Swatch Freeride World Tour - Vallnord

Letošní Swatch Freeride World Tour odstartovala prvním závodem v Pyrenejích. A bylo na co koukat!! Jukni, jak to celý dopadlo!!

Největší a nejprovařenejší prašanová série Freeride World Tour minulý týden odstartovala svoji již devátou sezónu a to v Pyrenejích přesněji v Andoře v resortu Vallnord! Letos na největší freeridový esa čeká celkem pět závodů, kdy čtyři se uskuteční na starým kontinentě a jen jeden za oceánem, ale zato v Mece powderu na Aljašce! První závod přivábil všechny velký jak starý známý jména tak plno nabuzenejch nováčků! Přece jenom poslední dva ročníky vždycky celkově ovládl nováček, tak jsme zvědaví, jestli se zas někdo vyrojí z neznáma a všem natrhne pozadí…teď už se ale budem věnovat prvním letošnímu klání!

V Andoře nepanovalo ještě čtrnáct dní před startem zrovna líbezný počasí, a tak se organizátoři lehce strachovali jestli se vůbec odstartuje. Nakonec se však sněhová nadílka dostavila, a tak problémy byly ta tam! Na start prvního letošního kontestu se nakonec postavilo celkem sedma dvacet chlapáků a patnáct kousků nežnýho pohlaví, na který čekalo parádní sluneční počasí a už to bylo jenom na riders a rozhodčích, aby našli ty největší zabijáky dne!!

První na se na start vrhly dámy! A začalo se hodně zvostra protože hned první madam jedna z favoritek Američanka Jaclyn Paaso zvolila hodně dobrou lajnu a přísun bodů byl víc než šťedrej! Po loňským zranění se vrátila Nadine Wallner a nakonec z toho bylo pěkný pátý místo! Vedoucí Američanku nejvíc ohrozila mladá debutující Švédka Evelina Nilsson, která zvolila naprosto shodnou trasu a nakonec z toho bylo pro ní parádní třetí místo! Naopak na úplně jinou dráhu se vrhla Rakušanka Eva Walkner, která se k Američance přiblížila bodově nejblíže, ale ani to nestačilo! Z nováčků pak ještě slušně zavdala Italka Arianna Tricomi, která díky několika dropům s graby okupovala nakonec bramborovej flek! Smůlu naopak měla favoritka Lorraine Huber, která měla našlápnuto na super jízdu, ale pád a vyplá lyže ji maximálně přidělaly vrásky. Jaclyn už tak nikdo neohrozil…

Pánové se na to vtrhli jak námořnici po roku na moři na bandu slečen. Se startovním číslem tři vyrazil Švýcar Jerémie Hertz a parádní rychlou dravou jízdou s dropem do kuloáru posbíral hodně macatej příděl bodů. Jasnej adept na bednu! Dalším favoritům se tolik nevedlo. Obhájce celkového vítězství George Rodney nezvolil zrovna nejfešnější trať, navíc někde po cestě pozapomněl jednu hůlku a nakonec z toho bylo až šestnáctý místo. Ještě hůř dopadl a to doslova Sam Smoothy. Ten hned na prvním dropy byl krátkej a skončil v kotrmelcích! Premiéru na FWT si za rámeček nedá ani Bene Mayr. Po pár metrech trefil lyží kámen, ta mu vypla a už mohl tak max předvíst salvu deutschlandskejch vulgarit. Špatně naopak nezavdal Fabio Studer, kterej k několika pár dropům přidal cork 360 a nakonec z toho byla šestá pozice! Mladej Francouz Leo Slemmet se toho taky nebál z arzenálu vytáhl dva huňatý dropy a hlavně originální lajnu, která mu v tu chvíli ale stačila jen na průběžný druhý místo za Jerémiem. Nakonec byl klasifikovaném na pátý příčce. 

Hned po něm vyrazilo další známý jméno nejen z FWT Kanaďan Logan Pehota.Ten hned na začátku předvedl slušnej tripl drop a nezapomněl přidat ani 360! V cíli to ale na Švýcara nestačilo a celkově si nakonec odvezl nepopulární bramboru! V tu chvilku už nahoře moc jezdců, který by vedoucího muže ohrozilo nebylo. Čtvrtej od konce se celkem nenápadně odpíchl debutant Kristofer Turdell a pak už všichni čuměli víc než jeptičky na východoněmecký porno. Mladej Švéd předvedl excelentní technickou jízdu zakončenou největším dropem dne s dopadem v prstech v nose. Nikdo se tak nemohl divit, že se jako první dostal přes hranici 90 bodů a hlavně do nečekaného vedení! Jerémie měl hold smůlu!

Nahoře byl ale ještě šampión z roku 2014 Loic Collomb-​Patton z Francie. Ten taky sáhl po originální lajně, ale přece jenom i když předvedl na závěr hodně slušnej drop chyběla mu trochu agresivita a jízda vypadala prostě až moc na pohodu. Nakonec z toho tak byla na začátek sezóny desátá příčka. Když už to vypadalo, že na bedně se už nic nebude měnit vtrhl na plac ruskej car Ivan Malakhov. Pro mě neznámý jméno. Vybral hodně kreativní lajnu s plno velkejma dropama a dole se tak pouze čekalo jakej ortel vyřknou soudci. Ty si dali hodně na čas a nakonec ho posadili pro něj na super a a zaslouženej třetí flek! Rus měl v cíli hodně velkou radost a mohl tak zaslouženě vytáhnout flašku vodečky. Králem dne se ovšem zaslouženě stal debutující Kristofer Turdell, kterej hnedka zabil vítězstvím před Švýcarem Jerémie Heitzem! Uvidíme jak to potvrdí příště. Další zastávka je v plánu od 6. do 12. února ve francouzsém Chamonix a my se můžeme jenom těšit, že se dočkáme stejný prašanový bitvy jako v Pyrenejích!!

Výsledky Freeride World Tour - Vallnord:

Muži:

1. Kristofer Turdell (SWE)
2. Jerémie Heirtz (SUI)
3. Ivan Malakov (RUS)
4. Logan Pehota (CAN)
5. Leo Slemmet (FRA)
6. Fabio Studer (AUT)
7. Julien Lopéz (FRA)
8. Stefan Hausl (AUT)
9. Reine Berkered (NOR)
10. Loic Collomb-​Patton (FRA)
11. Almar Navarro Combalie (ESP)
12. Drew Tebke (USA)
13. Felix Wiemers (GER)
14. Conor Pelton (USA)
15. Max Durtschi (USA)

Ženy:

1. Jaclyn Paaso (USA)
2. Eva Walkner (AUT)
3. Evelina Nilsson (SWE)
4. Arianna Tricomi (ITA
5. Nadine Wallner (AUT)
6. Lotten Rapp (SWE)
7. Silvia Moser (ITA)
8.Hazel Birnbaum (USA)

Best of FWT Vallnord video:

Vítězné jízdy:

Kristofer Turdell (SWE)

Jaclyn Paaso (USA)

Web Freeride World Tour nadjete tady.

Foto by Freeride World Tour

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...