Světový pohár v big airu v Mönchengladbachu

V pátek pokračoval Světový pohár v big airu tentokrát v německém Mönchengladbachu! Pojďme se tam teď na chvíli podívat, ať víme, co se událo!

Německé město Mönchengladbach o víkendu netradičně ožilo freeskiingem. Na programu tady byla totiž druhá zastávka závodů Super Series. Všechny tedy čekal FIS Světový pohár v big airu! Stejně jako během prvního dějství v italském Milánu i teď vyrostla macatá rampa, na které opět chyběli česká jména a tentokrát i Zuzička Stromková ze Slovenska. A i když jsme teoreticky palce neměli komu držet, tak jsme závod bedlivě sledovali!

Stejně jako v Itálii i kontest u našich německých sousedů nechal ledově klidný Kanaďany i Američany. Jediným zástupcem byl totiž celkem neznámý Jamie Melton. Bída. Do blízkosti německo-​holandských hranic se neuráčili dorazit ani Finové nebo třeba zástupci protinožců. Určitě škoda, ale nenaděláme nic. Opět to tak bylo čistě na lyžníkách ze starý dobrý Evropy. Na kluky čekaly celkem dva heaty, kde z každýho šla do finálka top pětka. Z deseti holek na startu pak nejlepší šestka mohla vyhlížet finálovou účast.

Lehce překvapivý medailista z Milána Nor Eirik Sateroy nenechal nic náhodě ani tentokrát a už v kvaldě ovládl heat s pořadovým číslem jedna. Norskou sílu pak potvrdil Christian Nummedal, kterej předvedl nejmacatější nálož v druhý partě. Největším překvapením mezi postupujícími byl určitě teprve šestnáctiletej Švéd Oliwer Magnussen. Naopak vítěz prvního závodu Kai Mahler se tentokrát pakoval už po kvaldě. Osmý místo v jeho heatu bylo málo. Domácí favoritka Lisa Zimmermann pak dominovala kvaldě mezi buchtama. To se dalo čekat…

Večerní finálko podpořila slušná návštěva domácích fandů, a tak se jen čekalo, co kdo vytasí za freeski perly. Na programu byly se tři kola, kde se dvě lepší počítaly. Nesmíme taky zapomínat na podmínku, že každej trik musel bejt rotovanej na jinou stranu. Nervozita a smůla se lepila na paty a hlavně skluznici domácí Lisy Zimmermann. Ta po bezchybný switch 720 safety totiž ani jednou čistě nedala 900 cork high safety a s otraveným xichtíkem jak po porci kyanidu musela zkousnout třetí flek. Naopak dařilo se Silvii Bertagna. Italka na rozdíl od Němky 900 tail zvládla s prstem v nosíku a mohla se radovat z premiérovýho vítězství! Stříbro si pak za cork 720 japanswitch 720 double japan zasloužila štylařka Emma Dahlström.

Pánové se s tím moc nemazali a hned v první kole Andri RagettliEirik Sateroy vyprasili triple corky 1440. Slušnej příděl dostal taky Henrik Harlaut za dub bio 1260 safety a Felix Usterud a svoji vrtuli dub cork 1620 muteOystein Bråten se switch dublem 1440. Druhý kolo ale tolik nesedlo Andrimu, kterej svůj switch trik nedostal tolik bodově ohodnocenej. Hozenou rukavici chytil Henrik Harlaut, kterej přidal switch dub cork 1440 tail to safety a ujal se vedení. Do hry se dostal taky Luca Schuler, kterej zabil switch dub misty 1260 bow´n´arrow skoro až mezi diváky. Největší ovace ale sklidil Jonas Hunziker, kterej při čekání na body spod startovního čísla vytasil mikunu místního fotbalový týmu Borussia, a na to domácí fans slyšeli…

Rozhodující kolo nakopl triple corkem Oystein Bråten a rázem se dostal na druhej flek. Dlouho se tam ale neohřál protože švýcarskej spratek Luca Schuler pak sekundoval dub mistym 1080 bow´n´arrow a odsunul ho na bronz a Andriho z bedny. Tripla poté zařadil do svýho trikovýho portfolia taky Jonas Hunziker, ale absence grabu znamenala malej bodovej příděl. Čekalo, co Eirik. Ten se po precizním switch dub corku 1080 tail v druhým kole pokusil vyšperkovat svůj triple cork safety a vyšlo to! Dostal víc bodů než v prvním kole a v součtu o 0.60 setin předčil norskýho parťáka! E-​Dolla na trůně ale nedokázal sesadit nikdo, a tak ten si připsal další cenej skalp!

Highlights video finále žen:

Highlights video finále mužů:

Světový pohár pak pokračuje už 17.prosince, kdy letošní první start čeká všechny rampaře. Ty se sejdou v americkém Copper Mountain. Poslední zastávka Super Series je pak naplánovaná na 11. února v kanadském Quebecu. Tam už se snad dočkáme i zaoceánských lyžníků na startu…

Výsledky FIS Světovýho poháru v big airu v Mönchengladbachu:

Muži:

1. Henrik Harlaut (SWE) – 177.00
2. Luca Schuler (SUI) – 174.20
3. Eirik Sateroy (NOR) – 173.60
4. Oystein Bråten (NOR) – 173.00
5. Andri Ragettli (SUI) – 171.40
6. Felix Usterud (NOR) – 170.60
7. Jonas Hunziker (SUI) – 163.60
8. Oliwe Magnussen (SWE) – 157.60
9. Christian Nummedal (NOR) – 156.40
10. Sebastian Geiger (GER) – 88.80

Ženy:

1. Silvia Bertagna (ITA) – 169.40
2. Emma Dahlström (SWE) – 162.20
3. Lisa Zimmermann (GER) – 153.80
4. Sarah Hoefflin (SUI) – 152.40
5. Mathilde Gremaud (SUI) – 146.00
6. Lara Wolf (AUT) – 80.60

FIS web najdete zde.

Foto by FIS

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...