Vojta Břeský v nejlepší třicítce na Světovým poháru v Silvaplaně

O víkendu bez servítek pokračoval předposledním závodem letošní Světový pohár ve slopestylu. Na startu nechyběl náš Vojta Břeský a konečně se mu výsledkově zadařilo!

Vrchol letošní sezóny Olympijské hry v Pchjongčchangu se už sice odebraly do věčných lovišť, to však neznamená, že by si freeskieři dali nohy na stůl a začala jim dovolená! FIS kalendář je přísnej jak Igor Hnízdo a březen je kompletně nabušenej závodama Světovýho poháru. Tím prvním poolympijským kláním byl předposlední slopestyle sezóny, kterej si to pro tentokrát namašíroval do švýcarských Alp do oblasti Silvaplana. Pro nás bylo stěžejní, že na start se chystal náš Vojta Břeský se svým trenérem Romanem Daleckým alias Dalym. Bedlivě jsme tak čekali, jestli Vojcek konečně protrhne smůlu a podaří se mu dovíst ze země čokolády a hodinek slušnej výsledek, kterej bychom potřebovali jako sůl!

Na závod si nakonec našlo cestu padesát čtyři lyžníků, kteří se rozdělili do dvou heatu, z kterých šla do sobotního finále vždy nejlepší osmička. Evropani nenechali nic náhodě a až na pár vyjímek se na startu sešla komplet špička. Ze zámoří sice dorazili spíše béčkové týmy, jenže to nejsou žádný vořezávátka a Vojtu, tak v heatu číslo dva nečekalo nic snadnýho. Společníkem v ranní kvaldě byla chabá viditelnost, která start malinko posunula. To nám ale pranic nevadilo, protože po první zmršený jízdě se Vojcek v druhý kousl a za triky 270 na precl 270 ven ze speedu, fs 450 out, pravou 900, switch double 900, dub cork 720 a závěrečnej fs 630 out z railu vyfasoval 57.66 bodů, což ho v celkovým součtu vykoplo na výborný dvacátý pátý místo! Od léta 2013, kdy Mário Skála zajel třicátej flek v Cardroně to tak bylo první umístění v top třicítce, který zajisťuje body! Konečně to klaplo!

Vojcka jsme se samozřejmě zeptali, jak svoje zatím nejlepší umístění ve Světovým poháru hodnotí: „Byl jsem trochu nesvůj z počasí, když jsme přijeli nahoru a měl začít trénink. Sněžilo a byla mlha. Nakonec se trénink cca o dvě hodiny odložil a venku se udělaly poměrně dobrý podmínky. V tréninku jsme měli čtyři jízdy a v kvaldě pak klasicky dvě, z toho lepší se počítá. První jízda se mi nepovedla. Byl jsem moc nervózní a pořádně jsem se nesoustředil. Druhou jízdu jsem si na startu zakřičel „Bogyčea“ (Vojckův pokřik – jednou vysvětliíme :) pozn. redakce) a klaplo to. Nebyla úplně nejlíp odjetá, ale i tak z toho mam radost. Celkově mě závod bavil, trať nebyla nějak těžká a i přesto, že nám počasí nepřálo, jsem si to užil do plnejch.“ Vojtovi samozřejmě ještě jednou posíláme gratulaci. A příatě finále, OK?!

Sobotní finále pak v nedbalkách nachytalo počásko, protože se prostě příliš nepředvedlo. Sněžení a špatná viditelnost by potřebovala dostat minimálně na holou. Jak se má pořádně skočit do víru Světovýho poháru předvedl sedmnáctiletej Nor Sebastian Schjerve. Hned svůj první start proměnil ve finálovou účast a s konečnou dvanáctou příčkou musel bejt určitě spokojenej. Kralovali hlavně domácí borci, Seveřani, ale blejsknuli se i zástupci severní Ameriky. Kromě novozélansko-​anglicko-​francouzskýho tria Finn Bilous (10.místo), James Woods (9.místo) a Antoine Adelisse (7.místo) kompletně zabrali veškerý finálový posty.

