Světový pohár - U.S. Grand Prix Mammoth

První letošní Světovej pohár se uskutečnil v Mammotu jako U.S. Grand Prix, a i když závody pod hlavičkou FIS nepatří mezi nejoblíbenější věci freeskierů, tak si zaslouží naše ohlídnutí!!

FIS závody Světovýho poháru sice dost lidem nejsou uplně po chuti nicméně jen tak se jich nezbavíme. A když je na programu U.S. Grand Prix v americkým Mammothu, tak je navíc jasný, že pude o hodně nadupanou věc, kam se sjede nejen zaoceánská ale i evropská špička! A právě minulý týden nás tahle záležitost čekala! První letošní Svěťák a to jak ve slopetylu tak v rampě a my si ho teďka lehce zopakujeme!!

Halfpipe

Na startu rampy se sešla celkem slušná sebranka. Dvacet sedm buchet, který bojovaly o šest postupových míst a třicet osm pánů, na který čekala desítka finálových fleků. Bohužel počasí neporučíš a v Americe si doslova dělalo, co chtělo! Vítr, sněžení, mlha byly častými společníky, a tak se kvalda musela odkládat! Nakonec se naštěstí všichni zúčastnění dočkali! Pánska kvalda se vyvinula v ryze americkou věc, protože na nejlepší trojce se srovnali postupně Aaron Blunck, David WiseGus Kenworthy. Za dámy pak největší koule ukázala japonská kamikaze Ayana Onozuka!

Bohužel finálovej den byl ve znamení armagedonu ze strany počasí. Jednodouše hnus fialovej. Dámy ještě jakš takš měly štěstí a stihly odjet aspoň jedno kolo, po kterým vypadalo pořadí následovně: 1. Ayana Onozuka, 2. Devin Logan a 3. Janina Kuzma. Bohužel do druhýho kola se v rámci pravidla safety firn už holky nepodívaly, a tak platily výsledky z prvního kola! Ještě hůře ale dopadla chlapská chátra! Ani čekání do dalšího dne nepomohlo přimět počasí k rozumu, a tak se jako finální výsledky musely vzít ty z kvaldy, kde je jasný, že se nejede úplně na 100 procent!

I když jízdy špatný se určitě nepředváděly. Třetí flek si tak vybojoval Aaron Blunck, kterej v jízdě nezapomněl na pravej dub cork 1260 nebo dub 900. Jeho krajan David Wise předvedl jak levej tak pravej double cork 1260 nebo třeba pravou 1080 tail, a to mu nakonec zajistilo stříbro. První místo si pak zaslouženě tedy odvezl obojživelník Gus Kenworthy, kterej o bodík a kousek porazil svýho krajana a to díky hned třem doublům v jízdě! 

Výsledky U.S Grand Prix v Mammothu v rampě:

Muži:

1. Gus Kenworthy (USA)
2. David Wise (USA)
3. Aaron Blunck (USA)
4. Alex Ferreira (USA)
5. Ben Valentin (FRA)
6. Byron Wells (NZL)
7. Kevin Rolland (FRA)
8. Kyle Smaine (USA)
9. Noah Bowman (CAN)
10. Broby Leeds (USA)

Ženy:

1. Ayana Onozuka (JPN)
2. Devin Logan (USA)
3. Janina Kuzma (NZL)
4. Saori Suzuki (JPN)
5. Maddie Bowman (USA)
6. Cassie Sharpe (CAN)

Slopestyle

Všichni se tak pochopitelně modlili, aby podobnej osud nepotkal i slopestyle. I tady nebyl původní časovej harmonogram dodrženej, a kvalda i finálko se muselo narvat do jednoho dne! Naštěstí se ale stihlo zajet vše komplet! Velkým společníkem a škodičem byl tentokrát pro změnu vítr a tak nekalibrovat rychlost byl, jak se tak říká trošku oříšek! Trať měla slušný parametry tří jibovejch platforem a tří kickerů, kde na triply bylo místa habakůk! Pánové si to nejprve rozdali ve dvouch heatech o osm a osm postupových míst! Kvaldu nejlíp zvládlo duo Bobby BrownOystein Bråten! Naopak největším překvapením byl natuty postup ani ne šestnáctiletýho Nora Birka Ruuda. Mezi něžným pohlavím kvalda pak nejlíp sedla Lise Zimmermann z Německa.

Ve finálku už měl bohužel Bobby Brown, kterej na last kickeru předváděl triple cork 1440 smůlu a ani jednu jízdu neodjel stejně jako mladej Nor Birk Ruud. Naopak dařilo se stejně jako v kvaldě Oysteinovi Bråtenovi, kterej po sérii třech různých double corků v druhý jízdě nakonec zakotvil na třetím místě! Domácí vrah s knírkem McRae Williams jako jedinej z nejlepších třech předvedl na poslední kopně parádní switch triple 1440 safety!! Bohužel na prvním skoku ale začal pouze s corkem 900 tail, což ho stálo první flek! Ten si totiž nakonec pro sebe ukořistil Joss Christensen, kterej předvedl bezchybný kombo dub cork 1260 mute, pravej switch dub 1080 safetylevej switch dub 1080 japan!

I mezi dámami vítězku kvaldy stihl stejnej osud jako u můžu. Lise Zimmermann nejprve jedno kolo nevyšlo a druhý jí zas foukl vítr, takže radši skoky vzdala. Čest Evropy tak hájila jedna z favoritek Emma Dahlstrom, která brala bronz před mladou Švýcarkou Giulií Tanno. Američanky tentokrát úplně vostrohaly. USA totiž neměly ani jednu zástupkyni ve finále. Naopak radost propukla u javorových listů! Možná trošku překvapivě se totiž vítězkou stala Yuki Tsubota, která v jízdě neopomněla třeba 450 out z railu nebo cork 720pravou 540 mute a v těžkých podmínkách nastrádala nejvíc bodů!! Češi a Slováci v Mammothu nestartovali a Světový pohár pak pokračuje na začátku února v americkým Park City!!

Výsledky U.S Grand Prix v Mamothu ve slopestylu:

Muži:

1. Joss Christensen (USA)
2. McRae Williams (USA)
3. Oystein Bråten (NOR)
4. Russ Henshaw (AUS)
5. Oscar Wester (SWE)
6. Willie Borm (USA)
7. Elias Amühl (SUI)
8. James Woods (GBR)
9. Evan McEachran (CAN)
10. Luca Tribondeau (AUT)
12. Felix Usterud (NOR)
13. Tim Ryan (USA)
14. Andri Ragettli (SUI)
15. Birk Ruud (NOR)
16. Bobby Brown (USA)

Ženy:

1. Yuki Tsubota (CAN)
2. Giulia Tanno (SUI)
3. Emma Dahlstrom (SWE)
4. Johanne Killi (NOR)
5. Tiril S. Christiansen (NOR)
6. Nikki Blackall (CAN)
7. Kim Lamarre (CAN)
8. Lisa Zommermann (GER)

Highlights video ze slopestylu najdete tady.

Foto by FIS

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...