Swatch Freeride World Tour - Vallnord-Arcalís

Letošní ročník Swatch Freeride World Tour konečně odstartoval a my se podíváme, co se všechno na prvním závodě událo!

Start letošního ročníku nejprestižnější freeridový série závodů Swatch Freeride World Tour doprovázela nepřízeň počasí. Prostě si usmyslelo, že v Chamonix na svah milovníky prašanu nepustí, tak nezbývalo nic jinýho, než první závod odložit! Celej kolotoč se tak naplno rozjel až tento týden. Andorské Pyreneje už měly lepší náladu, a díky tomu se ve středisku Vallnord- Arcalís mohl odpálit letošní ročník, kterej čítá celkem pět zastávek.

Abychom si na začátku sezóny zase oprášili pár informací, tak na FWT nemůže jet každej Ludva z Horní Dolní. Můžete se tam zkusit probojovat přes závody Freeride World Qualifier. Na letošní první závod si nakonec trouflo dvacet pět chlapáků a deset buchet. Jako pokaždé jezdec měl jen jeden jedinej pokus zvolit, co nejlepší lajnu a příslušní rozhodčí hodnotili pět aspektů. Line, fluidity, control, air & styletechnique. Kdo se líbí nejvíc dostane největší porci bodů a hotovo finíto, může se na drink…

První na řadu přišli pánové a na startu se ukázaly všechny velký jména včetně obhájce celkovýho vítězství Francouze Loica Collomb-​Pattona. Ten do letošního ročníku, ale nevstoupil úplně tiptop. V jízdě sice zavdal 360 beko ale ztratil trochu na kontrole jízdy. Bodový srážky ho nakonec zakleky na jedenáctým místě. Loni stříbrný Logan Pehota dopadl ještě hůře a do země javorových listů veze až sedmnáctej flek. Nejvíc to ale zabil a to doslova loni třetí Fabio Studer. Pád, ztráta lyže a konečná. U jeho jména se tak objevilo nepopulární DNF (dneska ne, frajere).

Nejúspěšnější nováčkem se pak stal Yann Rausis ze Švýcar, kterej na kopec vyrazil jako vůbec první a nakonec z toho bylo hodně příjemný šestý místo. Čistý jízdy s pár straight dropama pak předvedla dvojka ruský car Ivan Malakhov a zkušený Švéd Reine Barkered. Kluci dlouho šahali po bedně, ale nakonec se museli spokojit s pátým respektive bramborovým místem.

Předposledním mužem, který se totiž vrhl do akce byl Španěl Aymar Navarro. Zvolil pravou stranu kopce a jízdu načal jedním z vůbec největších dropů dne! I se zbytkem trati si poradil jak Savo s hajzlikem. Vyčištěno a mohl se radovat z premiérový bedny na FWT. Loni překvapil na začátku sezóny Švéd Kristofer Turdell. Teď už se s ním musí počítat a plynulou čistou jízdou si vyjel stříbro. Rozhodčím ale nejvíc padl do oko už dá se říct lehce veterán Drew Tebke. Ten má doma už celkovej titul z roku 2013 a letos začal parádně. Plno dropů, žadná chyba, dravá jízda plus jedno beko znamenalo 95 bodů na kontě. Máme vítěze.

Dámská soutěž byla taky napínavá jak trencle až do konce. Nejprve se na špici usadila při svý premiéře Kylie Sivell z Kanady. Tu pak o dva bodíky odstrčila naopak zkušená Jaclyn Paaso z USA a vypadalo to, že si jde pro zlato. Poslední ženou na startu ale byla našláplá Italka Arianna Tricomi a čistou jízdou rozhodla o svým vítězství! Obhájkyně titulu Eva Walkner z Rakouska se musela spokojit s pátou příčkou. Všichni riders pak v Andoře zůstávají, protože se zde pojede náhradní závod za Chamonix a to na začátku příštího týdne.

Hightlights video:

Výsledky Swatch Freeride World Tour ve Vallnord-Arcális:

Muži:

1. Drew Tebke (USA)
2. Kristofer Turdell (SWE)
3. Aymar Navarro (ESP)
4. Reine Barkered (SWE)
5. Ivan Malakhov (RUS)
6. Yann Rausis (SUI)
7. Leo Slemett (FRA)
8. Sam Lee (NZL)
9.Jérémie Heitz (SUI)
10. Dennis Risvoll (NOR)
11. Loic Collomb-​Patton (FRA)
12. Mark Mikos (USA)
13. Julien Lopez (FRA)
14. Taisuke Kusunoki (JPN)
15. Conor Pelton (USA)

Ženy:

1. Arainna Tricomi (ITA)
2. Jaclyn Paaso (USA)
3. Kylie Sivell (CAN)
4. Evelina Nilsson (SWE)
5. Eva Walkner (AUT)
6. Lauren Cameron (CAN)
7. Nadine Wallner (AUT)
8. Elisabeth Gerritzen (SUI)
9. Lorraine Huber (AUT)
10. Hazel Birnbaum (USA)

Web Freeride World Tour zde.

Foto by FWT 

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...