Swatch Freeride World Tour - Haines

Letošní předposlední čtvrtej závod Swatch Freeride World Tour je minulostí a souboje o letošní vítěze vrcholí! Jukni co se odehrála na Aljašce!

Letošní ročník Swatch Freeride World Tour pomalu a jistě míří do velkého finále. Za námi je totiž i čtvrtej předposlední závod, kterej se odjel na prestižním místě, kterým je samotná Meka a sen všech freeriderů a to Haines na americké Aljašce. A sem už se nedostal jen tak někdo! Tu čest vyrazit na Aljašku mělo celkem třicet jedna jezdců a to dohromady jak v lyžařský tak snowboardový kategorii, kterým s nejvíce dařilo v prvních závodech. A šlo opravdu o hodně, protože do finálového závodu ve švýcarským Verbieru bude mít bránu otevřenou jen dvanáct nejlepších lyžařů a šest lyžařek! Bojovalo se tak poslední body před velkým finále!

Pár dnů před závodem sice počasí dělalo lehce cavyky, ale v den Dé se naštěstí všechno obešlo bez nějakejch zlomyslností a na všechny riders čekala epesně modrá obloha a kvalitní sněhový podmínky! Všichni jezdci tak měli na bezmála šest set výškových metrů vysokém svahu známém jako „The Venue“ ideální podmínky! Ani to však třeba nemohlo triu Bene Mayr, Kristofer TurdellJérémie Heitz, kteří tentokrát vyvázli bohužel s pádem, a tak výsledkovou listinu uzavírali. Radostí z jedenáctého místa pak určitě nejásal vítěz posledního závodu Dennis Risvoll z Norska. A Leo Slemmet letos taky umí líp než zakončovat desítku. Hold každej den není posvícení...

Naopak třetí místo z poslední zastávky v Rakousku slušně potvrdil Němec Felix Wiemers, kterej se na svoji lajnu vydal jako úplně poslední mohykán mezi muži a zvolil častou pravou stranu kopce, kde ale předvedl svoje klasický beko a taky dlouhej lincoln a zakotvil na konečným pátém místě. Rakušan Fabio Studer pak celou sezónu předvádí kvalitní výkony a jednou se už taky ukázal na bedně. Tady mu o jedno místo utekla mrška. Jeho jízda s plno dropy a taky jeho protrikem alias corkem 360, kterej předvádí každou zastávku mu nakonec vynesla nepopulární bramborovou pozici!

To domácí Amík Drew Tebke rozhodně nemá letos na růžích ustláno. Prostě a jednoduše, co se týče první desítky, tak byl letos panic. Tady si to ale vyhradil. Zvolil hodně originální levou stranu hory, kde kromě parádní plynulý jízdy přidal taky jeden backflip a rázem se ocitl na bronzu! Jeho top letoška! To Loic Collomb-​Patton z francouzskýho La Clusaz má jiný starosti. Průběžně vedoucí muž celýho pořadí to nepohnojil ani tady a k plno dabl dropům přidal jednu 360 a rozhodčí ho posadili na druhej flek. Ještě malinko lepší ale dost podobnou jízdu aspoň podle soudců předvedl Kanaďan Logan Pehota. Hodně technicky náročná lajna plná cliff dropů a vyšperkovaná jednou 360 mu zaručila letošní druhý stání na podiu, a to hned na tý nejvyšší příčce!

Druhá, první, druhá. Taková byla před startem v Haines bilance Rakušanky Evy Walkner během letošní sezóny. No, a aby se to nepletlo, tak tady na Aljašce přidala další vítězství! Její jízda s dvě dropy jí vynesla nejvyšší počet bodů! To Matilda Rapaport určitě chtěla rozšířit zatím jedno jedinký stání na bedně, a tady se jí to podařilo! Zvolila pravou stranu kopce a vyneslo jí to nakonec druhý místo. Svojí letošní reputaci pak nepokazila Arriana Tricomi z Itálie, která je sice nováček, ale válí jako pardál! Třetí flek to jasně potvrdil.

Do závěrečnýho závodu, kerej se tedy koná na začátku dubna ve švýcarským Verbieru má na stole pozvánka jen dvanáct chlapů a šest žen. Mezi chlapáky je an tom zatím nejlíp Loic Collomb-​Patton, kterej drží náskok 400 bodů před Loganem Pehotou. Třetí je prozatím Fabio Studer. O něžnýmu pohlaví v tuto chvíli jasně kraluje právě Eva Walkner, která mí náskok téměr tisíc bodů před Ariannou Tricomi. Matildu Rapaport pak druhý místo katapultovalo na celkovém třetí flek. Konečném verdikt se tedy dozvíme ve švýcarských Alpách!

Výsledky Swatch Freeride World Tour- Haines:

Muži:

1. Logan Pelota (CAN)
2. Loic Collomb-​Patton (FRA)
3. Drew Tebke (USA)
4. Fabio Studer (AUT)
5. Felix Wiemers (GER)
6. Julien Lopez (FRA)
7. Reine Berkered (SWE)
8. Stefan Hausl (AUT)
9. Ivan Malakov (RUS)
10. Leo Slemett (FRA)
11. Dennis Risvoll (NOR)
11.-14. Krostofer Turdell (NOR)
11.-14. Bene Mayr (GER)
11.-14.Jérémie Heitz (SUI)

Ženy:

1. Eva Walkner (AUT)
2. Matilda Rapaport (SWE)
3. Ariadna Tricomi (ITA)
4. Jaclyn Paaso (USA)
5. Evelina Nilsson (SWE)
6. Lauren Cameron (CAN)
7.-8. Silvia Moser (ITA)
7.-8. Nadine Wallner (AUT)

Best fo FWT Haines video:

Vítězné jízdy:

Logan Pehota (CAN)

Eva Walkner (AUT)

Riders list finále ve Verbieru:

Muži: Logan Pehota, Loic Collomb-​Patton, Fabio Studer, Kristofer Turdell, Leo Slemmet, Reine Berkered, Felix Wiemers, Stefan Hausl, Jérémie Heitz, Ivan Malakov, Dennis Risvoll, Drew Tebke

Ženy: Eva Walkner, Ariadna Tricomi, Matilda Rapaport, Jaclyn Paaso, Nadine Wallner, Evelina Nilsson

Web Freeride World Tour zde.

Foto by Freeride World Tour

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...