Tři týdny na Kaunoši

Kaunertaler Gletscher ve zkratce Kaunertal. Lyžařské středisko zapadlé v tyrolských Alpách na trojmezí Rakouska, Švýcarska a Itálie jsem omylem objevil už před deseti lety. V kufru auta jsem měl tehdy parkovky, slalomky a freeridové lyže. Jel jsem za kamarády z lyžařského oddílu. Vlastně jsem vůbec od toho nic nečekal. Na mapce střediska pár sjezdovek, které nevypadaly bůh ví jak slavně. A klikatice v podobě nekonečných serpentýn, které člověk musel každý den zdolat, aby se dostal z údolí do střediska, mě naprosto odstrašovala. Nejbližší ubytování je vzdálené 20 km od prvního lana střediska. Prostě na první pohled bylo jasné, že jednou a víckrát ne!

Kdyby to tak opravdu bylo, tak bych tohle vůbec nepsal…  Zkrátka mě toto středisko naprosto dostalo. Pokud bych nechtěl dál objevovat nové a nové destinace, mohl bych klidně jezdit sem a byl bych naprosto vysmátej freerider.

A tak ve stručnosti, je to malé-​velké středisko stvořené pro freeridové nadšence. Bez nadsázky, strávil jsem v něm na sto prašanových dnů a ještě jsem v něm nesjel zdaleka vše, co se sjet dá díky své poloze a tvaru samotného střediska. Je to takový obrovský kotel, do kterého nesvítí slunce a moc nefouká, takže je zde takřka vždy skvělý powder.

Dále se sem sfoukává sníh z obrovského ledovce, který začíná na zdejší dominantě Weissseespitze a končí u Soldenu. V nejlepších dobách zde nasněžilo 17 metrů za sezónu v drtivé většině totál vysušeného prachu. Pokud jsme si sem dokázali zajet v týdnu, tak veškerou nálož jsme si vždy rozjížděli sami.

Zkrátka sem freerideři moc nejezdí a když ano, zdržují se u sjezdovek a pecky, které se skrývají doslova za každým hřebenem zkrátka nenacházejí. Jen tak na okouknutí zdejších možností doporučuji vylézt do hřebene Norderjoch označeného na mapce střediska vlevo. Sjet kudykoliv po obří pláni do údolí a pak dojet podél potoka zpět k silnici. Počkat na ski bus a nechat se vyvézt zpět do střediska. Tento sjezd má 1100m převýšení.

Pro náročnější sjezd můžete ze stejného hřebenu udělat výšvih na další hřeben vpravo a rázem se dostanete na obří ledovec, ze kterého je nádherný výhled. Po tomto hřebeni se můžete spustit k další dominantě a tím je pláň s příznačným názvem Mammut. Monstrum pláň, která připomíná obří přehradu nebo to poslat kdykoliv do velmi prudkých žlebů, plání, které se nacházejí pod vámi od výšvihu na hřeben až po samotného Mammuta. 

Další pecky se nachází po vyjetí jedinou kabinou na Karlesspitze, z této vyhlídky to můžete poslat rovnou přes hřeben směrem do Itálie. Bacha, je to jihozápadní svah, a tak se zde kvalitní sníh nedrží dlouho. Po sjetí pláně a dostání se do kotle, ze kterého se dá dojet do vesnice Melag, ze které se dá autobusy dostat zpět. Nejdřív bych si ale prošel důkladně jízdní řády. Nebo se můžete místo busem vrátit zpět do střediska na pásech. Pokud se rozhodnete vrátit zpět, směřoval bych to směrem k sedlu Weissseejoch vyznačený na mapce vpravo nebo ob další hřeben, alespoň si budete moct prohlédnout, co vše se dá sjíždět.

Rozhodně to je jen tak na začátek. Tohle vám vydrží tak na 14 dní každodenního ježdění a kolem budete nacházet další a další věci. Jen jednu vadu na kráse tento resort má, pokud se sem vypravíte za špatného počasí, budete nahraný, jak Baťa s dřevákama. Nejsou zde žádný lesy, jen pláně. Tak na to bacha.

Na začátku letošní sezóny jsem měl naplánovaných cca. 6 dní na Kaunertalu ve svém obytňáku. A pak se budu přesouvat za prachem. Takový byl plán. Realita byla úplně jiná a tak z 6-​ti dnů jsem strávil na Kaunertalu 3 týdny. A proč? Protože v Alpách nikde nesněžilo a zde se držel prach i 14 dní po sněžení. V kombinaci se silnicí, na kterou vedou všechny sjezdy a s mou ochotou používat, respektive nepoužívat lanovky, se Kaunertal stal zas mým malým freeride rájem. 

Za tři týdny jsem našlapal cca. 12 000 vertikálních metrů. Nejdelší sjezd měl převýšení 1200m z 3500m.n.m. do 2300m.n.m. Kromě mě nebo známých, či klientů, kteří za mnou přijeli, mi moje lajny nikdo jiný nejezdil. Prostě naprostá pohodička na Kaunoši! 

Když bůh dá, respektive nedá, v lednu si zase odskočím na Kaunertal, protože zde je každá sezóna prostě v pohodě. Na závěr bych určitě ještě rád poděkoval značkám The North Face, Armada, Dynafit, G3, PiepsKaunertaler Gletscherbahn, bez kterých bych si hory tak dobře nikdy neužil. 

Za freerideguides.cz
Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...