Paradoxně jediným Amíkem ve finále byl Alex Hall, kterej se po vítězství v kvaldě nejlíp porval i s drsnejma podmínkama finále a za tři precizní doubly na kickerech mohl začít oslavovat svůj premiérovej triumf ve Světovým poháru. Domácí hvězdička Andri Ragettli zase nezapomněla vyšvihnut v jízdě triple cork. V konečným součtu si pak mohl odškrtnout další pódiový umístění. Stříbro. A aby došlo i na chrabrý Vikingy tak bronz putuje do norských luhů a hájů zásluhou černýho koně Ferdinanda Dahla. Nejlepší pětku pak ještě uzavíral jeho krajan Christian Nummedal a švédskej hubeňour Jesper Tjäder. V celkovým hodnocení si před posledním závodem udržel vedoucí trikot Andri Ragettli a náskok devadesát dva bodů ho hodně přiblížil k celkový nadvládě.

Dámská startovka pak byla jaksi chudší. Holek se v resortu Corvatsch sešla pouze třináctka statečných. Díky neduhům počasí musely bábovky zvládnout v jeden den jak kvaldu tak finále, kam se prohrabalo osm nejlepších. Žádný velký zemětřesení se nekonalo a bednu si pohlídali osvědčený jména. Smolařem závodu byla olympijská vítězka Sarah Hoefflin, která díky zranění nemohla do finálových bojů nastoupit. Snad to nebude nic vážnýho. K největšímu jásotu se měla určitě Tess Ledeux, která se s tím moc nemazala. Zašlápla v jízdě jak cork tak bio 900 a odvezla si nejtučnější porci prizemoney. Stříbro i bronz mířilo pro změnu na sever Evropy. Johanne Killi to je slopestylová jistota. Druhej flek. Mladý Švédce Jeenii-​Lee Burmansson zase nechybí slušná dávka stylu, díky kterýmu jí stačily rotace do 540 na bronz. Jennie-​Lee navíc tímto výsledkem všem pronásledovnicím odskočila na rozdíl nedostižných 139 bodů. Mezi dámami je tedy rozhodnuto a Zlatý globus putuju do Švédska za nejmladší celkovou vítězkou v historii! Gratulujeme! 

Přístí víkend má Svěťák volno, ale pak se to zase rozjíždí. Poslední slopestyle sezóny je totiž v plánu v půlce března v italském Seiser Almu. Následuje pak rampa v Tignes a big air v Kanadě. Sezóna ještě zdaleka nekončí!

Výsledky Světovýho poháru ve slopestylu v Silvapalně:

Muži:

1. Alex Hall (USA)
2. Andri Ragettli (SUI)
3. Ferdinand Dahl (NOR)
4. Christian Nummedal (NOR)
5. Jesper Tjäder (SWE)
6. Jonas Hunziker (SUI)
7. Antoine Adelisse (FRA)
8. Max Moffatt (CAN)
9. James Woods (GBR)
10. Finn Bilous (NZL)
11. Oliwer Magnusson (SWE)
12. Sebastian Schjerve (NOR)
13. Fabian Bösch (SUI)
14. Birk Ruud (NOR)
15. Kai Mahler (SUI)
16. Noah Morrison (CAN)

25. Vota Břeský (CZE)

Ženy:

1. Tess Ledeux (FRA)
2. Johanne Killi (NOR)
3. Jennie-​Lee Burmansson (SWE)
4. Julia Krass (USA)
5. Elena Gaskell (CAN)
6. Anastasia Tatalina (RUS)
7. Lana Prusakova (RUS)
8. Sarah Hoefflin (SUI)

FIS web najdeš zde.

Foto by FIS

Další zajímavé články

Téra Korábová a Cat Agnew brousí ulice v editu "Mud Pit"

Tereza Korábová a Cat Agnew nás vezmou v editu "Mud Pit" do severoamerických ulic...

Alex Hall a Mathilde Gremaud králují Světovýmu poháru v big airu

Ve francouzském Tignes se definitivně rozhodlo o držitelích křišťálových glóbu za big air...

Švýcarská parková elita žen nás ve videu "Sänkyøu" vezme za freeridem na Špicberky

Na Špicberky se nejspíš každý den nepodíváme! Dneska tam zavítáme v dívčím videu "Sänkyøu"....