Ohlídnutí za X Games Norway 2017

V norském Hafjellu se minulý týden uskutečnily letošní X Games Norway a to nás samozřejmě nemohlo nechat jet tak klidnými. Jukneme se, jak se nám líbily!

Letošní zimě už možná malinko dochází dech, ale to se nedá říct o akcích, protože těch je pořád v kalendáři habakuk. Tou nejvýznamnější na měsíc březen byly určitě X Games Norway, který stejně jako minulý rok zavítaly na chladný sever do norskýho resortu Hafjell, kde se letos uskutečnily vůbec poprví! Freeskieři a freeskierky měli pak na programu dvě disciplíny. Slopestyle big air, a tak se čekalo, co ve Skandinávii vymyslej za pecky, protože americký verzi by malinký oživení určitě pomohlo…

Slopestyle

Na slopestylu je na tuty nejdůležitější trať. Ta v Norsku měla určitě zajímavý atributy. Skoky sice vypadaly trochu menší a rychlost byla občas nedostatkový zboží, na druhou stranu raily vypadaly hodně hravě, a to že si rider mohl na jedný platformě zvolil buď kicker nebo jib byl taky určitě plus. Navíc jak eliminace tak finálko se jelo za večerního osvětlení, takže dorazila poctivá divácká kulisa. Na amerických X Games to totiž při slopestylu občas vypadá jak na župním přeboru Jiskra Kolohnáty „B“ proti TJ Kostomlaty. Prostě tři a půl diváka. Tady díky večerním časům dorazilo lidí hafo, a to jenom přispělo ke skvělý atmosféře, která i jen z monitoru vypadala hodně příjemně.

Do závodu pak naskočilo šestnáct pozvaných chlapáků, kteří si to nejprve v eliminaci rozdali o osm postupových. Černou kaňkou pak určitě bylo zranění kolena Jossiho Wellse během finálovýho tréningu. Snad to nebude vypínák na dlouho. Že skoky byly fakt menších rozměrů nejlíp doložil Andri Ragettli, kterej pro tentokrát vynechal tripla, kterýho jinak mete na skoro každý kopně. Na podiu se zaslouženě seřadilo trio Oystein Bråten, Nick Geopper a Anglán James Woods. Domácí Oystein dal svoji jízdu čistějc než Mr. Propper. Nick měl sice technicky nejnáročnější triky, ale přece jenom jeden dabl nestompl úplně na sto percent. Woodsymu zas možná trochu uškodilo, že na předposlední platformě dal přednost jibu před skokem. Jinak ale určitě pěknej a zajímavej závod.

Vítěz Oystein Bråten:

Stříbrnej Nick Goepper:

Bronzovej James Woods:

Dámy měly bohužel s rychlostí trošku větší trable, a tak se často dostavil nepopulární bubeník. Určitě škoda, protože holkám by menší kickery mohly sednout. Jely se navíc pouze dvě jízdy, takže prostoru pro chyb zrovna moc nebylo. Na to doplatila třeba Maggie Voisin nebo Emma Dahlstrom. Naopak Devin Logan zvolila možná prostší jízdu, ale čistý provedení je přineslo bronz. Tess Ledeux pak v patnácti letos vybojovala druhou placku z X Games a jasně potvrdila, že se s ní musí sakra počítat. Domácí prostředí pak nejlíp sedlo Johanně Killi, která to zaslouženě nejvíc killnula a pověsila si na krk zlato. Když to tak porovnám s americkými X Games tak překážky byly sice menší, revoluce se nekonala, ale v kombinaci s večerním časem mě menší roztomilejší verze slopestylu z Norska bavila prostě víc. 

První Johanne Killi:

Patnáctiletá Tess Ledeux a její druhá placka z X Games: 

Na podiu je doplnila Devin Logan: 

Big Air

Big air. Prostě postavíte macatou kopnu a naženete tam několik mentálů, kteří sebou minimálně třikrát budou mrskat. Tak by šlo jednoduše definovat druhou disciplínu. V Hafjellu musíme určitě pochválit výběr jezdců, protože kromě tradičních Harlautů a Brownů se taky na startu ukázali domácí mladíci jako Birk Ruud nebo Eirik Sateroy a konečně taky nechyběl nejmladší z rodu Wellsových Jackson. Už v eliminaci, která se jela na dva heaty a postupovala nejlepší osmička ukázala, že domácí nový jména maj sakra chuť. Pakovat se naopak museli medailisti z Aspenu jako James WoodsKai Mahler. Tentokrát jim to prostě tolik nelítalo.

Pánský večerní finále, kde se počítaly dva nejlepší skoky zase přineslo smršť šílenejch dablů a triplů. Jedním slovem masakr. E-​dollo nosebutter triple, Wacko triple jak na normál tak na switch, Felix UsterudAndri triple 1620, Birk Ruud triple 1080. Prostě to tam lítalo jak japonský kamikadze za druhý světový. A teď babo raď. Pátej flek nakonec Birk Ruud, bramborovej Bobby Brown. Wacko alias Jackson Wells za svoje dva triply nakonec bral bronz. Domácí naděje Eirik Sateroytriple corku 1440 přidal asi nejoriginálnější věc večera. Pregrab switch dub cork 1260 a zaslouženě bral stříbro. Králem se ale stal Henrik Harlaut, kterej k triplu nakomponoval svoje mocný dub bio 1260 dub japan to safety a nebylo, co řešit. Tohle byl zas večer par excellence.

Henrik Harlaut vítěz big airu:

Domácí naděje Eirik Sateroy:

Bronzovej Jackson Wells:

Zahanbit se určitě nenechalo ani něžný pohlaví. Na startu bohužel chyběla Lisa Zimmermann, pro kterou díky zranění sezóna již skončila a pozvánku jaksi na big air neměla ani Kaya Turski. Ale byly tady jiný vostrý dámy. Nechyběla Kelly Sildaru, která sice potřebovala k rozjezdu lehkou asistenci, ale její switch motanice zase neměly chybu. Switch 1080 neopomněla ani Giulia Tanno. Maggie Voisin vypráskla parádní flatspin 900 japan. Královna ale tentokrát měla jiný jméno. Sedmnáctiletá Švýcarka Mathilde Gremaud nejprve načnula večer biem 900 safety, aby to pak všechno pohrbila perfektním switch dub corkem 1080. Za ten dostala plnej počet 50 bodů a bylo vymalováno. Na bedně jí pak doprovodila Kelly Maggie. V big airu se tak u holek opět dostavil progres, což musíme jedině pochválit.

Mathilde Gremaud a její vítěznej dabl:

Kelly Sidalru a switch rotace:

Třetí Maggie Voisin:

Jak tedy letošní evropský X Games Norway v norském Hafjellu? Mě osobně bavili možná víc jak americkej kolotoč v Aspenu. Příště akorát postavit větší kopny ve slopestylu a všechno bude v richtigu. Big air masakr. Chyběla sice rampa, ale to nám hlavně u holek ani moc nevadí. Za rok tedy doufejme, že nás repete nemine…

Web X Games Norway najdeš zde.

Foto by X Games Norway

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...