Swatch Freeride World Tour - Verbier

Rozhodující poslední závod letošní Swatch Freeride World Tour tradiční Verbier Xtreme je po minulém týdnu za námi! My tak známe nového krále a královnu FWT a teď se pěkně jukneme, jak to všechno dopadlo!

Nejprestižnější série prašanovým závodu známá Swatch Freeride World Tour po zastávkách ve Vallnordu, Chamonix, Fieberbrunnu Haines na Aljašce konečně dospěla do rozhodujícího a legendárního podniku ve Verbier Xtreme ve stejnojmenném švýcarském resortu. Tady bylo jasný, že se rozhodne, kdo bude letos korunovaným králem a královnou prašanu. Do země čokolády a hodinek si to naštrádovala pouze první šestice dam průběžnýho pořadí a nejlepších tucet mužů. Ostatní si mohli nechat zajít chuť nebo max sledovat přenos s pivkem v ruce… My teď odhalíme, jak to celý letos dopadlo!

Pánskej peloton měl před rozhodující bitvou prozatímní dva vládce Kristofera Turdella a obhájce titulu Loica Collomb-​Pattona, kteří tak měli právo oblíkat zlatej dres. Na paty jim ale vostře šlapal Loicův krajan Léo Slemett. Čekala se tak bitva větší než u Kursku! Zbraněmi tady, ale nebyly tanky zato dvě prkýnka, který se musely vypořádat se strmou severní 3223 metrů nad mořem vysokou stěnou hory Bec De Rosses! Počasí v pondělí 3.4.hrálo do karet, a tak se mohli jít na věc! A právě favorit Loic Collomb-​Patton bude jeden z těch, který na letošní ročník Verbier Xtreme nebude zrovna růžově vzpomínat. Pád, ztráta lyží a nevyhnutelný DNF u jeho jména je strašák, kterej nikdo nechce. S obhajobou tituly to vypadalo hodně bledě.

To Švéd Kristofer Turdell se na rozhodující den sezóny vyspal líp. Zvolil střední lajnu s dvěma macatejma dropama. Škoda, že to nedal malinko čistěji. Nakonec šestej flek. Novozélanďan Sam Lee pak zvolil hodně netradiční linii plnou menších dropů. Originalita bejvá dobře zaplacena, a tak mu to vyneslo pátej flek. Domácí Yann Rausis, kterej pochází z nedaleký vesničky je stálice sezóny a není divu, že si nakonec vykoledoval titul Rookie of the Year. Tady to za podpory fandů a kámošů jen potvrdil a k vyrovnaným výkonům přidal pěkný čtvrtý místo z domácích hor. Jsme hodně zvědavej, co tenhle kluk předvede příští sezónu. Určitě černej kůň!

Dalším nezkušeným mladíkem na startu byl dva a dvacetiletej Amík Ryan Faye. Ten určitě chtěl okusit jaký to je poprví stát na bedně. V jízdě dost zariskoval, když kromě pár dropů poslal taky 360 a celkem buclatej backflip. Všechno to ale ustál se ctí a třetí příčka ho tak neminula! Tajenku, kdo se stane lešením vládcem celý FWT nakonec rozsekl Léo Slemmet! Svoji cestu za celkový triumfem načal 360 dropem, kterej pak podpořil několika dalšíma cliffama. Ve Švajcu to stačilo „jen“ na druhý místo, ale celkově mohl bouchnout real šampus a žádnou Bohemku. Třikrát stál na bedně a to mu vyneslo největší celkovém bodovej nášup. Abychom ale nezapomněli na vítěze posledního kontestu. Tím se stal zkušenej Reine Barkered, kterej zvolil na chlup stejnou trasu jako jeho krajan Kristofer Turdell. Na rozdíl od něj jí ale narval v kudle a bez zaváhání. Výhra ho tak nakonec katapultovala na konečný druhý místo právě před Kristofera. Chudák Loic v celkovým součtu nakonec spadl až na pátej flek, když ho ještě přeskočil Yann Rausis.

Mezi něžným pohlavím pak už byly před závodem pouze dvě adeptky na celkový zlato. Italka Arriana Tricomi a vedoucí Lorraine Huber z Rakous. Ani jedna z nich se ve Verbieru vítězství nedočkala. Tam všem vypálila rybník Eva Walkner, která předvedla největší babském drop dne a konečně tenhle slavnej závod taky vyhrála. Nejdůležitější ale bylo bronzový místo Lorraine, který jí tak zaručilo kralování pro letošní rok! Hodně pěknou premiérovou sezónu pak ve FWT zakončila druhým místem Kylie Sivell, která si tak odnesla titul Rookie of the Year. V celkovým součtu pak za Lorraine skončila její krajanka Eva Walkner, třetí je Italka Arriana Tricomi a bramborová právě mladice z Kanady Kylie.

Letošní sezóna Swatch Freeride World Tour je tak úspěšně za námi, známe zbrusu nový šampióny a můžeme se tak těšit, co nám přinese ta příští! Pokud tě totiž zajímaj soutěže v prašanu tak Swatch Freeride World Tour je strop a určitě ho nesmíš minout! Letošní ročník zkrátka za jedna.

Highlights video:

Vítězné jízdy:

1. Reine Barkered

2.Léo Slemett (FRA)

3. Ryan Faye (USA)

1. Eva Walkner (AUT)

Výsledky Swatch Freeride World Tour – Verbier:

Muži:

1. Reine Barkered (SWE)
2.Léo Slemett (FRA)
3. Ryan Faye (USA)
4. Yann Rausis (SUI)
5. Sam Lee (NZL)
6. Kristofer Turdell (SWE)
7. Conor Pelton (USA)
8. Fabio Studer (AUT)
9. Drew Tebke (USA)
10. Ivan Malakhov (RUS)
11.-12. Sam Anthamatten (SUI)
11.-12. Loic Collomb-​Patton (FRA)

Ženy:

1. Eva Walkner (AUT)
2. Kylie Sivell (CAN)
3. Lorraine Huber (AUT)
4. Arriana Tricomi (ITA)
5. Hazel Birnbaum (USA)
6. Jaclyn Paaso (USA)

Celkové výsledky Swatch Freeride World Tour 2017:

Muži:

1.Léo Slemett (FRA) – 8280b.
2. Reine Barkered (SWE) – 8080b.
3. Kristofer Turdell (SWE) – 7580b.
4. Yann Rausis (SUI) – 7220b.
5. Loic Colomb-​Patton (FRA) – 7105b.

Ženy:

1. Lorraine Huber (AUT) – 9180b.
2. Eva Walkner (AUT) – 8480b.
3. Arriana Tricomi (ITA) – 8425b
3. Kylie Sivell (CAN) – 8005b.
5. Jaclyn Paaso (USA) – 7435b.

Web Swatch Freeride Wolrd Tour tady.

Foto Freeride World Tour /​ Jeremy Bernard, Dominique Daher, Christoffer Sjostrom

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...