TNF Freeski Open NZ 2014

Tradičním závodem na Novém Zélandu je TNF Freeski Open. I letos nechybělo v kalendáři a tady je náš pohled na něj!

Letošní léto se toho ve světě freeskiingu zrovna dvakrát moc nedělo. Co si budem povídat. Na akce to bylo bohatý jak albánskej umejvač oken na benzínce. Ještě, že je jistota v podobě tradičního The North Face Freeski Open of New Zealand, který se každoročně koná u protinožců v resortu Cardrona. I letos to měl bejt největší závod léta. Ve finále tomu, ale nakonec něco chybělo…

Jako každej rok si tady srandu užili nejen riders ve slopestylurampě, ale taky v závěrečným big mountain závodu. To co ale určitě zklamalo na rozdíl od slunečnýho počasí nebo parku byla jezdecká sestava. Na slopestyle se odvážilo slušnejch třicet dva jezdců, ale kromě domácí famílie Wellsových a pár (doslova) zahraničních jmen oproti minulým ročníkům nicmoc. Nevim jesi Zéland po zrušení Snow Parku NZ už netáhne nebo jestli sou lyžníci zmlsaný Olympiádama, ale prostě startovní listina byla slabá. A to jich podle fejsbůčku bylo plno v kousek vzdáleným Perisheru v Austrálii…

Favorizovaný jména si tak jasně pohlídali kvaldu i finálovou dvanáctku. Z vítězství se radoval James Woods, (kterej možná na Zélandu byl jen proto, že chodí s místní Annou Wilcox), a kterej předváděl třeba pravej dub cork 1260 nebo switch dub 1260 octo. Norská nejen railová mašina Øystein Bråten (třeba pravej dub cork 1080 nebo switch dub 1260 mute) si pak pohlídal druhej flek a domácí Jossi Wells se svejma typickejma switch doublama safety bral třetí flek. O holkách je snad škoda mluvit. Na startu byly 4. Slovy čtyři…to je větší účast na bleším trhu zvířecích exkrementů v Horní Lhotě. První flek díky svejm parádním devítkám brala Kelly Sildaru. Za ní skončila Švédka Emma Dahlstrom a za ní již zmiňovaná domácí Anna Wilcox.

TNF Freeski Open NZ slopestyle:

Muži:

1. James Woods (GBR)
2. Øystein Bråten (NOR)
3. Jossi Wells (NZL)
4. Elias Ambuehl (SUI)
5. Jonas Hunziker (SUI)
6. Hamish McDougall (NZL)
7. Beau-​James Wells (NZL)
8. Jackson Wells (NZL)
9. Finn Bilous (NZL)
10. Eddie Gildea (USA)
11. Harry Pettit (NZL)
12. Carson LeHouillier (USA)

Ženy:

1. Kelly Sildaru (EST)
2. Emma Dahlstrom (SWE)
3. Anna Wilcox (NZL)

Video ze slopestylu:

Podobně to vypadalo i s tlupou v rampě. Hlavně domácí riders a pár Amíků, který ale zrovna ve svejch vzorech nemáte. Místo nějakejch šíleností se ale aspoň jeli pěkný štylový jídzy. Jeden z těch komu by korunu za krále štylu určitě seděla je domácí Jossi Wells. Jeho jízda plná shifty rotací nakonec stála za třetí flek. Jedinej kdo pokoušel osud s doublem byl brácha Beau-​James. Kromě dub flaira ale zavdal i plno dalších fešnejch triků a bral druhej flek. No poles styl zvolilo i největší americký jméno Taylor Seaton. I ten je známej spíš pro styl než, že by sázel jeden dub za druhým. Když navíc ke stylu přidá macatej 900 mute na prvním hitu nebo závěrečnou 1080 blunt, tak je to luxusní podívaná! Zasloužený první místo!

Holky se na rampu aspoň malinko rozmnožili. Určitě nebyla spokojená Sabrina Cakmakli, který závod vůbec nevyšel. Naopak jí zastoupila domácí Britt Hawes, která brala bronz. Kelly Sildaru si do placatýho Estonska k výhře ve slopestylu veze druhej flek z halfpipe. A vítězství nakonec zůstalo doma! Zkušená Janina Kuzma předvedla dva flairy nebo 720 stalefish a jasně brala první flek!

TNF Freeski Open 2014 rampa:

Muži:

1. Taylor Seaton (USA)
2. Beau-​James Wells (NZL)
3. Jossi Wells (NZL)
4. Kim Kwang Jin (KOR)
5. Finn Bilous (NZL)

Ženy:

1. Janina Kuzma (NZL)
2. Kelly Sildaru (EST)
3. Britt Hawes (NZL)
4. Isabelle Hanssen (NED)
5. Sabrina Cakmakli (GER)

Video z rampy:

Závěr celýho TNF Freeski Open pak obstaral big mountain závod, kterej se uskutečnil v The Remarkables Ski Area a sluníčko zase nezklamalo a jako celou dobu zářilo jak pominutý. Tady se jasnými pány stali domácí. Na bedně jich skončilo nakonec pět. Chlapy ovládl Charlie Lyons, kterej předved macatou 360. Slušně dropoval i Hank Bilous, kterej se startovním číslem jedna skončil na pozici 2. Na bedně je pak doplnil Fraser McDougall. Určitě zajímavý je pátý místo Jossiho Wellse, kterej se mezi freeridery vůbec nezasekl. A smůlu měl Taylor Seaton, kterej kdyby neskončil v crashi po 720 tak asi bere jedno z top míst. 

Dámy stejně jako v rampě ovládla zkušená Janina Kuzma, která za sebou nechala všech šest soupeřek finále. Jedinou zahraniční závodnicí, která se vetřela mezi domácí byla Birgit Ertl. Nakonec druhá. Aby se to nepletlo i třetí místo pak ostalo doma. Na krb nebo kamkoliv jinam si ho může pověsit Anna Smoothy. Škoda prostě jen, že nedorazilo víc provařenejch jmen….jinak dobrý.

TNF Freeski Open 2014 big mountain:

Muži:

1. Charlie Lyons (NZL)
2. Hank Bilous (NZL)
3. Fraser McDougall (NZL)
4. Charles Murray (USA)
5. Jossi Wells (NZL)

Ženy:

1. Janina Kuzma (NZL)
2. Birgit Ertl (AUT)
3. Anna Smoothy (NZL)
4. Nat Segal (AUS)
5. Heidi Kynoch (GBR)

Video z big mountain:

Více o TNF Freeski Open 2014 zde.

Další zajímavé články

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...

Laax nás zve na třetí epizodu The Crap Attack 2024

Pravidelná dávka shredu z Laaxu se hlásí ve třetím díle The Crap Attack...