Rozlyžování na Pitztale 2017

Freeride, co je to freeride? Jednoduše řečeno jízda ve volném terénu. Můžete se v něm setkat se vším možným. Od dokonale lehkého prašanu po krustu. Od mírné pláně po strmý les. Rozhodně to není jak na sjezdovce, kde máte pod nohami vždy sterilně čistou sjezdovku a oblouk co oblouk můžete navazovat v klidu bez změny podložky. Vystačíte si s víceméně jedním tipem oblouku a jedním typem postavení těla.

Jasný, že to přeháním, ale více méně je to tak. Dobrý freerider musí umět z lyžařské techniky naprosto všechno. Musí vědět, kdy může zvolit agresivní jízdu v obřákovém oblouku. Nebo kdy se zas musí s lyžemi jen lehce mazlit, aby se mu nekously v přefoukaném sněhu, či na krustě. Někdy je zapotřebí ukončit oblouk v lehkém záklonu a následně ho zahájit od špiček. Někdy zas celý oblouk projet s vyvážením celého těla na střed. Zkrátka pokud si chce lyžař užít dokonale zimní sezonu ve volném terénu, musí se na ní patřičně připravit.

A tak jsme vyrazili na ledovec Pitztal, kde jsou k ladění techniky ideální podmínky. Přímo mezi sjezdovkami je obří mírná pláň, kde se dají bezpečně ladit dlouhé oblouky bez nutnosti vynakládání síly. Jsou zde i prudké pasáže pro natrénování agresivnějších krátkých oblouků a samozřejmě široké sjezdovky. Tyto všechny tři lokace jsme za čtyři dny učení využili na 100%. 

Někdy je těžké odnaučit zažité zvyky v lyžování, ale určitě ne nemožné. Stačí jen ukázat, proč je potřeba některé věci změnit a předvést vhodné cviky. I když si ze začátku člověk klepe na čelo, po chvilce přichází zlepšení a lyžař přestává dělat zbytečné pohyby navíc, které člověka rozhazují. Snadněji zahajuje oblouk, který je na širokých lyží pochopitelně těžší. A celkově není tak zbytečně unavený z celého dne lyžování.

Kupodivu se dá velmi snadno naučit lyžovat i naprostý začátečník. Konkrétně bývalý snowboardista, který přešel na skialpy a už by se chtěl konečně přestat trápit v jízdě z kopce. První den byl rád, že sjede s vypětím všech sil červenou sjezdovku. Po třech dnech už si užíval bezstarostné ježdění po pláni. Zkrátka nepopsaný list je snadné zformovat, když má člověk chuť se učit novým věcem.

Co byste měli vědět o Pitztalu
Na Pitztalu najdete 41km sjezdových tratí, které obsluhuje 12 moderních lanovek a vleků. Pyšní se titulem nejvýše položený lyžařský ledovec Tyrolska. Skvělým zážitkem je výjezd mdoerní lanovkou Wildspitzbahn do Café 3 440, kde můžete z nejvýše položené kavárny světa pozorovat nejvyšší horu Tyrol Wildspitze s nadmořskou výškou 3 774m.n.m.

Ze zdejší panoramatické terasy můžete sledovat údajně nejhezčí západ slunce v Alpách. samozřejmostí je bezplatné Wifi ve všech zdejších hospodách. Mezi další nej patří také nejvýše položená fotovoltaická elektrárna v Evropě v průměrné nadmořské výšce 2 900m.n.m. Více informací o Pitztalu najdete na pitztaler-gletscher.at!

Já sám sem se potřeboval rozjezdit před letošní dlouhou sezonou a na Pitztalu sem měl vše, co jsem potřeboval. Za mě zatím nejlepší ledovec v Rakousku. Rozhodně je potřeba poděkovat účastníkům kurzu za jejich zapálení pro věc a jejích obrovský progress, který za 4 dny udělali také Armadaskis za zapůjčení lyží na kemp, The North Face za super oblečení, DynafituG3. Thank you Marita Schranz and Pitztaler Gletscherbahn!

Za Freerideguides
Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...