Swatch Skiers Cup 2015

Švýcarský Zermatt na konci února opět hostil souboj týmů Evropy a Ameriky! Takhle dopadl letošní Swatch Skiers Cup!

Švýcarský Zermatt se známou horou Matterhorn patří mezi turisticky nejprovařenější destinace Evropy! Nás tady však nezajímala hejna japonských turistů, ale pátej ročník Swatch Skiers Cupu, kterej na konci února opět po roce zavítal do země sýra a čokolády!! Stejně jako minulý ročníky i letos se devítičlenný tým Evropy v čele s kapitánem Julienem Regnierem postavil týmu Ameriky, kterej šéfovala další legenda. Sám Seth Morrsion! Na všechny čekaly dva závodní dny a to jak v backcountry slopestylu tak v big mountain. Každej rider jel vždycky proti jednomu soupeři, a v každý disciplíně absolvoval celkem dvě kola! To znamená, že se jelo každej den o osmánct bodů a celkově tedy bylo na programu šest a třicet soubojů! To je pořádný freeski sousto!

BC Slopestyle

Jako každej rok i letos se začínalo backcountry slopestylem. Počasí a sněhový podmínky dělaly jen radost. Riders mohli využívat plno dropů a pak hlavně několik backcountry skoků, kde mohli na plno rozjet svoje motanice! Mohlo se jít na věc! Celou show rozjel Sam FavretSage Cattabriga-​Alosa. Ten sice předvedl macatej flatspin, ale cork 720 nebo dvě 360 od Francouze sklidilo větší bodovou odezvu. Pak se ale Amíci pěkně urvali! Tanner Rainville udolal Nico Vuigniera, Andy Mahre720 nebo bekem převálcoval Richarda Permina. Sven Kueenle díky kryse neměl šanci proti Callum Pettitovi. A Amerika jela dál…!

Sverre Liliequist se chtěl pomstít obřím fróněm z dropu, ale skončil v ladný šipce. Bod pro Rory Bushfielda. Evropskou čest zachraňoval Loic Collomb-​Patton. Codymu Townsendovi se stal osudný frontflip a Frantík díky třeba 720 nebo switch 180 z poctivýho dropu korigoval skóre! Úspěšnej byl i jeho krajan Fabian Maeierhofer, kterej na jistotu předvedl flatspin, beko nebo 360. Naopak americký skóre pak pěknou jízdou s dalším flatem, velkým dropem nebo corkem 720 navýšil Logan Pehota. Obětí se mu stal domácí Sam Anthamatten. V závěrečným souboji titánů Julien zajel Setha a skóre se zastavilo na stavu Evropa – Amerika:  4:5 po prvním kole.

Bohužel pády z prvního kolo z dalších bojů vyoutovali  hned dvojici z týmu starýho kontinentu. Richard PerminSven Kueenle tak museli směřovat směr špitál. Poctivou odplatu si ale přichystal jejich záskok. Oba dva měli totiž nastoupit hned do prvních dvou kol, a co znamená pomsta ukázal Loic Collomb-​PattonSam Favret! Dva body pro Evropu! A to nebylo všechno! Další bod Amíkům uzmul Fabian, na kterýho nestačil Callum. Cody pak sice neodjel dabl beko ale na Sama to tak jako tak stačilo. Julien jako správnej kapitán nezaváhal ani v druhým kole. Fešnej souboj s corkama 720 pak předvedl LoganNico. Rozhodčí nakonec bod překřiknuli Američanovi.  Seth Sverre si pak dali battle backflipů. Seth ale skončil v kotrmelcích. Dařilo se i Samovi, kterej tentokrát dostal Andyho Mahreho. Poslední bodík pak ukořistil Sage nad Loicem. Po prvním dnu tak svítilo skóre 10:8 pro Evropy! Dal se tak čekat hodně vyrovnaném souboj i druhej den!

BC Slopestyle highlights video:

Big Mountain

Stejně jako první den i na big mountain mělo počasí dobrou náladu. Nechyběl prašan a na obloze bylo modro víc jak ve šmoulím pornu! Podmínky tak naprosto ideální! Evropa nastupovala s mírným náskokem dvou bodů, a tak Amíci byli ti, kdo museli malinko zariskovat a vytáhnout nějaký ty macatý dropy a co nejnáročnější lajny! Evropa, ale nenechala nic náhodě a první jízdy ovládl SverreNico. Další body pro starej kontinent dovezl Kaj Zackrisson, kterej definitivně nahradil zraněnýho Svena Kueenleho. Dále pak taky nezaváhal LoicSam. Naopak u americkejch rivalů svoje jízdy ovládli pouze Seth, Rory, CallumTanner. Evropa tak opět malinko zvýšila svůj náskok na 15:12! Čekalo nás poslední rozhodující kolo!

Velký finále bylo tady! Malinkou naději v souboji kapitánů vykřesal díky svým backflipůmSeth Morrison. Hned vzápětí je ale zchladili  další dva vyhraný souboje Evropanů, kdy se činil i další náhradník Nicolas Salencon! Američani se ale nevzdávali! Trio Sage, LoganTanner zatnulo svejm soupeřům tipec a rozdíl už byl pouze jeden bod! Našláplej souboj AndyhoFabiana nakonec malinko líp skončil pro Francouze! Evropa zase odskočila na rozdíl dvou bodů! Poslední kdo tak měl možnost s tím něco udělat byl Rory Bushfield. Jeho překážka nesla jméno Loic Collomb-​Patton. Loňskej vítěz Freeride World Tour předvedl super jízdu s hodně dropama a jedním menším bekem. Rory byl sice pořádně nahecovanej ale brzkej pád po dopadu na switch jasně rozhodl! 

Poslední souboj už tak němohl nic změnit a vítězem pátého Swatch Skiers Cupu ve švýcarským Zermattu se v párádním napínavým souboji stal tým Evropy. Letošní ročník tak naštěstí nijak nebrzdilo nevyzpytatelný počasí na rozdíl od loňskýho big mountain dne, kterej se loni musel rušit. My se tak jedině můžeme těšit na další souboje tohohle originálního závodu! Evropané se navíc v celkovým skóre všech zatím odjetých Swatch Skiers Capů dostali do vedení 3:2! Amíci jim tak mají příště co oplácet..!

Big Mountain highlights video:

Swatch Skiers Cup 2015:

Evropa (Julien Regnier, Nico Vuignier, Sverre Liliequist, Fabian Maierhofer, Sam Favret, Sven Kueenle, Richard Permin, Loic Collomb-​Patton, Sam Anthamatten, náhradníci: Kaj Zackrisson, Nicolas Salencon)

Vs.

Amerika (Seth Morrison, Cody Townsend, Andy Mahre, Rory Bushfield, Logan Pelota, Callum Pettit, Sage Cattabriga-​Alosa, Dana Flahr, Tanner Rainville)

20:16

Web Swatch Skiers Cupu tady.

Best of BC Slopestyle:

Best of Big Mountain:

Foto by Swatch Skiers Cup

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...