Week“, za celotýdenního zabijáka získal švédskej štírek Jesper Tjäder a opět Francouzka Coline Ballet-​Baz. Poctu „Man of the Week“ za pozitivní přístup a motivaci byla ověnčena i když je žena Katie Summerhayes a za kluky nakonec společně francouzsko-​rakouská dvojka Jules BonnaireTom Ritsch. Cenu „Best GoPro Photo“ si za svojí fotangly svýho tailgrabu vysloužila Emma Dalhström. Stejně jako každej rok o svoje ocenění taky bojovali vybraní pozvaní majstrové s fotoaparáty s následujícími výsledky. „Best Action Shot“ opanoval Markus Rohrbacher, kterej k tomu ještě přidal výhry v kategoriích „Best Close-​Up“ a „Best GoPro Photo“. Florian Breitenberger uzmul „Best Creative Angle“Daniel Bergstal se ověnčil nejlepším kouskem v „Best Illumination“. Vítězný fotky bohužel nelze u nás publikovat, takže si je můžete sjet zde.

Letošní Nine Royals tak zase byla krutopřísná přehlídka šíleností na nejpromakanější překážce zimní sezóny. Neodpustil si ale jedno popíchnutí. Akce tohohle formátu by si prostě a jednoduše mezi jezdci zasloužila absolutní strop elitu. Pak by podle mě padali věci fakt ještě víc vesmírný…

Nezapomeň pak určitě číhnout na hlavní Highlights video, který rekapituluje celej tejden včetně sobotního kontestu:

A jako přídavek si dej Crazy Drone Action video:

Web Nine Royals najdeš zde.

Foto by Nine Royals /​ Klaus Polzer, David Malacrida

Další zajímavé články

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...

Laax nás zve na třetí epizodu The Crap Attack 2024

Pravidelná dávka shredu z Laaxu se hlásí ve třetím díle The Crap Attack...

Kontroluj první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...