Světový pohár ve slopestylu na Stubai

Po letní zastávce na Novém Zélandu pokračoval Světový pohár ve slopestylu na rakouském ledovci Stubai. Na startu nechyběla ani Česká republika a my se jukneme, jak to dopadlo.

Letošní zima je sice zatím ještě v plenkách, ale FIS Světovej pohár už zařaďuje vyšší rychlostní stupeň. Po city big airu v italském Miláně se celej ansámbl přesunul na rakouský ledovec Stubai. Tady byl totiž na programu v parku Stubai Zoo slopestyle a my jsme stejně jako na Apeninském ostrově měli na startu svýho koně. Tím byl opět Vojta Břeský, kterýho tak čekala tentokrát slopestylová premiéra a my mu samozřejmě drželi palce. Jak to nakonec celý a hlavně s Vojckem dopadlo se teď jukneme…

Cesta do vytouženýho finále nebo aspoň nejlepší třicítky není žádná procházka růžovou zahradou. Pánu se na startu totiž sešlo skoro osm desítek a rozdělili se do čtyřech heatů, kde z každýho se na finálko mohla těšit pouze nejlepší čtyřka. Bohužel jako vždy krutý jak Barbar Conan. Na startu se sešla kompletní špička pouze u Amíků chyběli Brownové a Goepperové a dá se říct, že dorazil „B“ tým. To jsou ovšem pořád zabijáci nejvyššího kalibru. Vojcka čekal heat číslo tři a měl celkem smůlu, protože sérií tří kickerů zvládl vesměs na výbornou, ale lehce ho vypekly raily. Podle trenéra Dalyho, kdyby dal jízdu čistě, mohl pošilhávat po top třicítce. Pešek...

Vojcek sám k závodu dodal: „Pohoda, na kvaldu nám vyšlo počasí úplně parádně, bylo to měkký. Moje jízda byla switch dub 900 bow´n´arrow, dub cork 720 safety, right 900 mute. Na railech jsem pak měl připravenou switch lip 270 do bs 270 out a disaster 270 do zetka. V druhý jízdě mi skoky docela vyšly, nejvíc jsem bojoval se switch lip 270 a ta mně to taky pak vrátila. I když jsme měl silný nohy, tak jsem se málo odrazil a škrtnul si špicema a čau… Jinak úroveň byla zuřivá, rozhodně se bylo na co koukat. Dost mě bavila Mahlerova a Harlautova jízda a Jesperova dub 1620 na prvním strop. Jinak díky všem za support, jedeme dál.“ Vojta nakonec ve výsledkový listině figuroval na celkový 54.místě a doufejme, že hlavně sbírá zkušenosti do dalších závodů. 

V šestnáctičlenným sobotním finále pak dle rozhodčích nejvíc naložila norská stár Oystein Bråten, kterej tasil dva switch doubly nebo 810 z cannon railu. Javorový listy na bednu potom dotáhl Evan McEachran, kterej v jízdě neopomněl svůj tradiční dub cork 1080 se svým signature dablgrabem. Medailovou trojku potom uzavřel Američan Colby Stevenson se svýma dvěma dub corkama 1260 a po loňském vítězství v Seiser Almu si připsal další podium ze Svěťáku. Do nejlepší pětky se pak ještě vměstnal dredatej Henrik Harlaut a další zástupce severoamerickýho freeskiingu Noah Wallace z Améru.

Dámy měli situaci malinko zkomplikovanou. Na jejich sobotní kvaldu, do který mimochodem nenastoupila žádná zástupkyně jak Čech nebo Slovenska, se počasí příliš nevyznamenalo a holkám dělalo neplechu. Nakonec se z dvaceti sedmi bab prokousala nejlepší osmička do finálových bojů. Tam největší klid předvedla mladinká Švédka Jennie-​Lee Burmansson, která pomalu a jistě stoupá na vrchol. V patnácti si tak připsala premiérovej triumf ve Světovým poháru. Za sebou nechala Britku Katie Summerhayes a další mladici Caroline Claire z USA. Za zmínku taky stojí šestej flek sedmnáctiletý Rusky Anastasie Tataliny.

Světovej pohár si pak nebere servítky a další je na programu hned tento víkend. Německé město Mönchengladbach hostí big air. Slopestylový kalendář pak pokračuje těsně před Vánoci ve francouzském Font Romeu. Mezi oba závody se pak ještě stihne vecpat halfpipe v americkém Copper Mountain.

Výsledky Světovýho poháru ve slopestylu na Stubai:

Muži:

1. Oystein Bråten (NOR)
2. Evan McEachran (CAN)
3. Colby Stevenson (USA)
4. Henrik Harlaut (SWE)
5. Noah Wallace (USA)
6. Kai Mahler (SUI)
7. Oscar Wester (SWE)
8. Alex Bellemare (CAN)
9. Alex Hall (USA)
10. Colin Wili (SUI)
11. Oliwer Magnusson (SWE)
12. Jackson Wells (NZL)
13. Elias Syrjä (FIN)
14. Jesper Tjäder (SWE)
15. Sam Baumgartner (AUT)
16. Birk Ruud (NOR)

Ženy:

1. Jennie-​Lee Burmansson (SWE)
2. Katie Summerhayes (GBR)
3. Caroline Claire (USA)
4. Giulia Tanno (SUI)
5. Johanne Killi (NOR)
6. Anastasia Tatalina (RUS)
7. Isabel Atkinson (GBR)
8. Sarah Hoefflin (SUI)

FIS web najdete tady.

Foto by FIS

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!