Světový pohár v rampě v Copper Mountain

O víkendu odstartoval v americkém Copper Mountain letošní ročník Světovýho poháru v halfpipe. Pojďme juknout jaký perly přinesl první závod.

Sezóna se pomalu začíná roztáčet a hojně se přikládat pod kotlem. Na nejvyšší stupeň už museli přeřadit taky všichni uličníci, kteří dováděj v halfpipe. O víkendu totiž vyvrcholil první letošní FIS Světový pohárrampě. Sezóna se odšpuntovala v americkém Copper Mountain. Na startu se pak sešlo hned dvacet devět buchet a k tomu čtyřicet chlapáků a my se teďka jukneme jestli první letošní závod přinesl něco zajímavýho nebo to byla klasická podívaná jako pří jiných závodech mezi dvěma kopingy.

Za velkou louži se v podstatě sjela celá kompletní špička. Pouze mezi bábovky chyběla třeba favorizovaná Kanaďanka Cassie Sharpe a hlavně pak rampová královna Maddie Bowman. Kvaldu, kde holky bojovaly o osm postupových míst ovládla svojí jízdou zkušená francouzská harcovnice Marie Martinod. Šťastnej návrat po zranění kolena pak potkal Němku Sabrinu Cakmakli, která díky osmýmu místu hned poklouzla do finálka.Naopak mezi pány neměl svůj den kanadslek šampion Mike Riddle nebo domácí hrdina Torin Yater-​Wallace. Komnata finále jim byla zapovězeny. První heat nejlíp vyšel naopak domácímu Davidovi Wiseovi a druhý pak za dva doubly ovládla francouzská mašina Kevin Rolland.

Dámská rampa to je kámen úrazu, o kterým jsme tady psali častěji než blesk o Bartošové Ve finále to opět bylo vidět hlavně u nakonec druhý Annalise Drew. Holka sice rotovala 900 to 900, ale zase u toho byla napružená jak Áda při svým oficiálním pozdravu. Naopak vítězství si jasně zasloužila velezkušená Marie Martinod z Francie. Ta předvedla třeba pravou 540 do levý 540, flair nebo 900, ale hlavně všechno z grabem! Tohle už byla jízdička, na kterou šlo i koukat. Třetí flek si pak svojí klasikou vybojovala univerzálnice Devin Logan. Musíme taky vyzdvihnout nejlepší výsledek kariéry devatenáctiletý Carly Marguiles, která zakotvila na šestým fleku.

Pánská osazenstvo bylo jasný, že předvede jinej koncert. Tři nebo případně čtyři doubly jsou pak většinou znaky borců na bedně. Svůj den si pro tentokrát nevybrala domácí dvojka David Wise Gus Kenworthy. Kluci nedali čistě ani jednu jízdu a krčeli se na posledních dvouch místech startovního pole. Naopak určitě spokojenost vládla u mladíků Miguela Porteouse ze Zélandu a Birka Irvinga. Ty díky šestýmu a pátýmu místu zajeli svoje nejlepší výsledky ve Světovým poháru. Ročník 1999 bude do budoucna asi silnej jak to tak vypadá…

Brambora pak zůstala na Byrona Wellse. Medailisti pak v rampě vyrotovali celkem sedm dablů. Nejvíc a to hned tři kousky vytvořil francouzskej rampovej šílenec Kevin Rolland. Ke switch doublu 1080 přidal pak levej a pravej dub cork 1260 a nebylo, co řešit. 94.20 bodů a zaslouženej první flek. Francouzskou nadvládu potrhl jeho krajan Ben Valentin. Ten taky nezapomněl na pravej i levej dub cork 1260. Stříbro. Jediným zaoceánským jezdcem, kterej jim tak dělal společnost na bedně byl nakonec Aaron Blunck. Ten se blesknul hlavně originálním switch doublem 900. Nechyběl pak klasickej dub 1260 a na krk si tak pověsil bronz. První Světovej pohár tak na rozjezd úplnou revoluci nepřinesl. Uvidíme, co se uvaří první dva únorové dny v americkém Mammtohu, kdy se pokračuje…

Highlights video ženy:

Highlights video muži:

Výsledky Světového poháru v rampě v Copper Mountain:

Muži:

1. Kevin Rolland (FRA)
2. Benoit Valentin (FRA)
3. Aaron Blunck (USA)
4. Byron Wells (NZL)
5. Birk Irving(USA)
6. Miguel Porteous (NZL)
7. Alex Ferreira (USA)
8. Joel Gisler (SUI)
9. David Wise (USA)
10. Gus Kenworthy (USA)

Ženy:

1. Marie Martinod (FRA)
2. Annalise Drew (USA)
3. Devin Logan (USA)
4. Ayana Onozuka (JPN)
5. Janina Kuzma (NZL)
6. Carly Marguiles (USA)
7. Saori Suzuki (JPN)
8. Sabrina Cakmakli (GER)

FIS web najdete zde.

Foto by U.S. Freeskiing

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...