Red Bull Linecatcher 2015

Backcountry sezónu odpálil Red Bull Linecatcher ve francouzském Les Arcs! Pojďme se na tuhle prašanovou parádu podívat trošku blíž!!

Prvním fakt velkou freeski akcí v roce 2015 byl bezesporu letošní Red Bull Linecatcher. Backcountry lahůdka, která se o uplynulým víkendu konala ve francouzských Alpách v resortu Les Arcs. Taková nádhera samozřejmě není pro všechny, takže se na ní mohlo těšit pouze šestnáct vyvolených, kteří obdrželi pozvánku. Kontesty podobnýho ražení jsou poslední sezóny hodně v kurzu a právě tenhle patří mezi ty nejprestižnější!! Je tak jasný, že se na něj teďka z blízka jukneme!!

U podobných srand je vždycky hodně zajímavý sledovat s jakým formátem organizátoři vyběhnou. Letos to zas celý překopali a vymysleli novinku. Riders se rozdělili do čtyřech skupin po čtyřech borcích. Každej měl pouze jednu jedinou jízdu a z každý skupiny šla nejlepší dvojka. Osm postupujících vytvořilo pak čtyři dvojce, který si to rozdaly jeden na jednoho!! Z toho tak vyskočila závěrečná finálová čtyřka! Tady už měl každej rider dvě jízdy, kdy se mu ta macatější počítala! Určitě zajímavý. Další, kdo potěšil byl pan počasí. Nedělní ráno všechny hostilo pořádnou porcí sluníčka a hlavně nakydalo nějakejch dvacet až pět a  dvacet čísel novýho sněhu! Lepší podmínky si tak nemohli přát! Nemuselo se tak nic odkládat a mohlo se rovnou vyrazit do backcountry soubojů!!

První kvartet, kterej vyrazil na trať, která skýtala několik bc poletů hned všechny pořádně prověřila. Dvojka Fabio StuderNick McNutt doplatili na dopady do switche. Crashe se jim nevyhly, a tak trochu ulehčili situaci zbylým dvou. Ale ani ty se nijak neflinkali! Laurent De Martin poslal cork 720 nebo cork 360. Jeden z favoritů Amík Parker White pak třeba tasil cork 720 tail, cork 360 nebo oldskůl fróňo a společně se Švýcarem tak šli dál. Hned tři domácí riders se sešli v druhý partě. Jedinej nefrancouzskej parazit tu byl Nicolas Salencon z Argentiny. Nakonec se musel poroučet hned směr Jížní Amerika. Nejvíc naložil totiž Flo Bastien (bio 720, cork 360) a loňskej vítěz Sam Favret, kterej předved stejný tríčky jako jeho kolega.

Zajímavá tlupa se šesla ve třetí skupince. Poroučet se nakonec musel loňský vítěz Freeride World Tour Loic Collomb-​PattonTanner Rainville. Nestačili na Švýcara Nico Vuigniera, kterej předved hlavně epesní cork 720 japan a Amíka Sage Cattabriga-​Alosu, kterej třeba odjel pravou 360 nebo dalekýho lincolna. Poslední kvartet načal Markus Eder, kterej na skokách byl trošku rozházenej, a to nakonec znamenalo pro něj stopku. Stejně jako pro Roye Kittlera, kterej se na akci objevil až na poslední chvíli. Crash ho dál nepustil. Tam naopak směřoval Richard Permin, kterej jako jedinej v prvním kole dal trik do switche – shifty 180. Nejvíc bodů pak jasně poskládal Leo Taillferer. Tenhle magor se s tím nepárala a hned na první kopně narval dabl beko a vysloužil si jasně největší aplaus! Postupová osmička tak byla na světě!

Druhý kolo, čtyři dvojičky a čtyři postupový místa do finálka! Tak zněl další plán! Odpanil to Laurent De Martin. Předved 720 jak doprava tak doleva. Pěkná jízda… Sam Favret do toho hodně vlítl. Bio 720 bylo ještě ukázkový, ale do corku 720 dal moc velkou power a přetočil to. Letos tak měl po nadějích. Podobně dopadl Parker White. Ten si to rozdal s Flo Bastienem, kterej začínal a nepočínal si vůbec zle. Bio 720 nebo cork 360 byly jeho zbraně. P-​White pak prohrál na druhým skoku, kde nevodjel cork 720. Mohl si tak balit. Nico Vuignier pak corkem 720 japan360 tail ve stylu vyzval Richarda Permina. Ten sice odpověděl třema trikama i 180 do switche. Bodovej příděl ale nestačil. Leo Taillefer pak nenechal nic náhodě a zas vyšvihl zase dabla jako by se nechumelilo. Sage Cattabriga-​Alosa tak musel riskovat. Na prvním skoku pokoušel daleký fróňo, který se ale nepotkalo s úspěchem a tak bylo o posledním finalistovi rozhodnu.

Finálko letošního Red Bull Linecatrcher tak trochu překvapivě byla čistě švýcarsko-​francouzská záležitost! Hodně to zabila banda GPSY Feelin. Ta měla v závěrečným kvartetu hned tři zabijáky – Laurenta De Martina, Flo BastienaLeo Taillefera, ty doplnil Nico Vuignier. Načal to Laurent. 720 tail, cork 360 a pravá 360 znamenalo hodně slušnejch 80 bodů! Flo to zkusil s biem 720, rovňákem360. Na první flek to nestačilo. Namotivovanej Leo jen tak tak odjel dabl beko, 360 ještě taky měla plusový parametry, ale všechno zhatila cork 720. První pád finále! Pak ale všem vypálil rybník Nico. Rozhodčí jeho jízdu cork 720 japan, 360 cliff droppravej cork 720 vyšperkovali víc jak 93 body a dostal se tak jednoznačně do čela!!

Poslední čtyři jízdy, poslední možnost tomu naložit! Laurent se ještě pochlapil a díky dvoum 720 si ještě bodově polepšil. Na Nica to ale nestačilo. Flo Bastien si pak vybral slabší chvilku. 360 a pád definitivně zhatili jeho šance. Stejně dopad i Leo. Dabl beko mu poprví nevyšlo. Byl krátkej a předved ukázkovej zápich. O vítězi tak bylo rozhodnuto… Nico i přesto zkusil poslední jízdu nahrotit, ale ani jemu se pád nevyhnul. Nemusel ale nikterak zoufat, protože si na tuty v Les Arcs připsal svoje největší vítězství v svý freeski kariéře! První backcountry akce sezóny je tak úspěšně za náma!!

Vítězní jízda Nico Vuigniera:

Výsledky Re Bull Linecatcher 2015:

1. Nico Vuignier (SUI)
2. Laurent De Martin (SUI)
3. Flo Bastien (FRA)
4. Leo Taillefer (FRA)

To nejlepší z Red Bull Linecatcher 2015:

Foto by Red Bull Content Pool

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...