Winter Games NZ - Světový pohár v Cardroně

První Světový pohár olympijské sezóny se na konci srpna uskutečnil u protinožců v Cardroně jako Winter Games NZ a my si ho teď pěkně zrekapitulujeme!

Při pohledu na kalendář to možná nevypadá, ale poslední srpnový týden se Světový pohár probudil z letního spánku! První letošní kapitola se totiž psala u protinožců na Novém Zélandu. Právě tady v resortu Cardrona se odpálila olympijská sezóna, který vyvrcholí boji pod pěti kruhy v korejském Pchjongčchangu. Je tak jasný, že o FISový body to bude letos ještě pořádná mela. A ty první, jak ve slopestylu tak v halfpipe se rozdávali v rámci Winter Games NZ. My si je teď samozřejmě lehce shrneme, ať jsme poctivě v obrazu!

Česká repre tentokrát zůstala doma. Přece jenom vyrazit na Zéland není zrovna levná záležitost. V kvalifikaci sloepstylu jsme tak mohli držet pěsti max Zuzičce Stromkové zo Slovenska. Na tu a ostatní riders čekala celkem zajímavá trať, který dominovaly tři kickery. Chlapi, kterých se na startu sešlo více jak sedmdesát si to rozdali ve čtyřech heatech o šestnáct postupových míst. Něžný pohlaví bojovalo pak o osm finálových pozic. Zuzičce bohužel nakonec závod nesedl a zakotvila až na dvacátý osmý pozici. Naopak ke svýmu prvnímu Svěťáku nastoupila estonská hvězdička Kelly Sildaru a od ní se čekaly bomby jak v Iráku. Potvrdila to hned výhrou v kvaldě. Mezi pány pak ale finále uteklo třeba favorizovaným jménům jako Oystein Bråten, Bobby Brown, Alex Bellemare a další…

Pánský finálko bylo i přes zpruzený počasí hodně našponovaný a nejlepší trio se nakonec vešlo do míň než dvou bodů. Dably a tu a tam tripl lítali vzduchem jak pterodaktylí potvory v Jurským parku. Nejlepší jízdu s třemi doubly aspoň podle rozhodčích nakonec vysekl Brit James Woods. Druhej Andri Ragettli sice poslal tripla a asi i techničtější raily, ale pánové soudcové rozhodli pro ostrovana. Na podiu je pak doplnil další zástupce země hodinek a čokolády Fabian Bösch. Nejlepší pětku pak uzavřel dlouhán z USA Nick Goepper a skandinávskej štírek Jesper Tjäder. Tři nejlepší pak můžete zčekovat ve videu:

Mezi babama si pomalu na slopestylový monopol zadělává Kelly Sildaru. Tanhle patnáctiletá blondýna z placatýho Estonska má totiž ve svý mošně triků hodně slušný rotace. Cardrona byl její první Svěťák a hned potvrdila trikama jako 360 switch up nebo switch 1080 mute, že je prostě trochu jinde a jasně dominovala. Na podiu jí pak doplnily další mladý buchty a to Giulia Tanno ze Švajcu a hlavně další debitující patnáctka Švédka Jannie-​Lee Burmansson. Ostřílený pušky jako Tiril S. Christiansen, Johanne Killi nebo Maggie Voisin si tak musely nechat na placku pro tentokrát zajít chuť…

Freeskiing si pak na pár dnů dal leháro než přišla na řadu halfpipe tedy rampa. Tý ale nebylo zrovna přáno. Na den kvalifikace si nebylo vidět ani na špičku jakýhokoliv orgánu, a tak se vše muselo o den posunout. Na to nejvíc doplatily ženy, protože jejich závod se nakonec nacpal do dvou jízd a kvalda jim tak odpadla. To třicet pět pánu si to rozdalo o deset postupových míst i v kvalifikaci. Vesměs většina favoritů první závod zvládla až na dvojku Noah Bowman a Mike Riddle. Klukům kanadským to tentokrát nesedlo, a tudíž měli padla už po kvaldě. Naopak k domácí radosti se do finále probodla hned trojka domácích borců.

Domácí drželi palce bráchům Porteousovým Beau-​James Wellsovi. Bohužel Nico nedokázal zopáknout parádní jízdu z kvaldy. Bodově by to stačilo na stříbro. Spokojenost ale s jeho pátým respektive šestým místem jeho bráchy Miguela ale určitě musela bejt. Největší rohlík na hubě musel mít po závodě Amík Alex Ferreira, kterej zabil nejvíc jak kvaldu tak finále a za svoji jízdu s třema doublama jasně bral nejvíc FISáckejch bodů. Tradičně silný Francouze držel Kevin Rolland. Ten dal sice o jeden trik míň než Alex, ale díky taky třem tuplákům sebral stříbro. Za svojí switchovou jízdu si pak bronz zasloužil Simon D´Artois, kterej o necelej bodík porazil vítěze posledních X Games Aarona Bluncka z Améru. 

Mezi něžným pohlavím opět na sebe slušnou pozornost strhla Kelly Sildaru. Ta jasně ukázala, že ani rampa jí není cizí, kdy nakonec ukořistila druhej flek a ani na vítěznou Cassie Sharpe z Kanady příliš neztratila. Jinak asi nic, co by stálo za řeč. Klasickej babskej kontest v rampě. Jo a třetí byla veteránka Marie Martinod se svojí klasickou jízdou…

První Svěťák olympijský sezóny je tak minulostí a jestli o sobě někdo dal sakra vědět, tak mladý debitující holky v čele s Kelly Sildaru. Kolotoč Světovýho poháru pak bude pokračovat až v listopadu a to big airem v dánské Kodani a následně v Miláně i Itálii.

Výsledky Winter Games NZ – Světovýho poháru v Cardroně:

Slopestyle:

Muži:

1. James Woods (GBR)
2. Andri Ragettli (SUI)
3. Fabian Bösch (SUI)
4. Nick Goepper (USA)
5. Jesper Tjäder (SWE)
6. Luca Schuler (SUI)
7. Henrik Harlaut (SWE)
8. Alex Hall (USA)
9. Oscar Wester (SWE)
10. McRae Williams (USA)
11. Birk Ruud (NOR)
12. Felix Usterud (NOR)
13. Ferdinand Dahl (NOR)
14. Viktor Moosmann (AUT)
15. Evan McEachran (CAN)
16. Alex Beaulieu-​Marchand (CAN)

Ženy:

1. Kelly Sildaru (EST)
2. Giulia Tanno (SUI)
3. Jannie-​Lee Burmansson (SWE)
4. Maggie Voisin (USA)
5. Johanne Killi (NOR)
6. Tiril S. Christiansen (NOR)
7. Dara Howell (CAN)
8. Yuki Tsubota (CAN)

Halfpipe:

Muži:

1. Alex Ferreira (USA)
2. Kevin Rolland (FRA)
3. Simon D´Artois (CAN)
4. Aaron Blunck (USA)
5. Miguel Porteous (NZL)
6. Nico Porteous (NZL)
7. Hunter Hess (USA)
8. Birk Irving (USA)
9. Ben Valentin (FRA)
10. Beau-​James Wells (NZL)

Ženy:

1.Cassie Sharpe (CAN)
2. Kelly Sildaru (EST)
3. Marie Martinod (FRA)
4. Annalise Drew (USA)
5. Carly Margulies (USA)
6. Maddie Bowman (USA)

FIS web najdete zde.

Foto a video by FIS

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...