Stubai Jam 09 + Video

První díl Stubai Jamu 09 se vlivem počasí nekonal, ale na druhý pokus vše vyšlo tip top. Na místě pro Vás akci zdokumentovala posádka ve složení Dan Koudelka( rider, reportér), Terka Kožíšková( foto) a za kameru se postavil Štěpán Romanov...

Ehm....takže......no......a......Ve středu večer kolem jedenácté mi píplo ICQ, unaveně se zvednu z postele a jdu se podívat, kdo to zase otravuje. Zpráva od Milise, jestli nechci jet o víkendu na Stubai Jam mě hned postavila na nohy. Já souhlasil a  s pocitem, že kameramana a fotografa seženu v pohodě začínám celý výlet organizovat. Po několika telefonátech jsem nesehnal ani jednoho. Vzpomněl jsem si pak na Štepána Romanova, on souhlasil …kameramana už mám!! Zbývalo vyřešit už jenom fotografa. Ve škole jsem dal řeč s Terkou Kožíškovou, ta souhlasila taky, takže nám nic nebránilo vyrazit.

Plánujeme vyrazit v sobotu okolo 1 hodiny ráno, ovšem po nočním nákupu v Tescu a návrat domů pro pár zapomenutých věcí, vyplouváme směr Stubai až okolo třetí hodiny ranní.Pro pořádek nějaká ta fakta…středisko Stubai se nachází necelých 40km jihozápadně od rakouského Innsbrucku v nadmořské výšce od 1750 do 3200m, celkem se můžete povozit na více než 110km sjezdovek, modrých a červených barev. Ale zpět k našemu malému dobrodružství. 

Po sedmé ráno přijíždíme na parkoviště pod lanovkou. Počasí přeje, nebe bez mráčku jen ta teplota klesající hluboko pod bod mrazu to trošku kazí. Následuje převlíkání ve všech možných i nemožných polohách v narvaným autě, vyzvednutí permic, registrace do závodu a hurá na svah. Po čtvrt hodce v kabině lanovky a překonání více než 1500 výškových metrů přijíždíme do horní stanice. Po vystoupení z kabiny jsme pomalu rozepínali bundy, protože v parku a okolí panovalo téměř jarní počasí. Snowpark vypadal opravdu libově, v sérce 3 skoky se dvěma odrazy první 19 a 14m, druhý 17 a 12m, třetí nejmenší 13 a 7m, poslední překážkou v lajně byla očková bedna. Mimo závodní lajnu byly v parku ještě 3 menší skoky (cca 3m), 2 klasické bedny, oblouková bedna a C bedna. 

Trénink se rozjel kolem 10. hodiny a asi o 20 minut později se to začalo pořádně hrotit. Padaly triky jako sw.1080, far mute, cork 720 nose nebo double backflip. Okolo poledne začal závod kvalifikací, nejprve se na rozjezd postavili kids do 16ti let, po nich děvčata a nakonec chlapi. Celkem se zúčastnilo asi 50 freeskierů a do finále postupovalo vždy 6 nejlepších z každé kategorie. Mezi muži to byli jmenovitě: Patrick Hollaus, Roy Kittler, Thadde Joas, Xavier Gehring, Dejan Pasic a Mathias Koegel. Moje jízda s triky 360 true nose, 720 farmute a 540 tailgrap bohužel nestačila. Kluci si to nakonec rozdali takto:

1.Patrick Hollaus: double backflip, bio 900 a switch 720 nosegrab

2. Roy Kittler: switch 1080 tailgrab, switch 900 mute a 540  TJ grab

3. Thadde Joas s triky: rodeo 540 truck driver, switch 900 far mute a 540
double nose

Po vyhlášení odjíždíme na hotel, kde nás čeká zasloužený odpočinek. Afterparty v Innsbrucku vynecháváme a místo toho si na pokoji uspořádáváme malý alkoholový dýchánek. Druhý den ráno budíček o půl deváté, snídaně o několika chodech, zabalit se a vyrážíme opět nahoru. Dnes nás čeká volná zábava. Půl dne jsme strávili ve snowparku, kde jsem piloval graby. Při jednom ze skoků  se mi ale sekla na odrazu hrana a hodil jsem šipku na dopad. Skákáni jsem rači už nechal a vydal se na průzkum areálu s ostatními. Areál je vhodný spíše pro rodiny s dětmi, černou sjezdovku tady nenajdete, ale luxusní červené carvingové dálnice. Zároveň je zde několik červených značených freeridových sjezdů a při nadílce prašanu (což nás se bohužel netýkalo L) se vám otevře mnoho možností pro freeride. 

Toť vše, na cestě domů jsme se zastavili v McDonaldu, po objednávce 15 cheesu na nás paní za kasou vytřeštila oči a zeptala se nás ve 4 jazycích, jestli chceme opravdu 15 nakonec pochopila, že to myslíme vážně a my dostali příděl potravin na zdlouhavou cestu domů…

Videjko( od fulface production http://vimeo.com/fullfaceprod ) můžete sledovat zde a komplet fotogalerie bude dostupná co nevidět..

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!