Swatch Freeride World Tour - Fieberbrunn

Třetí zastávka letošní Swatch Freeride World Tour nebyl žádnej med a k vidění bylo plno totáních rozstřelů i kvalitních jízd. Tady je naše shrnutí.

Nejprestižnější série prašanovým závodů Swatch Freeride World Tour se dostala přesně do svý poloviny. Tento týden si totiž vybraní freerideři a freeriderky dali dostaveníčko v rakouském Fieberbrunnu, aby si to v třetí letošní zastávce rozdali o hodně důležitý body. Proč důležitý? Do dalšího kola, který se uskuteční v Mece powderu na americké Aljašce, totiž už postoupí pouze dvanáct nejlepších chlapů a šest žen. Kdo se tak chtěl vydat v druhé půlce března do amerického Haines musel se notně snažit. A že tentokrát šlo doslova o život se dozvíme za chvíli.

Na startu se sešlo celkem deset ženskejch a osmnáct chlapů a bez nějaký nadsázky to byl tentokrát masakr a totální vybíjená. A to doslova! Nejeden jezdec totiž nabral směr špitál. Postupně se v pacienty po absolutních rozstřelech při dropech proměnili Němec Bene Mayr, Rus Ivan Malakhov a Američan Mark Mikos. Se zlomeninou ruky a obratle pak dopadl Dennis Risvoll z Skandinávie a Jérémie Heitz odkulhal s podezřením na poranění kolena. Uf, tohle bylo jak za války. Sláva vítězům, čest poraženým. Snad budou všichni v pořádku zpátky na svahu…

Naštěstí se nepočítali jen oběti, ale našli se i přeživší. S desátým místem určitě nebyl spokojenej prozatimní vedoucí muž celkovýho pořadí Francouz Leo Slemett. Někteří, ale dopadli i hůř… Jeho krajan obhájce titulu Loic Collomb-​Patton si pak v Tyrolsku vykoledoval sedmej flek. Domácí Fabio Studer pak porazil drop, kde kapituloval Bene nebo Jérémie a nakonec uzavíral nejlepší pětice. Nejlepší čtyřka pak shodně zvolila pravou stranu kopce, kde se nacházel jeden obří drop a tak hlavně rozhodovala plynulost a čistota jízdy. Nepopulární bramboru si nakonec vyjel letošní objev sezóny mladej Švácar Yann Rausis, kterej tak pokračuje v super výkonech. Zkušený Viking Reine Barkered uzmul stříbro a konečně jízda taky vyšla Loganu Pehotovi, kterej se posadil na stříbro. Králem šílenýho závodu byl, ale nakonec korunovál Reineho krajan Kristofer Turdell.

Dámy posbírali asi trochu více rozumu, a tak to tolik nehrotily a jediná, která předvedla vypínák do nepopulárního panna, orel byla Kanaďanka Kylie Sivell. Italka Arianna Tricomi a vedoucí žena průběžnýho pořadí Jaclyn Paaso se pak srovnaly těsně pod stupni vítězů. Svýho nejkvalitnějšího výsledku sezóny třetím flekem dosáhla zástupkyně zaoceánský freeridový školy Hazel Birnbaum. Ve Fieberbrunnu ale nejvíc naložily domácí lyžařky. Eva Walkner a pak hlavně Lorriane Huber, která se jako jediná z dam přehoupla přes devadesát bodů a holky mohly rozjet nefalšovanou tyrolskou jódlovačku!

Závod v Rakousku samozřejmě notně zamíchal taky celkovým pořadím. Vedení ztratil Leo Slemett, kterej klesl na druhý místo a v čele ho vystřídal Kristofer Turdell. Třetí místo v závodě pak pomohlo Reine Berkeredovi i k posunu na třetí flek celkově. Stejně jako u chlapů i u bab Jaclyn Paaso na špici nevydržela a odsunula se na stříbro. Na nejvyšším stupínku jí nahradila Lorraine Huber. I přes crash pak třetí místo drží Kylie Sivell. Závod v Haines na Aljašce pouze pro několik vyvolených startuje pak od 18.března.

Highlights video:

Vítězní jízdy:

1. Kristofer Turdell

2. Logan Pehota

3. Reine Barkered

1. Lorraine Huber

Výsledky Swatch Freeride World Tour – Fieberbrunn:

Muži:

1. Kristofer Turdell (SWE)
2. Logan Pehota (CAN)
3. Reine Barkered (SWE)
4. Yann Rausis (SUI)
5. Fabio Studer (AUT)
6. Ryan Faye (USA)
7. Loic Collomb-​Patton (FRA)
8. Taisuke Kusunoki (JPN)
9. Carl Renvall (SUI)
10. Leo Slemett (FRA)
11. Conor Pelton (USA)
12. Sam Lee (NZL)

Ženy:

1. Lorraine Huber (AUT)
2. Eva Walkner (AUT)
3. Hazel Birnbaum (USA)
4. Jaclyn Paaso (USA)
5. Arianna Tricomi (ITA)
6. Elisabeth Gerritzen (SUI)
7. Evelina Nilsson (SWE)
8. Nadine Wallner (AUT)
9. Lauren Cameron (CAN)
10. Kylie Sivell (CAN)

Web Freeride World Tour zde.

Foto by Freeride World Tour /​ Dominique Daher, Mia Maria Knoll

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...