Swatch Freeride World Tour - Chamonix

Druhý letošní závod Swatch Freeride World Tour má sice přídomek francouzského Chamonix, ale musel se odjet v Pyrenejích ve Vallnord-Arcális a my se podíváeme, jak to tam dopadlo.

Nejprestižnější série freeridových závodů Swatch Freeride World Tour se přes počáteční neduhy počasí konečně rozjela jak dobře namazanej stroj a minulý týden proběhla druhá zastávka. Ta sice měla označení Chamonix dle francouzskýho resortu, ale díky počasí, který bylo jaksi na levačku se musela stejně jako první závod odjet v Pyrenejích ve státečku Andora konkrétně v resortu Vallnord-​Arcális. To ale vůbec nebylo na škodu, protože jsme byli svědky slušný porce kvalitního ježdění!

Na start se postavilo dvacet čtyři vyvolených mužů a jedenáct žen, který čekal souboj o další body do žebříčku FWT. Počasí přálo, a tak se mohlo jít na věc. Vítězství z prvního závodu bohužel moc nepodpořil Drew Tebke. Tady mu kopec úplně nesedl a vyfasoval až patnáctý místo. Ještě hůř dopadl minule bronzový Španěl Aymar Navarro, kterej po pádu našel u svýho jména nepopulární zkratku DNF. Tentokrát to tedy bylo na jiných borcích.

První, kdo zavdal jízdu, která mohla aspirovat na bednu byl Novozélanďan Sam Lee, kterej se tam nebál vyslat hodně slušný beko. Za chvíli ho ale z trůnu sesadil Francouz Léo Slemett, kterej zvolil lajnu na levý straně hory, přitvrdil 360 dropem a backflipem a vykoledoval si 92.33 bodů. Tohle smrdělo stupněm vítězů. Ohrozit se ho pokusil krajan Loic Collomb-​Patton, kterej musel napravovat nezdar z prvního kontestu. Reparát mu vyšel chvalitebně. Několik dropů a taky 360 bekem ho posadily na prozatímní druhý místo.

Hned po něm se do prašanu vrhnul ruskej car Ivan Malakhov, kterej dal hodně agresivní jízdu s několika macatejma dropama. Bohužel nakonec to o kousíček na placku nestačilo. Když už to vypadalo, že je rozhodnuto, tak se na trať vrhl švýcarskej benjamínek Yann Rausis. Poslední muž startovního pole se s tím příliš nepáral. Zvolil zajímavou lajnu podpořenou tučným backflipem. Francouzský duo na prvních dvou pozicích nakonec neohrozil, ale bylo z toho pěkný třetí místo. Z vítězství se tak mohl radovat Léo Slemett před krajanem Loicem Collomb-​Pattonem. Léo se taky dostal do prozatímního celkovýho vedení před Kristoferem Turdellem, kterej v závodě bral sedmý místo.

Stejně jako u chlapů i mezi něžným pohlavím vítězka prvního závodu mladá Italka Arianna Tricomi nedokázala potvrdil formu. Osmý místo je pro ní tutově zklmáním. Na trůnu jí tady tak vystřídala Lorraine Huber od našich rakouských sousedů. Bednu si pak zopakovalo duo Jaclyn PaasoKylie Sivell akorát si holky ušatý prohodily pořadí. Kanaďanka tak brala stříbro a zástupkyně vlajky s padesáti hvězdami bronz. V čele celkovýho hodnocení je pak právě Američanka Jaclyn Paaso. Letošní třetí závod v rakouském Fieberbrunnu pak startuje 6.března.

Highlights video:

Vítězné jízdy:

1.Léo Slemett

2. Loic Collomb-Patton

3. Yann Rausis

1. Lorraine Huber

Výsledky Swatch Freeride World Tour – Chamonix (odjeto ve Vallnord-Arcális):

Muži:

1.Léo Slemett (FRA)
2. Loic Collomb-​Patton (FRA)
3. Yann Rausis (SUI)
4. Sam Lee (NZL)
5. Ivan Malakhov (RUS)
6. Sam Anthamatten (SUI)
7. Kristofer Turdell (SWE)
8. Reine Barkered (SWE)
9. Fabio Studer (AUT)
10. Conor Pelton (USA)
11. Ryan Faye (USA)
12. Bene Mayr (GER)
13. Carl Renvall (SUI)
14. Dennis Risvoll (NOR)
15. Drew Tebke (USA)

Ženy:

1. Lorraine Huber (AUT)
2. Kylie Sivell (CAN)
3. Jaclyn Paaso (USA)
4. Eva Walkner (AUT)
5. Elisabeth Gerritzen (CAN)
6. Nadine Wallner (AUT)
7. Hazel Birnbaum (USA)
8. Arriana Tricomi (ITA)
9. Evelina Nilsson (SWE)
10. Lauren Cameron (CAN)
11. Silvia Moser (ITA)

Web Freeride World Tour zde.

Foto by Freeride World Tour /​ Tim Lloyd, Dominique Daher

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...