O´Neill Czech Freeski Tour - Deštné v Orlických horách

První zastávka O´Neill Czech Freeski Tour je za náma! Pojďme si zrekapitulovat, co všechno se v Orlických horách v Deštný událo!

Uhasínající českou závodní scénu se jako každý rok i letos snaží pořádně roztopit série českýho poháru po názvem O´Neill Czech Freeski Tour. Letošní program čítá celkem tři zastávky, kde riders můžou posbírat body do celkovýho hodnocení, které bude vyhlášeno o Velikonocích v Peci. První vlaštovkou roku 2018 byla tradiční zastávka v Deštném v Orlických horách, kde se freeskieři a freeskierky sjeli druhou únorovou sobotu. Na lyžníky čekaly celkem čtyři kategori. Od nemladších kluků do patnácti let, přes juniory s hranicí devatenáctýho roku až po ženy a královskou kategorii chlapů. My se jukneme, jak pěkně se letošní ročník rozjel.

Od sobotního rána se počasí v Deštný drželo našich instrukcí a nedělalo velký cavyky. Sunshine sice úplně nedorazil ale tajfun taky ne, což bylo v cajku. Lyžníci se pomalu začínali belhat do místního parku, kde na ně čekaly celkem dvě jibový a stejnej počet skokových platforem, který si v tréningu museli poslušně omakat, aby v následující kvalifikaci mohli předvíst jen to nejlepší. Kvalda se jela na dvě jízdy. Klasika. Následovalo nezbytné, jak se říká oddělení zrn od plev, abychom vykrystalizovali ty nejlepší, kteří si to rozdají v odpoledním finále. V tom pak měli riders stejně jako v kvaldě možnost jednu jízdu pokazit. 

Mezi něžným pohlavím černýho Petra slízla Darina Zbořilová. Při 360 na první skoku jí nevydrželo koleno a bohužel s bolestivou grimasou musela pole vyklidit na saních horské služby. Darině přejeme hlavně brzkej návrat na svahy! Díky tomu se na podium dostala nejmladší účastnice Terka Nečasová, pro kterou to byla závodní premiéra a hned s pódiovou radostí. Členka Akademi freestyle lyžování Agáta Christophová pak zakotvila na stříbrný pozici. V čele ale neohroženě udávala tempo Bára Nováková. Za její jízdu s 360 a závěrečnou 540 na kickerech jí jasně čekal nevyšší stupínek a nejtučnější bodovej příděl do celkovýho hodnocení.

Nejmenší potěr kluků do patnácti let se ukázal jako nejpočetnější kategorie. Roli favoritů tady plnila dvojka Štěpán Hudeček alias Spýdy a Kuba Woth, která vyčnívala, jak kdybyste na mamutu vyrazili na sloní polo. Z devíti capartů na startu se do finálka prodrala nejlepší pětka. Těsně pod stupni vítězů se seřadila dvojka Joachim KiszkaAdam Zavadil, pro který to byla určitě super zkušenost. Rotace o 540 720 se nebál na kopnách vysolit Jáchym Kubů a v závěrečným součtu z toho bylo pěkný třetí místo. Spýdy Kuba svoje precizní jízdy podtrhávali závěrečnejma corkama 720. Nakonec se rozhodčí přiklonili spravedlivě na stranu Spýdyho, kterej tak za sebou odsunul kámoše Kubu Wotha.

V juniorský kategorii bylo od ranních hodin jasný, že si to o nejvyšší příčku rozdá dvojka Kuba RojVojta Ševeček. Na druhým skoku přitápěli slušně pod kotlem. Čahoun Kuba svým corkem 900 tail Vojta kontroloval flatpsinem 720 safety, kterej stompnul ve svý druhý povedenější jízdě. Nakonec lepší railová sekce rozhodla, že králem Orlických hor se stal Kuba Roj před právě Vojtou Ševečkem. Na bedně je doprovodilo lokální jméno a to Honza Ježek, kterej zná místní překážky jako svý trenky. Nejlepší pětici pak uzavíral dvojka Matěj HladíkFilip Licek.

Královská kategorie chlapů měla bohužel trošku chudší složení. Kluci za to ale vzali poctivě i tak a dočkali jsme se i rotací o 1080 stupňů. Díky Richiemu Jurečkovi, ze Slovenska jsme si mohli závod odškrtnout jako mezinárodní. Jeho jízdy zakončený 720 nebo rodeem 720 nakonec stačili na bronzovej stupínek. Od trénování fitness si na Deštnou odskočil Robin Holub a určitě udělal dobře. Ve svém trikovém menu servíroval jako hlavní chod až rotace o 1080 a ty mu vynesly druhej flek. Nejvyšší příčku ale neohroženě okupoval Šimon Bartík. Čistá jízda vyšperkovaná pravou switch 720 do levý switch 1080 nesla ovoce v podobě vítězství první zastávky CFT. Šimba tak úspěšně vykročil za vítězstvím letošního ročníku. Druhá zastávka pak pokračuje tuto sobotu 24.2.Peci pod Sněžkou. Bohužel díky sněhový nepohodě se tak musel přesunout původně plánovaný závod z Karolinky. Tak koukejte do Krkonoš dorazit, ať si užijeme trochu tý zdraví rivality!

Video by 3 Guys Productions:

Výsledky O´Neill Czech Freeski Tour - Deštné v Orlických horách:

Ženy:

1.Bára Nováková
2. Agáta Christophová
3. Tereza Nečasová
4. Darina Zbořilová

Děti:

1. Štěpán Hudeček
2. Kuba Woth
3.Jáchym Kubů
4. Joachim Kiszka
5. Adam Zavadil

Junioři:

1. Kuba Roj
2. Vojta Ševeček
3. Honza Ježek

Muži:

1. Šimon Bartík
2. Robin Holub
3. Richie Jurečka 

O´Neill Czech Freeski Tour web najdeš zde.

Generální partner: O'Neill

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!