O´Neill Czech Freeski Tour powered by Sony Action Cam - Deštné

Poslední únorový víkend odstartovala letošní O´Neill Czech Freeski Tour powered by Sony Action Cam prvním dvou závodem v Deštné v Orlickejch horách a my se tam nyní vrátímě a jukneme, co se tam uvařilo za freeski dobroty!

Stojaté vody českých závodů na konci února již po čtvrtý rozvlnil český pohár letos pod názvem O´Neill Czech Freeski Tour powered by Sony Action Cam. V Deštný v Orlických horách v místním Your Parku nás čekal víkend nabitej freeskiingem. V plánu byl totiž dvou závod, a to znamená jak sobotní tak nedělní dávku slopestylu od nejlepších českých freeskierů a freeskierek. Letos se na start postavily kategorie muži, ženy a děti, což byli kluci do patnácti let. Samozřejmě jako každý rok se jelo o body do závěrečnýho celkového pořadí. No a my jdeme na to…!!

Sobota

Sobota nás v Deštný přivítala polojasným počasím, který určitě nikoho neurazilo. Your Park sice vykazoval lehce ledové parametry, ale jak se říká nejsme z cukru. Freeskiing nejsou šachy. Bohužel hned v tréningu dostal šach mat Honza Ferbr, kterej odkulhal s poraněným kolenem. Doufejme, že to nebude nic vážnýho. Na všechny přeživší závodníky, kterých nakonec dorazilo kolem třiceti kousků v kvaldě čekalo několik jibových platforem, spina a závěrečný dva kickery. Po kvaldě se do finálka probojovali nejlepší čtyři holky, šest chlapů a pět děcek. Stejně jako kvalda i závěrečný boje se jely na dvě kola.a lepší se počítalo. Mohlo se jít na věc.

U něžného pohlaví bylo už od začátku jasný, že si to o první flek rozdá hlavně dvojka Bára NovákováIsabela Kyselová. Tyhle dvě kráčmery jako jediný rotovaly na kopnách o 540 stupňů. Bramborovej flek nakonec vybojovala Terka Vránková. Dvě 360 vynesly Darinu Zbořilovou na bronzovém stupínek. Souboj dvou největších favoritek nakonec ovládla Bára Nováková s rotacema 360 540, kterou hned následovala Íza Kyselová.

Nejmladší kategorie kluků do patnácti let měla tradičně největší podporu. Rodiče, prarodiče, kamarádi určitě nenechali svoje hlasivky jen tak ležet ladem. Radost určitě panovala u bráchů Adama Matyáše Zavadilů. Nakonec skončili na pátým respektive čtvrtým místě za svoje 360 točky. O nějakou ten motouz navíc pak přidal Štěpán Michalčák, kterej si tak připsal třetí flek. Jasně nejvíc celej den nakládala dvojka Kuba Woth ve svým 10XXL outfitu a třináctiletej Spídy aka Štěpán Hudeček. Oba mlaďáci dávali 360 do 720. Nakonec Spídy se svou závěrečnou 720 safety posbíral malinko větší sympatie u soudců a mohl se radovat ze sobotní výhry. Nutno dodat, že určitě zaslouženě.

Nejpočetnější kategorie byla ta pánská. Tady se taky čekaly největší motanice. Celkem slušně přechod do starší kategorie zvládla dvojka Kuba Roj Vojta Ševeček. Poprví za chlapy a hned finálko a šestý a pátý místo. Páťa Kříž to je deštňáckej lokál, kterej nemohl chybět. Se svým závěrečným flatspinem 720 nakonec vybojoval nepopulární bramboru. Fanda Jetmar je už nějakou tu sezónu pověstnej svojí jízdou switch misty 540 do corku 900. Ani letos nezklamal a předvedl svoji jistotu. Ta mu tady vynesla bronzovej flek. Radek Palkoska celej den předváděl vyrovnaný jízdy a vydrželo mu to i ve finále. Stříbro. Největší favorit a loňskej obhájce celkového vítězství Šimon Bartík nenechal nic náhodě ani letos. Pravá switch 720 do levý switch 720 nebo 900 byla jasná sérka, která mu zaslouženě vynesla první vítězství na letošní CFT. Teď už jenom (rozumný) vítězný pivko a alou na kutě ať jsme fit na neděli…

