SeasonOpening Stubai 2015

Prodloužený víkend lákal na výjezd někam nahoru. Dole má být hnusně a na horách naopak. Proto jsme vyrazili na sobotu na Trnávku, za-pádlovat na WW a v neděli za hezkým počasím na ledovec. Po letní návštěvě Molltaler-u mě zajímalo, jak to vypadá na podzim. Stubaiský ledovec měl zrovna zahájení sezóny, krom toho tam napadalo cca 50-100cm čerstvýho.

Cesta je to pro našince celkem dlouhá, ale to už jsme si všichni zvykli. Cca 600km tam a bohužel i zpátky. Počasí se nám ale odvděčilo. Dole inverze, pak jsme začali stoupat do mlhy a naše naděje na hezké počasí se pomalu rozpouštěla. Naštěstí na posledních pár výškových metrech jsme se prokousali nad mraky a konalo se azuro… Co víc si přát. Díky poslednímu spadu byl povrch tvrdý. Postupně začínal sluncem měknout a začínalo to být fakt dost dobrý. 

Místy se daly najít i první lajničky mimo. Míst zatím nebylo moc, ale sníh byl na takhle brzké poježdění fakt dobrý. Občas se protkával se místy který přes noc na-​tála, takže se naprostá eurofie nekonala. Ale za tu radost z pár oblouků v prašánku to stálo.

Místní freeskier-​byby team začal stavět kopáky až pod lana hlavní lanovky, která prý vede až na nejvyšší lanovkové místo v Tyrolích 3170m. Nahoře je celkem pěkná vyhlídka, ale než se rozhodnete se skoro zabít tím, že tam vylezete, doporučuju načerpat nějakou energii. Výhled na všechny strany s dalekohledy atd…

Už teď si můžete zajezdit na cca 13km sjezdovek, které jsou velice dobře upravené a stále (i za běhu) je rozšiřují. Místní park ZOO zatím není v provozu ale i na tom se už pracuje. Pro nedočkavce tam rolba roztáhla alespoň nájezdovou rovinku a nějaké ty kopečky.

Ráno je otevřeno už od 8:00, takže kdo si přivstane, může mít svahy jen pro sebe. Kolem osmé, tam ještě nebylo ani auto. Všichni najíždí až kolem 8:30. K tomu bych poznamenal, že se nekonají ranní fronty na jediné metro nahoru. Kabinka stíhala, asi i díky tomu, že lidí není ještě tolik jako v sezóně. Aby se vše ulehčilo a zrychlilo, je v plném proudu výstavba nové kabiny, která povede ze spodního parkoviště až nahoru. Takže ranní fronty se rozloží do 3kabinek a to už by snad stačilo na vyloučení ledovcového čekání nahoru… 

Jako první podzimní výlet pro nedočkavce doporučuji. Ostatní ledovce nemají zatím otevřených tolik sjezdovek a lidí je zatím pomálu. Než začne kydat pořádně, je toto dobrá varianta na přípravu sezóny.

Foto : Ivoš a Panda

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...