Red Bull PlayStreets 2015

Rakouský Bad Gastein zase po roce půstu ovládla super show Red Bull PlayStreets! Pojďme se tam tak vrátit a jukneme, co se všechno událo!!

Freeskiing má bejt hlavně zábava a show pro lidi! Tuhle definici přesně naplňuje akce Red Bull PlayStreets! Ta se každý dva roky nakýbluje do malebnýho lázeňského městečka Bad Gastein v Rakousku. I když je trať v podstatě pořád stejná, tak je to vždycky parádní podívaná! Nahajpovaný početný davy diváků, riders navíc musí na malým prostoru a malejch překážkách ze sebe poslat maximum! Takhle nějak dá se říct vypadá jedna z nejoriginálnějších freeski zábav, která se po roce půstu vrátila právě letos! Pojďme se tam proto podívat!

Na pozvánku na tuhle parádu má nárok pouze šestnáct vybraných, na kterou jako každej rok čekaj hned čtyři překážky. Načne se to fešným cornerem, kterej vás hnedka vyprskne na menší kicker. Za ním čeká Subaru drop a všechno to je zakončený střešní bednou s dropem do cílovýho prostoru. Jak už to bejvá muselo se těsně před startem lehce improvizovat. Oscar Wester se zranil jen den předtím na Frostgunu, a tak k radosti domácích ho zastoupil Luggi Brucic. Smůlu v pátečním tréningu pak měl sám Nick Goepper. Přece jenom mezi skiery patří mezi čahouny, a tak se nesešteloval jak měl a skončil ramenem ve zdi. Bohužel rameno vypovědělo službu a tak si tenhle americkej zabiják bude muset dát chvilku freeskiingový prázdniny! Za nás brzký uzdravení! Zaskočil ho a nakonec hodně úspěšně švýcarskej mladík Andri Ragettli.

Šestnácta riders hnaná početným publikem a taky tradičním spíkrem Nico Zackem, kterej taky pěkně s mikrofónem v ruce zatápípod kotlem, se nejprve musí smrsknout přesně na půlku, aby se z osmi postupujících mohl vytvořit pavouk stylem jeden proti jednomu. Logicky na nejlepšího z kvaldy čeká v uvozovkách nejhorší atd. Pánové kteří můžou letos finále tak max zamávat šátečkem jsou Elias Ambühl, Luggi Brucic, Ahmet Dadali, Charlse Gagnier, Viktor Moosman, Antti Ollila, Luca SchulerTobi Tritscher. Naopak nejvíc nakládá Jesper Tjäder, jehož drobná postavička tady je určitě výhodou! 

Trať pohledem vítěze kvaldy Jespera:

Zrno se oddělilo od plev a večer může začít pořádnejma soubojema skier proti skierovi. Trať zas je obsypaná fanoušky jak stolice od much. I z live streamu je jasně poznat, že atmosféra je řádně hutná! Každej rider má dva pokusy jak dostat od rozhodčích, co nejvíc bodů. Lepší se samozřejmě počítá, a kdo dostal větší přídě jde dál. Žádný složitosti. První duo může jít tak na věc! Kanadskej gumovej muž Vincent Gagnier snad nepředvede jedinej trik, kterej lze normálně pojmenovat. To jeho soupeř Jeremy Pancras na corneru lítá pěknej flat 720 a na skoku třeba unnatural cork 900. Po druhý jízdě, kdy Vinnie upad hned na první překážce tak je jasno. Dál šel Mr. Panpan z Francie. Domácí davy ženou dopředu Dennise Ranaltera. Ten si vybírá smůlu a dvakrát mu nevyjde cork 900 na kickeru. Do finále tak směřuje norskej Viking Oystein Bråten.

Náhradník Andri Ragettli se  s tím moc nepáře a jako jeden z mála sází double. Přesněji double cork 1080 na skoku. Zkušenej australskej klokan Russ Henshaw nemá lehkou úlohu. Poskakuje sice, co mu nohy stačej, a i když se v druhý jízdě taky odváží poslat tam stejnej double přece jenom jde dál zaslouženě mladej Švýcar. Nejlepší po kvaldě Jesper Tjäder vyfasuje jako soupeře domácího Lucu Tribondeau. Ten i když závod není žádný mistrovství světa ale hlavně show, tak se jak Tatar už během akce na facebooku rozhněvává na rozhodčí. Zbytečný a zlomyslně smu přál ať nepostoupí. Jsem zlej! Bůh ho trestá, a i když stompne double cork nebo cork 720 na dropu dál to nejde. Přece jenom Jesperův dub flat na corneru je mocnej stejně jako unnatural cork 900 na skoku nebo switch beko z bedny. Postupová čtyřka je tak na světě…

První finálová dvojka proti sobě svádí Jeremy PancraseAndri Ragettliho. Vtipkující Frantík tuší, že musí malinko přidat, aby Švýcara uzemnil. První jízdu tak zkouší na dropu switch 900. Bohužel trik končí v záporných číslech. Andri zavdává svoji klasickou jízdu s corkem 720 tail na corneru, pak přihodí dub cork 1080 nebo unnatrural 720 na dropu. Druhá jízda se Jeremymu svátá osudnej hned corner, a tak je rozhodnut! Andri je první finalista. To skandinávskej souboj Oystein BråtenJepser Tjäder je nefalšovaný maso!! Oystein zabíjí 900 na corneru, unnatural swich 1080 na skoku, switch cork 540 na dropu a fs switch up precl 630 z bedny. Jesper odpovídá peklem dub flatem, následujícím unnatural corkem 900, switch corkem 540 dubjapanswitch bekem z boxu! Druhý jízdy stejny! Jedna bombice za druhou! Určitě čtyři nejlepší jízdy a těžkej oříšek pro rozhodčí! Nakonec jeden bodík navíc posílá do finále Nora!

Švýcarsko-​norský finále je na světě! Riders ze sebe už vymáčkli, co se dalo. Moc inovací už tak na skladě není. Oystein předvádí stejnou jízdu jako v semifinále, korát mu uplně nevychází závěrečná bedna, z který dá jen precl 270. Stejně si počíná i Andri. Nasadí svoji klasiku cork 720, dub cork, pravou 720 a nějaký ty switch upy na závěr. Rozhodčí zaslouženě ověnčují Oysteina dvěma body víc než soupeře. Musí se taky rozdout o třetím fleku. Jeremy Pancras se sice snaží, ale na vyšperkovanou jízdu Jespera dub flatem to prostě bodově nestačí ani za mák. A protože o třetí flek s ebojuje jen v jedný jízdě, tak švédskej démon bere bronz. Poslední jízda před náma a poslední možnost Andriho. Začíná Oystein a jízdu tentokrát zabije úplně i s závěrečným preclem 630 z bedny. Paráda! Andri to zkouší, přidá taky rotaci z bedny ale nakonec to o jeden jedinej bodík nestačí!! Vítěznou hvězdu tak bere Nor Oystein Bråten! Red Bull PlayStreets 2015 přinesly tak přesně, co měli! Parádní zábavu pro lidi i jezdce! Za dva roky na viděnou!

Výsledky Red Bull PlayStreets 2015:

1. Oystein Bråten (NOR)
2. Andri Ragettli (SUI)
3. Jesper Tjäder (SWE)
4. Jeremy Pancras (FRA)
5.-8. Vincent Gagnier (CAN), Russ Henshaw (AUS). Dennis Ranalter (AUT), Luca Tribondeau (AUT)

Red Bull PlayStreets highlights video:

Foto by Red Bull Content Pool

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!