Rozlyžování na Pitztalu

Už tomu bude až děsivých 20 let, kdy jsem pravidelně jezdil drtit brány na rakouské ledovce na začátku sezóny a jsem rád, že teď můžu hoblovat tu neupravenou část terénu horských svahů.

Mám živě v paměti, jak jsme mrzli v hnusném počasí. Bylo naprosto běžné, že přes noc napadl metr sněhu, bylo -20°C, vichr a neviděli jsme na metr. Jezdili v obrovských vyježděných korytech v novém sněhu. Zkrátka bylo hnusně, že bys psa nevyhnal. Přesně takové počasí freerider potřebuje. I ten největší mordor jednou přejde a pak si člověk může užít nádherné pláně v prachu, kterých ledovce nabízí bezpočet. Bohužel tento naprosto v dobách minulý běžný podzim v Rakousku se stal již dávno minulostí. A tak v posledních letech se žádné prašanové orgie na začátku sezony nekonaly. Naneštěstí se všechno motá v kruhu, tak jako studený vítr z východu stále více ovlivňuje mozkovny těch na Hradě... Tak se i prašanoví nadšenci dočkali v letošní sezoně konečně západního proudění, které přináší blahodárné sněžení do Alp:-). A tak i my jsme si nemohli ujít lyžovaní v Alpách na začátku sezony v prachu. Vyrazili jsme na náš oblíbený ledovec Pitztal. Kde jsme měli naplánovaný kemp na rozlyžování.

Pitztal leží v Tyrolských Alpách. Z Prahy je vzdálený 550km a cesta trvá 6-​7 hodin. Jeho obrovským benefitem je jeho maximální nadmořská výška, do které vás vyveze lanovka a ta je 3440m n. m. Je to nejvyšší položená lanovka v Rakousku, takže jistota sněhu je zde 100%. Dále proč jsme si tohle středisko vybrali, je různorodost terénu. Můžete během jediné jízdy trénovat oblouky na mírné sjezdovce, pak přejet do volného terénu, kde na stejně prudkém svahu můžete potrénovat ten samý oblouk ve freeridu.

Následně přejet na strmou pasáž sjezdovky a zakončit jízdu na strmých pasážích ve volném terénu, takže pro mě je Pitztal ideální místo pro potrénování veškerých druhů oblouků během jedné jediné jízdy. Pro ty vostřejší freeridery mám dobré zprávy. Všechny přilehlé prudké sjezdy z Hinterer Brunnenkogel, jsou již vysněžený. A co je možná ještě důležitější, že prozatím jsou svahy hodně stabilní, takže se konečně dají jezdit i extrémně prudké věci, které v minulých letech nešly, nebo šly, ale jen pokud jste měli v hlavě úplně vyndáno… A poslední dobrá zpráva je, že opět má v Tyrolích v následujících dnech celkem dost nesněžit, tak si vezměte v práci volno a vyrazte třeba na Pitztal. V týdnu je to tam takřka prázdný. 

Dynafit Ski Touring Park
Horká novinka letošní sezóny je speciální areál pro všechny milovníky skalpů v bezpečných terénech v okolí ledovce Pitztal s výběrem tras jak pro začátečníky tak pokročilé. Jedná se o první Ski Touring park svého druhu v Tyrolích a parádním výhledem na nejvyšší horu Tyrol – Wildspitze.

Celkově si můžete vybrat ze tří zajištěných tras – modrá, zelená a červená, které jsou rozděleny dle stupňů obtížnosti, celkové délky a převýšení. Vše je přehledně značené v mapce, kterou si můžete samozřejmě vyzvednout v resortu. Vysoká nadmořská výška zaručuje start sezóny od září do května. Lahůdkou je určitě tzv. „Královská trasa“, která má převýšení 620 metrů a končí až na vrcholu v Café 3 440, kde si můžete za odměnu dopřát například vynikající jablečný štrúdl :-).

Pro začátečniky jsou otevřeny kurzy a samozřejmostí je i Dynafit test centrum v Intesport Huter, kde ti profíci dokonale poradí. Rozmanitost terénů a vysoká nadmořská výška s nejvýše položenou lanovkou Tyrolska zaručuje perfektní podmínky pro skitouring. Více informací najdete na pitztaler-gletscher.at!

Za freerideguides.cz
Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...