SFR Freestyle Tour - Val Thorens

Francouzská SFR Freestyle Tour odstartovala tenhle týden a protože na ní pravidelně jezdí hodně zajímavý jména rozhodli jsme se, že letos si na ní trochu posvítíme! První zastávku hostilo Val Thorens!

Nebudem si nic nalhávat! Francouzská SFR Freestyle Tour je momentálně na tuty nejkvalitnější série závodů na starým kontinentu. Už loni se tady ukazovali hodně velký hráči ve hře a letos to nebude jinak! Koho by taky nelákaly celkový prizemoney 140 000 USD, který se rozdělej během čtyř závodů, z čehož dva maj zlatej a dva platinovej status u asociace AFP! Což rozhodně značí velkou kvalitu! Tři podniky jsou slopestylový a závěrečnej je pak určeném rampařům…tohle zkrátka vypadá hodně dobře!! Pojďme se tak podívat na letošní premiérovej závod trochu blíže!

První zastávka se uskutečnila na startu tohohle týdne a hostilo jí středisko Val Thorens. Na startu se sešla hodně macatá grupa riders z domácí Francie, Švýcarska, Finska, Švédska, Velký Británie nebo Kanady a USA. O první body se dorazilo bít celkem sedmdesát dva chlapů, sedmnáct roštěnek a čtrnáct juniorů. To už je hodně slušný stádo! Trať byla z rodu klasických, takže na všechny čekaly celkem tři kickery, kde nechyběly ani menší odrazy pro dámy a rookies a celkem dvě platformy dosti hravejch jibů. Teď už jen vychytat počasí a může se jít na to!!

Pánský osazenstvo samozřejmě čekala kvalda rozdělená na jednotlivý tři heaty. V tu chvíli ještě počasí poslouchalo jak mělo, a tak vykrystalizovala postupující šestnáctka do semifinále. Už ale v kvaldě museli dát zavodu valé jména jako Noah Wallace, Tim Ryan, David Boneville, Aleksi Patja, Cyrill Hunziker, Kai Mahler nebo Alex Hall. To už samo o sobě vypovídá o kvalitě…semifinálová šestnáctka se pak ještě scvrkla na definitivní finálou desítku! Před branami finále tak skončil ještě šestice Joona Kangas, Jonas Hunziker, Till Matti, Robby Franco, Mees van LieropRiley Culver.

Ve finále nebyl čas vymejšlet nějaký novotiny, a tak se jako celou dobu jelo na dvě jízdy. Bohužel počasí si vybralo na finálovej den slabší chvilku a stala se z toho celkem loterie jak Sazka. Ledovej park a nezbednej vítr vykolejil nejednoho jezdce. Pády tak byly celkem častý zboží! Bylo jasný, že kdo chce na „bednu“ bude muset vyšoupnout ze svýho arzenálu určitě tři doubly. To ale nakonec zas taková lambáda nebyla! Vyjímkou potvrzují pravidlo byl ale Amík Matt Walker. Ten zvolil lehčí triky jako bio 900 mute to japan a podobný rotace, a přestože nadal ani jeden doubl tak díky čistotě si odvez pátej flek. Hodně našláplou jízdu plnou doublů měl Andri Ragettli. Bohužel nečistý dopady ho nakonec stály medaili a na krk si mohl max pověsit bramboru.

Ani švédskej maniak Jesper Tjäder nemohl bejt úplně spokojenej.První jízdu zmršil totálně a v druhý hodně přisedl rodeo z bedny. Rozhodčí se ale nakonec usmysleli a posadili ho na třetí flek. To Švýcar Fabian Bösch zajel určitě čistejc! Dva dub corky každej na jinou strany a switch dub 1080 s bezchybnejma railama ho muselo jasně katapultovat vysoko! Zasloužený druhý místo! Švédskou mašinu na vítězství Oscara Westera nedokázali zastavit ani v zemi galskýho kohouta. Ten jasně nasadil nejvyšší laťku, když neopomenul třeba nosebutter dub cork nebo switch dub 1260. Bez debat nejlepší jízda a bez debat první místo!

Mezi dámama přece jenom taková konkurence nebyla. Na startu se vyrojily hlavně domácí jezdkyně, ale výhru nakonec do Estonska veze mladičkej fenomén Kelly Sildaru, který na vítězství stačily třeba 720 na obě strany. Nejlepší domácí slopestylistka Coline Ballet-​Baz potvrdila roli favoritky a nakonec pro domácí ukořistila druhej flek. Třetí skončila další mladá bábovka Giulia Tanno ze Švýcarska. Juniorskou kategorii pak ovládli Finové. První dolítal Tuomas Kivari před krajanem Jonem Sallinenem a bronz bral domácí Hugo Sorrel.

Vítězná jízda Kelly Sildaru:

První zastávka SFR Freestyle Tour je tak minulostí a kromě počasí žádný jiný vítky nelze najít. Druhej závod se jede od 16. do 20. února ve Varsu a my pro Vás opět nachystáme ohlídnutí!

Highlighs video včetně třech nejlepších jízdy mužů:

Výsledky SFR Freestyle Tour – Val Thorens:

Muži:

1. Oscar Wester (SWE) – 87.00
2. Fabian Bösch (SUI) – 82.00
3. Jesper Tjäder (SWE) – 81.60
4. Andri Ragettli (SUI) – 77.80
5. Matt Walker (USA) – 70.30
6. Jeremy Pancras (FRA) – 66.60
7. Mark Nowakiwsky (USA) – 62.20
8.Christian Bieri (SUI) – 61.20
9. Scott Nelson (USA) – 58.00
10. Quentin Ladame (FRA) – 17.60

Ženy:

1. Kelly Sildaru (EST) – 78.20
2. Coline Ballet-​Baz (FRA) – 65.70
3. Giulia Tanno (SUI) – 62.60
4. Tess Ledeux (FRA) – 60.10
5. Shondra Charbonneau (CAN) – 56.60

Kids:

1. Tuomas Kivari (FIN) – 80.90
2. Jon Sallinen (FIN) – 76.20
3. Hugo Sorrel (FRA) – 73.00
4.Johan Henry (FRA) – 66.00
5. Maxence Gumuchian (FRA) – 56.60

Web SFR Freestyle Tour najdeš tady.

Foto: downdays.eu- David Malacrida

Tento článek vznikl díky našemu partnerskému webu downdays.eu.

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...