The Mora Banc Skiers Cup 2016

Tradiční souboj týmů Evropy vs. Amerika letos proběhl v Pyrenejích v Andoře!! Jukni jak dopadl šestý ročník Skiers Cupu!!

Odvěká rivalita mezi Evropou a Amerikou se poslední sezóny už přenesla i mezi nás freeskiery. Ne že by snad probíhal nějakej hate. Řeč je o originálním závodu Skiers Cup letos pod název The Mora Banc Skiers Cup 2016, kde se osmičlenný týmy právě Evropy a Ameriky utkají proti sobě tradičně ve dvou disciplínách muž proti muži! Jako minulý ročníky první závodní den přišlo na řadu big mountain a druhý den se zase trochu provětraly skoky v backcountry! Po loňským úspěšným ročníku ve švýcarským Zermattu se tentokrát zamířilo do Pyrenejí do Andory do resortu Grandvalira. Počasí sice spíše než přelom ledna a února signalizovalo jaro, ale s tím se už museli všichni riders vypořádt stejně!

Nejprve se jukneme na složení týmů, kterým jako kapitáni šéfovali Sage Cattabriga-​Alosa za Ameriku a Loic Collomb-​Patton za starej kontinentu, kterej nakonec v týmu nahradil původního bosse Richarda Permina.

Tým Amerika: Sage Cattbriga-​Alosa (CAN), Tim Durtschi (USA), Seth Morrison (USA), Parker White (USA), Logan Pelota (CAN), Tanne Rainville (USA), Grand Howard (USA), Nicky McNutt (CAN)

Tým Evropa: Loic Collomb-​Patton (FRA), Fabio Studer (AUT), Markus Eder (ITA), Mathieu Bijasson (FRA), Sam Anthamatten (SUI), Sam Favret (FRA), Nico Vuignier (SUI), Bene Mayr (GER)

Big Mountain day:

Všechno odstartovávají souboje v big mountain. Každej rider má celkem dvě bitvy a tedy dva různý soupeře, kde za každou vítěznou je bodík pro svůj tým. Jednoduchou matikou se tak bojuje celkem o osmnáct bodů a první den samozřejmě všechny zajímaj hlavně pořádný dropy, výběr lajny a tradiční freeridový hodnoty! Všechno načínaj kapitáni LoicSage. Dva velký dropy a 360 přisuzují první bod Loicovi a Evropě! Zkušenej Seth Morrison pak vyzívá Sam Athemattena. Americký legendě nevychází jeho protrik, kterým není nic jiného než beko a  Švýcar naopak odpověděl  hodně našláplou lajnou s dropy! 2-​0 pro Evropu. 

V souboji benjamínků Mathieu BijassonaGranda Howarda taky rozhoduje pád, a to ve prospěch Ameriky. Sníženo. Fabio Studer se svou 360 nebo Markus Ederrodeem 540 pak drtí svoje zaoceánský soupeře a zvýšují náskok už na 4-​1! Amíci se ale nevzdávají a Parker White loví bod proti Nicu Vuignierovi. To ale nepotvrzuje Tanner Rainville, kterej se stává kořistí Bene Mayra. Stav je v tu chvíli tak 5-​2 pro starej kontinent. Poslední kolo a hodně fešná jízda Nicky McNutta se 180, switch 180 cliff dropem nosebutterm 360. Tady je Sam Favret krátkej a je sníženo na konečný stav po prvním kole 5-3!

Hned na začátku druhého kola si Grand Howard došlapuje na Nico Vuigniera, když oba předvádí podobný jízdy s 360 dropama. Amíci jsou na dostřel o bod! Vyrovnání nedopouští ale Fabio Studer. Nickymu se úplně nepodaří last tricka a je rozhodnuto. Sam Favret pak crashuje u svýho beka a daruje tak další zářez Loganu Pehotovi. Vyrovnání má tak na talíři Tanner proti Markusovi! Amík dává drop 180 a pak dlouhou jízdu na switch. Jedna z nejstylovějších jízd dne! Ital se snaží, ale americká lahůdka je víc a tak je vyrovnáno 6-​6! Američani jsou na koni a potvrzuje to Parker, kterej třeba díky nosebutteru 540 zastíňuje Beneho! Evropa se ale neháže flintu ani lyže do žita a hned je tu odplata od mladého Mathieuho, kterej si v souboji backflipů vyšlápl na lagendu Morrisona! Zase srovnáno. Loic pak jako správnej kapitán svůj tým podrží a svoji technickou jízdou s dropama poráží Tima Durtschiho, kterej vsadil spíše na triky. Poslední dva nahoře jsou SageSam Anthamatten. Kanaďan ale nemá svůj den a navíc jeho rival předvede jednu z top freeridovejch jízd dne výberem parádní lajny!! První dej tak vítězí Evropa 9-​7 proti Americe.

Backcountry slopestyle day:

Na druhou disciplínu vyrostlo v místním prašanu několik umělých skoků pod taktovkou francouzský legendy Juliena Regniera a mohlo se jít na věc!! Opět vše odpanili kapitáni LoicSage a stejně jako den předtím i teď si lepší triky vybral Francouz! Parker pak skončil po svý 900 tail v kotrmelcích a tak si další eurobod pojistl Sam Favret třeba se switch corkem 540. Amíci v tu chvíli ztrácí už  čtyři body! Pak ale přichází americká vlna nebo spíš tsunami! 720 truck nebo nosebutter 540 od Nickyho převálcuje Beneho. Král backflipů Seth Morrison přidává taky lincolna nebo 360 a deklasuje Sama Athemattena! Na stejný notě drží taky duo Logan PehotaTim Durtschi a na světě je stíhací jízda Amíků a vyrovnání na 11-​11! Poslední slovo ale zase má soupeř! Markus nejprve nedává šanci GrandoviMathieu pak macatou 540 nadělal starosti Tannerovi. Po prvním kole backcountry vede Evropa na Amerikou 13-11!

Poslední kolo, poslední body, poslední šance! Náskok hned na začátku navyšuje Fabio, kterej rozdrtil Nickyho! Pak jednu z top jízd zavdává Sam Athamatten! Cork 720, dvě 360flat! Sage je bez šance! Jiskru naděje vykřesává Tim proti Markusovi. Pak ale přichází evropská lavina! Mathieu zdolává jednačtyřicetiletého veterána Morrisona! Loic tak definitivně může rozhoudnout a moc se s tím nepáře!! Triky jako handrag cork 720 mají váhu! Logan Pehota se sice snaží jak může. 720 a další rotace, ale na parádní jízdu Francouze nestačí a je předčasně rozhodnuto!! Evropa si z Andory odváží  vítěžství! Poslední tři souboje kdy Nico poráží Parkera, Bene s obřím corkem 720 a switch 540 zazdí Granda a čestnej úspěch Tannera Rainvilla jsou už tak pouze formalitou… 

Celkově šestý ročník Skiers Cupu tak už po čtvrtý ovládla osmičlenná sestava z Evropy a to konečným poměrem Evropa-​Amerika: 19-​13!! Už taky známe kapitány pro ročník číslo sedm. Evropu povede Richard Permin, kterej se nakonec nemohl toho letošního zúčastnit a americkou odplatu bude koordinovat Tanner Rainville! Takže za rok!!

Video Swatch Skiers Cup:

Video backcountry slopetyle:

Skiers Cup - Wrap up video:

Foto by Skiers Cup

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...