Subaru XV Snow Session 2013

Druhý únorový víkend, druhý ročník akce Subaru XV session ve Velké Úpě. V týdnu před samotným závodem vyrostl na sjezdovce Modřín buben se dvěma odrazy, větší s příjemným tablem kolem 15 metrů a menší pro naše něžnější polovičky. Proto nic nebránilo tomu, aby se zde utkali lyžníci i snowboarďáci v divácky atraktivní disciplíně Big airu.

Počasí hraničící s kýčem nás provázelo už od ranního tréninku, od kterého jsme se přesunuli ke kvalifikaci, která se jela formou jamu, kde každý měl dostatek času předvést to nejlepší. Na startu se seřadilo necelých 20 riderů a to od starých harcovníků jako jsou brothers Skálové, Robin Holub, Jan Balcar, Michal Peč, Lukáš Pospíchal, Dana Hanka až po nastupující mladou krev jako je Patrik Kříž, Fanda JetmarRadek Palkoška. Z triků co byly k vidění se mi líbilo rodeo 540 od Patrika i jeho cork 900, Fanda sebou taky mrskal do d-​spinů všech stupňů. 

Co se týče postupových míst z technických triků převládala switch 900 se všemožnými i nemožnými úchyty. Porota se rozhodla, že do finále postoupí 6 nejlepších, z čehož z prvních míst bez problémů postoupili Robhol, Mário, Riči, PečákDan. Větší battle byl o poslední postupové místo, a protože jsme chtěli, aby si rideři závody co nejvíc užili, nechali jsme postoupit ještě Pospece, BalckaPatrika Kříže.

Takže finále bylo o osmi lidech, 4 skocích pro každého, styl i technika. Ve finále jak už to bývá se adekvátně přitvrdilo a kdo nepřidal 180 stupňů ke svojí switch 900 mohl si na bednu nechat zajít chuť. Takže to vezmeme hezky od prvního fleku, který obhájil Mário se svojí klasikou, na kterou zatím v ČR těžko někdo hledá odpověď, dub 1080s mutací odjetou s prstem v nousu, ze stylových triků dával cork 360cork 540 reverse mute. Druhý flek bral Robhol díky 2. opravnému pokusu a jeho switch 1080 mute ultra high, styl zabil switch cork 540 dub nose. Třetí místo zbylo na Míšu Peče který po rekonvalescenci kotníku pohecoval taktéž switch 1080s mutem a o jeho cork 540 už jsem se tu zmiňoval. 

Nevděčná brambora zbyla na Dana Hanku, který nezůstal ani o stupeň po zadu a vyslal switch 1080 jako předchozí kluci, ale hold na stylu trochu chybělo, to se ale nedá říct o jeho luxusní switch cork 540s nosem. Na patém místě se umístil Riči Skála, jehož jízdám nebylo co vytknout: 900 double japan, cork 540 na negra, všechno odjeté na největšího pantátu, jeho projev byl určitě nejsuverénnější, jen triky byly o level níž než u prvních čtyř. Šesté místo bral Balcek se svými štýlovkami, sedmý byl Patrik Kříž a osmý byl Pospec.

Nesmíme zapomenout na bábovky. Ty se sešli tři: Lůca Křemenová, Isa KyselováGabča Janoušková. První místo brala suverénně Izička se svojí 540, druhá skončila Gábina, která pohecovala 180ku a tím nechala třetí místo na Lůcu, která grabovala například dub nose.

Celá akce se nesla v uvolněné atmosféře, speaker bavil lidi svými průpovídky, grilovalo se, popíjel se kalašnikov, pro zájemce byli k zapůjčení české lyže OX. Příjemně strávený den spojený s trochou zdravé rivality v zápolení o prize money. Triková úroveň mě příjemně překvapila a i při absenci některých riderů  se rozhodně bylo na co dívat a proč si zafandit. Takže doufám, že se akce povedla i z pohledu pořadatelů a za rok se opět sejdem ve Velké Úpě na Subaru XV Snow Session! Jah Bless…

Výsledky Subaru XV Snow Session 2013:

Muži:

1. Mário Skála
2. Robin Holub
3. Michal Peč
4. Dan Hanka
5. Riči Skála
6. Jan Balcar
7. Patrik Kříž
8. Lukáš Pospíchal

Ženy:

1. Ízy Kyselová
2. Gábina Janoušková
3. Lucka Křemenová

Video ze Subaru XV Snow Session 2013

fotky by Jiří Petr

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...