Světový pohár v Quebecu

Letošní ročník Světovýho poháru je k nezastavení. Další zastávka v kanadském Quebecu je minulostí a my se jukneme, jak tady dopadl slopestyle a big air!

Bitva o olympijské body je hodně nekompromisní a náročná. Jen, co se riders probrali po Světový poháru v americkém Mammothu, tak je čekal přelet k severním sousedům do Kanady! Tady totiž v Quebecu a ve snowparku Stonehamu hnedka navazoval další závod, a program byl prostě našlapanej. Největší pozornost určitě směřovala ke slopestylu. Právě v to se jede o bodíky, který budou posouvat do Jižní Koreje. Kromě toho se tady ale taky uzavírala Super Series nebo-​li poslední městskej FIS city big air. Trenér Daly společně se svejma ovečkama Danem HankouRobinem Holubem byli na místě a my tak mohli držet pěsti!

Prodrat se do finále bylo zase náročný jako držet u večeře krok se sumo zápasníkama. Celkem čtyři heaty a vždy čtyři nejlepší šli dál. Trošku překvapili Američani, kteří jaksi na startovce téměř nebyli. Aspoň o trochu míň starostí. Dali si veget. I tak se ale nečekalo nic lehkýho. Dan nakonec bohužel opět jízdy pokazil a patřilo mu tak konečný 61.místo. Robhol svoji jízdu odjel, ale nedostal od rozhodčích zaplaceno, tak jak by si přál. 51.66 bodů a celkově 53. flek. Mezi něžným pohlaví česká stopa chyběla, ale určitě nás zajímala Zuzička Stromková. Ta pro tentokrát zakotvila na 18. pozici a finálko se jí také netýkalo.

Následoval city big air, do kterýho nakonec z našich nastoupil pouze Dan. Na startu hned padesát šest frajerů, každej dva skoky, lepší se počítá. Klasika jak tetris. Dan se toho nezalekl a zvolil hodně pro ostatní netradiční switch 1080 mute double shifty. Ve výsledku ho to sice do finále nekoplo, ale znamenalo to celkový hodně pěkný devatenáctý místo. Škoda, že body na OH se rozdávaj jinde. Zuzička se pak pod Tatry vracela s jedenáctým místem mezi celkem dvaceti holkama. To bohužel na souboj o bednu taky nestačilo. Škoda, že Dan nezkusil i big airy v Itálii a Německu. Mohly z toho bejt zajímavý umístění.

Ve finále, který se jelo na tři skoky a dva se počítali nejvíc zabil Kai Mahler se svý triple corkem 1620 switch dub misty. Stříbro bral za megastylový dably E-​dollo a bronz vykroutil kombinací switch dablutriplu Andri Ragettli. Stačí juknout na video. Devátým místem pak určitě překvapil ne tolik známej Švéd Hugo Burvall. Do čela celkového hodnocení se pak prodral Henrik Harlaut.

U něžného pohlaví to pak byl festival čokolády a hodinek. Švýcarky totiž na bednu nikoho jinýho nepustily. Bronz brala Sarah Hoefflin, stříbro se svou switch 1080 Giulia Tanno a nejvyšší metu v Kanadě urvala Mathilde Gremaud, který vytasila z trikovýho portfolia třeba rodeo 900 safety. Celkovýmu pořadí ale zatím vévodí Emma Dahsltröm, která měla v zemi javorových listů smůlu. Až osmnáctá pozice a drobný zranění, který jí navíc zabránilo ve startu finále slopestylu. Hold pešek… 

Poslední se v programu tetelilo finále spolestylu. Pánský se hlavně soustředilo na domácí a skandinávský borce, kteří společně zabrali hned osm míst. Stupně vítězů, ale malinko patřili někomu jinýmu. Se třema kickerama a třeba jibovejma platformami se totiž nejlíp popral Andri Ragettli kterej konečně vystoupal na pomyslném zlatej Olymp Svěťáků a vede i celekově. Stříbro uzmul britskej šílenec James Woods a domácí prapory zachraňoval bronzem Alex Beaulieu-​Marchand. Jízdy uvidíte v následujícím videu.

Dámský finálko se pak až na domácí Kim Lammare stalo evropskou záležitostí a zase úřadovaly Švýcarky, který byli rozjetý jak lokomotiva na piku! Pátej a bramborovej flek skončil sice ve Francii ale bronz a stříbro domu vezou Giulia TannoSarah Hoefflin. Jediná dáma, která veze ze Severní Ameriky medaily a nereprezentuje helvétský kříž je Norka Johanne Killi. Ta už se na to nemohla koukat a zlato ve slopestylu vše soupeřkám vyfoukla! Průběžnýmu pořadí pak kraluje Sarah Hoefflin. Další Světový pohár ve slopestylu hostí na začátku března švýcarská Silvaplana.

Výsledky Světového poháru v Quebecu:

Slopestyle:

Muži:

1. Andri Ragettli (SUI)
2. James Woods (GBR)
3. Alex Beaulieu-​Marchand (CAN)
4. Oystein Bråten (NOR)
5. Felix Usterud (NOR)
6. Jonas Hunziker (SUI)
7. Jesper Tjäder (SWE)
8. Evan McEachran (CAN)
9. Joona Kangas (FIN)
10. Alex Bellemare (CAN)
11. Jossi Wells (NZL)
12. Teal Harle (CAN)

Ženy:

1. Johanne Killi (NOR)
2. Sarah Hoefflin (SUI)
3. Giulia Tanno (SUI)
4. Tess Ledeux (FRA)
5. Coline Ballet-​Baz (FRA)
6. Kim Lammare (CAN)
7. Emma Dahlström (SWE)
8. Mathilde Gremaud (SUI)

Big Air:

Muži:

1. Kai Mahler (SUI)
2. Henrik Harlaut (SWE)
3. Andri Ragettli (SUI)
4. Teal Harle (CAN)
5. Jesper Tjäder (SWE)
6. Mark Hendrickson (CAN)
7. Antoine Adelisse (FRA)
8. Felix Usterud (NOR)
9. Hugo Burvall (SWE)
10. Birk Ruud (NOR)

Ženy:

1. Mathilde Gremaud (SUI)
2. Giulia Tanno (SUI)
3. Sarah Hoefflin (SUI)
4. Silvia Bertagna (ITA)
5. Isabel Atkin (GBR)
6. Tess Ledeux (FRA)

FIS web zde.

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...