Swatch Skiers Cup 2012

Souboj Ameriky a Evropy? To byl druhý ročník Swatch Skiers Cupu v chilském Valle Nevado. A kdo vyhrál? Jukni na report a dozvíš se vše podstatné!

Minulý týden se freeskiingovým epicentrem stala určitě Jížní Amerika. Velká pozornost totiž směřovala do Chile a to konkrétně do střediska Valle Nevado. Tady se totiž uskutečnil druhý ročník originálního závodu s názvem Swatch Skiers Cup. Že freeskiing není týmovém sport? Tak to sorry! Právě tady se totiž proti sobě postavili dva osmičlenné týmy, aby svedly ten pravý nelítostný freeski battle. Svoje vojáky tu proti sobě totiž postavila Amerika v čele s Codym Townsendem (Team Americas) a Evropa, které velel Sverre Liliequist (Team Europa). Souboj Ameriky a Evropy tak mohl započít!

No a aby se skutečně prověřila univerzálnost všech pozvaných zabijáků, tak na všechny čekal stejný formát jako u loňského prvního ročníku. Celej kontest byl rozděleném na big mountain dayslopestyle day. V každé disciplíně pak jel rider proti riderovi. A jeli se celkem dvě kola. Nenáročnou matematikou si tak lze spočítat, že celkem se bojovalo dvakrát o 16odů, což dohromady činí 32 bodíků v luftu. Jednoduše: za každém jeden battle bod. Týmy pak měli následující sestavy:

Team Americas: Cody Townsend, Riley Leboe, Chris Benchetler, KC Deane, Drew Tabke, Chopo Diaz, Oakely White-​Allen, Dane Tudor

Team Europa: Sverre Liliequist, Sam Smoothy, Mathieu Imbert, Paddy Graham, Jacob Wester, Richard Permin, Tom Leitner, Markus Eder

První přišel na řadu big mountain day. Počasí se už od ranních hodin činilo jak se sluší a patří, takže podmínky na pořádnej freeski nářez byly objednány. Po prvním kole tedy osmi jízdách se do čela naštosoval tým Evropanů. Z powder bitev vyšli totiž vítězně Sam Smoothy, Paddy Graham, Richard Permin, Sverre LiliequistMarkus Eder. Naopak Američani deklasovali svoje soupeře pouze ve třech případech. Mezi úspěšné se zapsal Riley Leboe, KC DeaneOakley White-​Allen. Amerika navíc přišla o Chrise Benchetlera, který si zranil rameno a musel ze závodu odstoupit. Pro další souboje ho tak nahradil domácí jezdec Chopo Diaz, který tak logicky absolvoval nejvíce battlů. 

V druhém kole se ale karta obrátila. Američani po prvním neúspěšnym kole zařadili pátý rychlostní stupeň a podařilo se jim to, co partě ze starého kontinentu v prvních soubojích. Vyhráli totiž 5-​3. Mezi úspěšnými lovci bodů byli tentokrát Chopo Diaz, Dane Tudor, KC Deane, Riley LeboeCody Townsend. Bodující trojka na straně soupeře pak zněla Markus Eder, který v jízdě předvedl třeba rodeo 540, Sam SmoothyMati Imbert. Po prvním dni stráveném dropy a poctivejma lajnama v prašanu, tak byl stav nerozhodný 8-​8. Bylo jasné, že chleba se bude lámat ve slopestylu.

Ještě však než se dostalo na rozhodující souboje měli jezdci několik dní volno. No a jak ho stylově trávit? To je celkem jednoduchý. Mezi freeskiingem, totiž byla nachystaná třeba surf session. No kdo by si taky nechtěl ze sněhu na chvíli skočit do oceánu, tam si užít a zase se vrátit. Nechyběla pak ani skate session a nebo surfing na umělý vlně. Prostě pohodička a zábava nejvyššího kalibru. 

Po letních radovánkách, ale bylo na čase vrátit se tam kvůli čemu všichni přijeli. Na sníh! Rozuzlení totiž mělo přijít během slopestyle day. Bohužel počasí tentokrát bylo značně ve stávce. Podmínky na slopestylové trati totiž byli hodně záporný. Skok byl totiž místama břečka a místama super ledovej. Zní to divně ale bylo to tak, a tak se bohužel slopestyle day musel zrušit. Ve freeridu však bylo napadáno čerstvě dvacet pět čísel, a tak rozhodnutí padlo celkem brzy. Každý tým měl vybrat pouze tři vyvolené, kteří si to v dalších třech battlech rozdají o rozhodující 3 body, které měly rozseknou nerozhodný stav!

První duo, které vyrazilo proti sobě byl Mati Imbert a kapitán Cody Townsend. Ten jako správný vůdce předvedl lepší jízdu a získal první bod pro Amíky. To Markus Eder odpověděl nejlíp jak mohl. Ve své lajně totiž postupně nasekal 360, rodeo 540rodeo 720! Domácí Chopo Diaz tak neměl šanci. Bylo jasné, že o celkové vítězství si to tak rozdá dvojce KC DeanePaddy Graham. Oba předvedli hodně dobrou jízdu, rozhodčí se nakonec přiklonili na stranu Američana, který předvedl třeba parádní backflip a bylo rozhodnuto. Letošní Swatch Skiers Cup tak pro sebe urval Team Americas!

Big Mountain day:

1. kolo Team Americas vs. Team Europa: 3-​5
2. kolo Team Americas vs. Team Europa: 5-3

Celkově: Team Americas vs. Team Europa: 8-8

Slopestyle day: (nahrazen big mountain day 2)

Rozhodující kolo: Team Americas vs. Team Europa: 2-1

Celkově: Team Americas vs. Team Europa: 10-9

Videa Swatch Skiers Cup 2012:

Big mountain highlight:

Slopestyle highlight:

Fotky by Swatch Skeirs Cup

Další zajímavé články

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...