Neděle

Neděle se jela jako přes kopírák. Takže kvalda dvě jízdy, finálko dvě jízdy. Freeski sešlost se malinko upravila, někdo odjel, někdo dorazil a někdo zkrátka nevstal. Klasika. Počasí se naštěstí malinko víc hodilo do jarního módu a trať trochu povolila. Holky se pro tentokrát malinko zkrouhly. V neděli se na startu sešly jen čtyři bábovky, a tak do finálka postoupily všechny. V tom se hned dvakrát vykrysila jak Mr. Tříška Darina Zbořilová, a tak zbořila svoje naděje na úspěch. Naopak reputaci si napravila Zuzka Vítová, který v sobotu skončila před branami finále. V neděli zatnula zuby a bylo z toho podium. No a na prvních dvou místech se nic nezměnilo. Rotace o 360 540 opět na nejvyšší mety vynesly Isabelu Kyselovou Báru Novákovou.

Podobnej scéněř se pak realizoval i u nejmladší kategorie. Finálová pětka měla totiž úplně stejný složení jako předešlej den. Matyáš, AdamŠtěpán M. pak zopakovali i svoje umístění. A jak to tentokrát bylo na špici? Spídy Kuba Woth zase předvedli kvalitní jízdy zakončený 720. Ta Kubova ale dostala nakonec malinko větší bodový příděl, a tak vrátil Spídymu porážku ze sobotu. Kluci si tak pěkně rozložili body a zatím ovládají nejmladší kategori se shodným počtem.

Pány na neděli obohatily dvě známý jména freeski scény. Na start se postavil Robin Holub a zkušenej Jirka Volák, a tak bylo jasný, že to bude jiskřit jak v kovohutích! Do finále se dostali oba včetně Šimby, Radka Parkosky, Vojty Ševečka Fandy Jetmara. Triková úroveň šla nahoru a na Vojtu Fandu zbylo šestý a pátý místo. Smůlu měl Robhol, kterej svoji našlapanou finálovou jízdu ani jednou čistě nezavdal a skončil těsně pod bednou. Veterán (doufám, že se Dědek neurazí) Jirka Volák naopak v pohodičce zabil pravej cork 720 do bia 900 a poslal to na bronz. Radek Palkoska v neděli taky přitvrdil a jeho switch 900 do corku 900 znamenala druhý druhý místo o víkendu. No a aby se to nepletlo, tak to zase nejvíc naděloval Šimba. Stejný triky, stejný pecky, stejný první místo…

O´Neill Czech Freeski Tour powered by Sony Action Cam pokračuje 26.března v Peci pod Sněžkou Mistrovstvím ČR. Tady se den předem tedy 25. 3 jede FIS Evropský pohár, který se a le do CFT nepočítá. Určitě ale doražte minimálně fandit nebo si spíš zkusit mezinárodní slopestylovou konkurenci!

Výsledky O´Neill Czech Freeski Tour powered by Sony Action Cam – Deštná:

Sobota:

Ženy:

1.Bára Nováková
2. Isabela Kyselová
3. Darina Zbořilová
4. Tereza Vránková

Děti:

1. Štěpán Hudeček
2. Kuba Woth
3. Štěpán Michalčák
4. Adam Zavadil
5. Matyáš Zavadil

Muži:

1. Šimon Bartík
2. Radek Palkoska
3. Fanda Jetmar
4. Patrik Kříž
5. Vojta Ševeček
6. Kuba Roj

Neděle:

Ženy:

1.Bára Nováková
2. Isabela Kyselová
3. Zuzka Vítová
4. Darina Zbořilová

Děti:

1. Kuba Woth
2. Štěpán Hudeček
3. Štěpán Michalčák
4. Adam Zavadil
5. Matyáš Zavadil

Muži:

1. Šimon Bartík
2. Radek Palkoska
3. Jirka Volák
4. Robin Holub
5. Fanda Jetmar
6. Vojta Ševeček

Kompletní výsledky a další najdete na stránkách CFT zde.

Dík parnerům:

Generální partner: Oneill
Hlavni partner: Sony Action Cam

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...