Světový pohár v big airu v El Coloradu

Letošní ročník Světovýho poháru nám odstartoval v chilském středisku El Colorado prvním závodem v big airu! Pojďme se tak na něj podívat trochu zblízka!

Letní pohodička, radovánky a flákačky pomalu končí a chce to zase zabrat. Proč? O víkendu totiž odstartoval letošní ročník Světovýho poháru a to svým prvním závodem v big airu! Přesně po padesáti letech se Světovej pohár na dvou prkýnkách vrátil do jihoamerickýho Chile konkrétně do resortu El Colorado. Naše reprezentace a konec koncům nebyla jediná, tuhle zastávku sice v plánu neměla, ale na místě byla první dáma slovenskýho freeskiingu Zuzička Stromková a tak jsme závod bedlivě sledovali!

I když se jednalo o Světovej pohár tak kromě sněhu, kterej to s účastí taky příliš nepřeháněl, tak ani počet závodníků zrovna nezaváněl přemnožením. Na startu se nakonec totiž choulilo pouze pět holek a dvacet dva chlapáků, na který čekal místní kicker. Hlavně americkej i kanadskej freeskiing se první Svěťákem nijak nestresoval. Prostě a jednoduše Amíci i Kanaďani kompletně chyběli. Škoda, jejich mínus. O první svěťákový body si to tak kromě Jihoameričanů rozdali borci ze Švýcarska, Švédska, Norska, Itálie a samozřejmě Slovenska. Smůlu si hned na začátku sezóny vybrala šampiónka Tiril S. Christiansen, který ve čtvrtečním tréningu opět vypovědělo službu koleno a prozatím dojezdila…

Vzhledem k tomu, že holek tak zbylo jak prstů na jedný pazouře, tak u svojí pateční kvaldy našli slovíčko „cancelled“ a mohly tak v klidu vyčkat na sobotní finálko. To pánové to takhle na pohodovec neměli a museli se porvat o jedenáct postupových míst. Formát byl prostý jak vesnická diskotéka. Dva skoky, lepší se počítá. Nakonec to dopadlo tak, že všichni Jihoameričani zůstali před branami finále a černýho Petra chytl taky Nor Klaus Finne, kterej skončil na dvanáctým fleku. Všichni postupující jinak jako svoji domovinu hlásí Evropu a nejlepší tři nesli jména Fabian Bösch (SUI), Christian Nummedal (NOR) a Vincent Schmid (SUI).

V pětičlenným sobotním dámským finálku, kde každá baba měla tři skoky a dva se počítaly jsme samozřejmě nejvíc drželi pěsti Zuzičce Stromkové. Ta nakonec na bednu nedosáhla a odváží pátej flek. Nejvíc bodů za svoje stylem provoněný corky 720 tail switch 540 safety brala Emma Dahlstrom. Giulia Tanno se snažila seč jí síly i lyže stačily ale ani switch 1080 jí lepší než stříbrnej flek nezajistila. Trochu překvapivě pak před Zuzičkou ale i domácí Dominique Ohaco skončila další chilská jezdkyně Melanie Kraizel, která tak třetím místem jasně dosáhla zatím svýho výsledkový maxima!

To pánové se s tím nemazali a rozjeli přehlídku doublů a došlo i na mistry triply. Pátej flek nakonec skončil v rukou nejmladšího účastníka finále Nora Birka Ruuda. Švédskej štírek Jesper Tjäder se pro tentokrát musel spokojil s nepopulárním potato place. Švýcarský duo Luca SchularFabian Bösch bylo zase jako z divokejch vajec! Luca zabíjel switch dub misty 1260 a to jak se safety tak s bow´n´arrow. Fabian pak tasil stejnej trik ve variantě s japan grabem a hlavně to podpořil triple corkem 1620. Luca tak nakonec bral bronz a Fabian si na krk pověsil stříbrnou placku. Nejvíc pak v El Coloradu naložil E-​dollo aka Henrik Harlaut. Jeho dredatá hlava vymyslela nosebutter dub cork 1260 switch dub cork 1080 nose, což mu v součtu vydělalo 183.6 bodů, první flek a nejtučnější prizemoney! Další Svěťák v big airu se uskuteční 11. listopadu v italským městě módy v Milánu.

Výsledky Světovýho poháru v big airu v El Coloradu:

Ženy:

1. Emma Dahlstrom (SWE) - 163.8
2. Giulia Tanno (SUI) - 156.2
3. Melanie Kraizel (CHI) - 141.2
4. Dominique Ohaco (CHI) - 134.0
5. Zuzička Stromková (SVK) - 130.0

Muži:

1. Henrik Harlaut (SWE) - 183.6
2. Fabian Bösch (SUI) - 182.8
3. Luca Schuler (SUI) - 176.6
4. Jesper Tjäder (SWE) - 170.2
5. Birk Ruud (NOR) - 169.0
6. Vincent Schmid (SUI) - 159.8
7. Christof Schenk (ITA) - 156.4
8. Christian Nummedal (NOR) - 150.6
9. Jonas Hunziker (SUI) - 148.6
10. Ralph Welponer (ITA) - 147.4
11. Kai Mahler (SUI) -139.6

Více o Světovým poháru na stránkách FIS zde.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...