O´Neill Czech Freeski Tour MČR - Pec pod Sněžkou

Tečku za letošní O´Neill Czech Freeski Tour udělalo Mistrovství ČR v Peci pod Sněžkou! Počasí sice bylo divoký, ale nejsme z cukru, takže jsme se s tím nakonec poprali!

Tradiční derniérou českých závodů je závěrečnej podnik O´Neill Czech Freeski Tour, který se může pyšnit přídomkem Mistrovství České republiky ve slopestylu. Natrvalo už zakotvil v krkonošském snowparku v Peci pod Sněžkou a letos tomu nebylo jinak. Datumově připadlo na první dubnovou neděli tedy hned den po Evropském poháru. Velikonoce jsme tak letos měly doslova napěchovaný freeskiingem. Někdo hold kraslice, nekdo radši trubky a skoky. Pro riders bojující ve čtyřech kategoriích děti, junioři, ženy muži, to bylo zvláštně důležitý. Rozdávala se tady totiž dvojitá porce bodů do celkový hodnocení, což i průměrnýmu člověku v matice muselo bejt celkem jasný. Kdo chce ovládnout celou Tour, musí tady uspět! My se tak teď jukneme, kdo letos může slavit, a kdo naopak ostrouhal…

Nedělní ráno v Peci vypadá na první pohled fešně. Sluníčko s náma dává high five. To vypadá nadějně. Bohužel neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Teď už to zase bude ohraná písnička jak „Despačíto“. Vítr se totiž jednoduše zbláznil a zařadil tam minimálně stupeň hurikán. Fučí snad tak, že i holohlavýmu vlajou vlasy. Už v tréningu je párkrát hlavní příčinou nepříjemnýho přistání na kredenci. A to nechceš. Během riders meetingu, tak padá očekávaný rozhodnutí. Celej závod se pojede v podstatě pouze na dvě jízdy v kvalifikaci, z kterých se udělají celkový výsledky. Nemá cenu se na konci sezóny doslova nechat odfouknout do špitálu. Pravidlo „Safety first“ tady platí trojnásob…

Na všechny se tak tetelí větrem zkoušená stejná trať jako den předtím při Europa Cupu. Tedy začíná se jibama, kde je na výběr buď macatej bonk nebo plynovka a následují dvě platformy skoků, vždy s menším a větším odrazem. Mezi něžným pohlavím chce určitě loňský druhý místo vylepšit hlavní favoritka Bára Nováková. Její největší rivalka domácí Íza Kyselová, ale nemá svůj den. Pokažený jízdy jí katapultují až na poslední čtvrtej flek. Točky do 540, tak stačí Báře, aby letos mohla pozvednout pohár pro českou šampionku. Na bedně jí pak doprovodí druhá Růžena Čermáková a další mládě Agáta Christophová.

V nejmladší kategorii capartů do patnácti let se opět čeká souboj na ostří nože mezi Štěpánem Hudečkem a Kubou Wothem. Kluci ale konečně mezi sebe přibírají jednoho vostrýho rivala. Tím je Matěj Švancer - ročník 2004, kterej se letos z čista jasna objevil a bez debat dělá svejma trikama pořádnej vyrvál. To potvrzuje i v Krkonoších, kde i přes nepřízeň počasí vyšle na největší kopně dub cork 1080. Kuba Spýdy jsou na něj se svejma corkama 720 pro tentokrát krátký a musej se spokojit s druhým respektive třetím flekem. Matěj zkrátka vypadá jako hodně velký sousto a jsem sám zvědav, co nám další sezóny předvede. Našlápnuto má kvalitně. Nejlepší pětku mladíků pak ještě doplňuje Adam ZavadilDaniel Křivský.

