O´Neill Czech Freeski Tour - Pec pod Sněžkou

Druhá zastávka letošní O´Neill Czech Freeski Tour se díky rozmarům počasí nakonec na konci února přesunula do Pece pod Sněžkou. My se na ní teď vydáme!

Počasí je hold prevít. Co si budeme povídat. Těšili jsme se na premiérovou zastávku v Beskydech na Karolince. Jenže člověk míní, příroda mění. Ten nahoře byl se sněhem celkem držgrešle, a tak nebylo dostatek materiálu na vytvoření kvalitní slopestylový trati pro letošní druhou zastávku O´Neill Czech Freeski Tour. Co čert nechtěl, museli jsme se přesunout do starý dobrý Pece pod Sněžkou, protože tady podmínky pro český pohár byly prostě prvotřídní. Trať s jednou jibovou a dvěma skokovými platformami se tady blejská jak zlatý zuby tvýho dědy. Všechny kategorie od děti, juniorů až po dámy a pány, tak mohly být v klidu a další závod o body do celkovýho hodnocení se mohl naplno rozjet.

Rozjezd to byl ale celkem vachrlatej. Už od ranních hodin bylo totiž počasí v Peci otravný jak sousedovic děti v pubertě, když si udělaj první domácí mejdan. Sněžení a vítr měly pré a bylo jasný, že sunshine si na poslední únorovou sobotu vzal prostě den volna. Pešek. Sedí sem fráze „Nejsme z cukru“, bohužel nejsme ale ani z větruvzdornýho matroše, a tak byla kosa, klendra, zalezlo prostě zima jako kráva. Riders se s tím už od začátku kvaldy ale prali chvályhodně. Z kvalifikačních bojů jsme vybrali tři nejlepší bábovky a děti a pětku postupujících mezi juniory a muži. Chvilkový ohřátí před finálkem bylo nutností. Jen co rozmrzly prsty, mohlo se jít na věc…

Mezi třema dámami bylo od začátku jasný, že si to o vítězství v Krkonoších rozdá Bára Nováková Íza Kyselová. Přece jenom třináctiletá Agáta Christophová zatím sbírá zejména zkušenosti, ale třetí místo jí určitě slušelo. S lepší formou se pro tentokrát ráno probudila lokální lyžařka z nedaleký Svobody Isabela Kyselová. Ta na prvním skoku předvedla 360 a na závěrečným menším kickeru 540 a odsoudila vítězku prvního závodu z Deštný Bára Novákovou na stříbrnej flek. 

Mezi nejmladšíma klukama ční jak dva mrakodrapy nad ostatníma dvojka Kuba WothŠtěpán Hudeček alias Spýdy. Ani tady tahle talentovaná dvojka nedopustila žádný velký alotrie a opět si to rozdala o první dvě místa. Kluci na závěrečným velkým skoku rotovali fešný corky 720, kdy Spýdy jí motal s mutem grabemKubajz tailem. Nakonec o pět bodů víc od rozhodčích vyfasoval Štěpán Hudeček, kterej si tak na letošní Tour připsal už druhý zasloužený prvenství a jasně kráčí za obhajobou titulu celkový lídra. Z třetího místa se pak radoval Jirka Lafek. Škoda, že nejmladší kategorie lyžníků měla v Peci chudší zastoupení. Přece jenom chce to do budoucna mladou krev… 

Naopak hodně kvalitní banda se sešla na startu juniorů tedy panáčků do devatenácti let. Po zranění závod v tréninkovým režimu absolvovala i dvojka Honza FerbrTomáš Peč. Kluci ještě zdravotně na tom nejsou na sto procent, ale bylo fajn, je vidět zase na svahu. Bohužel i díky tomu se ale pakovali už po kvaldě. Jestli má někdo Pec prokletou tak Vojta Břeský. Náš reprezentant, kterej momentálně objíždí Světový poháry, měl určitě v hlavě nejnašlapanější jízdu. Jenže dvakrát se rozbil při závěrečným switch doublu a ostrouhal tak posledním pátým finálovým místem. Bramboru bral Dan Urban. Na bednu se tak vyšvihl Matěj Hladík, kterej točil 360 lazy boyflatspin 540, což mu stačilo na bronz. Při Vojckově selhání se rozhodovalo mezi Kubou RojemVojtou Ševečkem. Vojta na posledním skoku rotoval jak zběsilej a jeho switch 900 nebo switch 1080 mu nakonec vynesly zaslouženou výhru, kterou vrátil Kubovi z Orlických hor.

V královský pánský kategorii se čekalo, jestli někdo zamete s největším favoritem Šimonem Bartíkem. Nejblíž k tomu měl určitě Radek Palksoka, kterej svojí fešnou jízdu zakončoval dub corkem 720, zatímco Šimba jízdu pohnojil už na prvním kickeru. Druhou ale zůstal ledově klidnej a pravou switch 720 do levý switch 900 mute si jasně doskákal pro druhý letošní vítězství. Šimba je prostě tuhle sezónu na koni, že by mu záviděl i žokej Váňa. Druhý místo ve fujavici bral tedy Radek Palkoska a pro třetí flek si došel Michal Šmejkal. Nejlepší pětku pak uzavíral ještě Honza Pospíchal a lokál Matěj Perný.

Ofiko video od Pepého Kalenského:

Poslední zastávka se uskuteční o velikonočním víkendu na přelomu března a dubna, kdy nás čeká nejen Mistrovství ČR, ale taky FISovej Evropský pohár, na kterej určitě doražte minimálně zafandit! Jo, a bude to zase ve starý dobrý Peci pod Sněžkou! Vidíme se!

Výsledky O´Neill Czech Freeski Tour – Pec pod Sněžkou:

Děti:

1. Štěpán Hudeček
2. Kuba Woth
3. Jirka Lafek

Junioři:

1. Vojta Ševeček
2. Kuba Roj
3. Matěj Hladík
4. Dan Urban
5. Vojta Břeský

Ženy:

1. Isabela Kyselová
2.Bára Nováková
3. Agáta Christophová

Muži:

1. Šimon Bartík
2. Radek Palkoska
3. Michal Šmejkal
4. Honza Pospáchal
5. Matěj Perný

Web O´Neill Czech Freeski Tour nadješ zde.

Generální partner: O'Neill

Další zajímavé články

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...