Světový pohár v halfpipe v Tignes

Poslední závod Světovýho poháru v rampě je za námi. My se tak jukneme, kdo letos kraloval nejen v Tignes, ale taky kdo ovládl celou letošní sezónu.

Letošní Světový pohár rampě to doklepal do závěrečnýho posledního šestýho závodu sezóny, kde zbývalo vyluštit poslední tajenku zimy. Kdo si domů odnese křišťálovej glob za disciplínu, a kdo lehce zpláče nad výdělkem. Místem rozlousknutí se stalo francouzské středisko Tignes a hlavně místní rampa, která přivítala hrstku přeživších, kteří ještě na závěr náročný olympijský sezóny měli dostatek sil vrhnout se do ledovýho koryta. Velká pozornost se také poutala na domácí veteránku Marií Martinod, pro kterou to byl naprosto poslední závod její bohatý kariéry a před domácím publikem se určitě chtěla ještě jednou naposledy vytáhnout…

Postavit se na start nakonec našlo odvahu dvacet pět chlapáků a devatenáct bábovek. Mezi pány přece jenom několik zabijáků chybělo a do země galskýho kohouta nezamířili třeba Torin Yater-​Wallace, Mike Riddle, Aaron Blunck nebo domácí miláček Kevin Rolland. To dámy přistoupily ke klání poctivěji a kromě Devin Logan nechyběly v Savojských Alpách všechny favoritky. V kvaldě žádný velký překvapení neudeřilo a vesměs postoupili všichni, s kterejma se počítalo. V kvalifikaci svojí letošní formu potvrdili šampióni z Pchjongčchangu, a tak postupující desítce mužů vévodil David Wise z USA a šestici holkám pak Cassie Sharpe z Kanady.

Ve finále nenechal mezi muži nic náhodě jeden z adeptů na celkovej triumf Alex Ferreira. Ten hned svým prvním runem posbíral více jak devadesát bodů za tři doubly a ujal se zaslouženě vedení. Jeho největší protivník na dálku David Wise neměl zrovna svůj den. Ani jedno ze tří kol nedokázal dokončit podle svých představ. Pro tentokrát smolík a musel si nechat zajít chuť i na celkový vítězství. Naopak nejblíže se k lokálovi z Aspenu přiblížil v druhým kole Kanaďan Simon D´Artois, kterej hodně originálníma trikama, kde taky neopomněl zakomponovat tři tupláky, téměř lízal hranici devadesáti bodů. Prozatím 89.20 a se usadil na pěknej druhej flek.

V posledním kole se ale k velkýmu výkonu nadechl kanadskej štylař Noah Bowman. Jeho epesní dva switch doubly a čistý provedení mu vykoledovaly hned devadesát čtyři bodů! Možná trochu přepal, ale vlastně proč ne. To znamenalo posun na první flek. Už ho nikdo nedokázal ohrozit, a tak mohl začít slavit vůbec první vítězství ve Světovým poháru. Druhý místo Alexovi Ferreirovi pak stačilo na získání křišťálovýho globu az letošní sezónu. Bronz putoval ve Francii za Simonem D´Artoisem a nejlepší pětku pak ještě doplnili další dva Amíci a to mladík Birk Irving a jeho krajan Taylor Seaton.

Mezi něžným pohlavím se veškerá pozornost upřela na domácí ikonu Marii Martinod. Ta po postupu z druhýho místa čekala na svoje poslední finále v životě. Dvojnásobná medailistka z Olympiády, sedminásobná vítězka Světovýho poháru a držitelka čtyřech placek z X Games svojí rozlučka zvládla na výbornou. Po parádní jízdě, kterou zakončila nekompromisní 1080, nakonec brala stříbro, když se před ní dostala jen královna této sezóny Cassie Sharpe, která se tak mohla radovat i z celkovýho ovládnutí letošního ročníku. Na bednu je pak doprovodila Brita Sigourney. Francouzi teď ale budou řešit jinou problematiku. Hledání Mariiny následovnici. A to vypadá jako drobnej zádrhel... jiný holky v rampě zkrátka Francie momentálně nemá.

Králi letošní sezóny se tak v rámci Světovýho poháru stali Amík Alex FerreiraCassie Sharpe z Kanady. S bohatou kariérou se pak rozloučila tři a třicetiletá Marie Martinod z Francie, ke který se ještě v následujících dnech určitě vrátíme. Už bez ní tak můžeme očekávat, co přinese příští ročník. Letos každopádně vrcholem rampy byla Olympiáda a úžasnej závod v Bogwang Parku.

Výsledky finále Světovýho poháru v halfpipe v Tignes:

Muži:

1. Noah Bowman (CAN)
2. Alex Ferreira (USA)
3. Simon D´Artois (CAN)
4. Birk Irving (USA)
5. Taylor Seaton (USA)
6. Thomas Krief (FRA)
7. Miguel Porteous (NZL)
8. Robin Briguet (SUI)
9. David Wise (USA)
10. Nico Porteous (NZL)

Ženy:

1. Cassie Sharpe (CAN)
2. Marie Martinod (FRA)
3. Brita Sigourney (USA)
4. Carly Margulies (USA)
5. Maddie Bowman (USA)
6. Saori Suzuki (JPN)

Celkový výsledky Světovýho poháru v halfpipe za sezónu 2018:

Muži:

1. Alex Ferreira (USA) – 362b.
2. David Wise (USA) – 279b.
3. Noah Bowman (CAN) – 230b.
4. Simon D´Artois (CAN) – 204b.
5. Birk Irving (USA) – 192b.

Ženy:

1. Cassie Sharpe (CAN) – 329b.
2. Brita Sigourney (USA) – 306b.
3. Kexin Zhang (CHN) – 264b.
4. Maddie Bowman (USA) – 260b.
5. Marie Martinod (FRA) – 241b.

FIS web zde.

Foto by FIS

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...