Kluci do devatenácti let tedy junioři mají opět díky několika reprezentantům nabitou startovku jak Kalašnikov AK 47. Díky větru, kterej je ale rozjetej jak Ferrari Testarossa s Schumim za volantem volej ale radši méně náročný jízdy. Chuť si po nepovedeným finále Evropáku chce určitě napravit hlavní eso Vojta Břeský. Za stylovou jízdu s pravou 540 mute nebo switch 540 japan se mu to nakonec daří a pro letošek si na hlavu posazuje pomyslnou juniorskou korunu. Ohrozit ho nedokázal ani Vojta Ševeček třeba s corkem 720 nebo Kuba Roj, kterej svůj úspěšnější run zazdí corkem 900. Brambora zůstala na pospas Honzovi Ferbrovi Matěj Hladík, kterej měl v tréningu hodně nepříjemnej konflikt s větrem nakonec vyválčil aspoň pátou pozici.

Nejlepší trikovou rošádu, tak nakonec nabídla hlavní pánská kategorie. Robin Holub zabíjí unnatural 900 do switch 1080, Radek Palkoska odpovídá switch unnatural 900 do corku 900 reverse muteŠimon Bartík se nenechá zahanbit se sérií switch pravá 720 do levý switch 900. Přece jenom trať je celkem tvrdá oproti předešlýmu dni, a tak kromě mladýho bezmozka Matěje Švancara se nikomu rozpoutat dublový peklo nechce. Škoda, ale chápeme. Porota nakonec vykrystalizuje pořadí 1. Robhol, 2. Radek, 3. Šimba. Slovenskou stopu pak těsně pod bednou zanechává Richie Jurečka se svejma flatspinama. Po delší době si dorazil zazávodit taky Ondra Beneš alias Cumel, kterej nakonec domů veze pěkný pátý místo… I přes nehostinný povětrnostní podmínky slušnej závod.

Letošní O´Neill Czech Freeski Tour 2018 tak po zastávkách v Deštný, Peci a pro změnu opět v Peci dopadá následovně: dámám kraluje Bára Nováková před Agátou Christophovou a Isabelou Kyselovou. Za nejmenší kluky se raduje Kuba Woth, kterej o jeden jedinej bodík dává na frak loňskýmu obhájci Štěpánu Hudečkovi. Třetí pak končí Matěj Švancer. Za juniory se pro letošek dočkal Vojta Ševeček, na kterýho dotírá dvojka Kuba RojVojta Břeský. A hlavní mužskou enklávu ovládá Šimon Bartík, stříbro bere Robin Holub a bronz Radek Palkoska. Letošní O´Neill Czech Freeski Tour je tak úspěšně za námi a my se pomalu můžeme začít připravovat na další sezónu, která doufejme přinese kvalitní závody s kvalitníma trikama a výkonama. Vidíme se na svahu!

Video od 3Guys Productions:

Výsledky O´Neill Czech Freeski Tour 2018 MČR – Pec pod Sněžkou:

Ženy:

1.Bára Nováková
2. Růžena Čermáková
3. Agáta Christophová
4. Isabela Kyselová

Děti:

1. Matěj Švancer
2. Kuba Woth
3. Štěpán Hudeček
4. Adam Zavadil
5. Daniel Křivský

Junioři:

1. Vojta Břeský
2. Vojta Ševeček
3. Kuba Roj
4. Honza Ferbr
5. Matěj Hladík

Muži:

1. Robin Holub
2. Radek Palkoska
3. Šimon Bartík
4. Richie Jurečka
5. Ondra Beneš

Celkový výsledky O´Neill Czech Freeski Tour 2018:

Ženy:

1.Bára Nováková – 190b.
2. Agáta Christophová – 130b.
3. Isabela Kyselová – 100b.
4. Růžena Čermáková – 80b.
5. Tereza Nečasová – 30b.

Děti:

1. Kuba Woth – 161b.
2. Štěpán Hudeček – 160b.
3. Matěj Švancer – 100b.
4. Adam Zavadil – 70b.
5. Daniel Křivský – 40b.

Junioři:

1. Vojta Ševeček – 170b.
2. Kuba Roj – 150b.
3. Vojta Břeský – 120b.
4. Matěj Hladík – 95b.
5. Filip Licek – 70b.

Muži:

1. Šimon Bartík – 160b.
2. Robin Holub – 140b.
3. Radek Palkoska – 120b.
4. Riche Jurečka – 80b.
5. Petr Pitucha – 54b.

Web O´Neill Czech Freeski Tour najdeš zde.

Generální partner: O'Neill

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...