Antti Ollila

Konečně jsme si pro Vás nachystali taky rozhovor s nějakým zajímavým zahraničním zabijákem! Tyhle atributy určitě splňuje Fin Antti Ollila! Tady je naše interview!

Je to už nějaká doba, co jsme tu měli rozhovor s nějakým profláknutým světovým freeski jménem. A konečně jsme se k tomu dokopali! Vyzpovídali jsme jednoho z nejlepších Evropanů, kterým určitě je Fin Antti Ollila. Letos toho stihnul hodně! Na prvním startu na X Games se hned juknul do finále, v Soči skončil v kvaldě na prvním nepostupovým místě a navíc byl třeba ve vítězným týmu na Kumi YaměDanem Hankou, takže českej freeskiing ho letos určitě neminul. Zkrátka tohle je severskej zabiják Antti Ollila!!

Čus Antti nejprve se prosím tě našim čtenářům trošku představ…

Antti: Čau všichni, jsem devatenáctiletej zarytej lyžník z Finska kousek od polárního kruhu. Už několik let díky tomu cestuju po celým světa a každej rok si užívám víc a víc srandy. Strašně moc děkuju, že můžu dělat to, co mě baví.

Jak sis užil právě končící léto?

Léto byla fakt pohodička. Jel sem na tři týdny do Les 2 Aleps, kde jsem byl na akci Kumi Yama a pak si jen tak shredil, potom jsem ve Finsku potrénoval do vody a pak sem byl hlavně doma a snažil se dokončit školu. Hodně jsem taky sketoval. Víc než kdy předtím. Hodně mě to baví.

Měl si hodně dobrou sezónu X Games, Olympiáda…jak sis jí užil?

Celkově to byla dobrá sezóna. Hodně závodů a dost parádních dosaženejch výsledků. Nejlepší ale určitě bylo jaro, kdy jsme si dal od závodů pauzu a jezdil si jen tak pro sebe, učil se nový triky a něco taky nafilmoval. Bylo úžasný nic neplánovat a jen si užívat. Zavdal sem několik novejch triků a taky natočil pár super záběrů s Neli Pictures pro jejich projekt.

Poprví si letos startoval na X Games a taky na Olympiádě. Je hodně velkej rozdíl mezi oběma kontestama?

Byl to fakt blázinec, že jsem dostal šanci jet tyhle dva závody. Velkej dík za to! Zpětně když se na to podívám samotný závody nebyly tolik rozdílný, ale všechno ostatní okolo celkem dost. X Games jsou určitě pro jezdce lepší. Na Olympiádě bylo ujetý jak přísně koukali na to jestli ukazuješ svoje sponzory a prostě jseš dva týdny zavřenej v olympijský vesnici, kam můžou jen jezdci a trenéři. Pak si dal dvě závodní jízdy a jel domu.

S naším Danem Hankou si byl v týmu na Kumi Yamě. Jak se ti s ním jezdilo?

Dana jsem vlastně poprví potkal na Vars Tournamentu, kde jsme spolu byli nějakej čas. Je to fajn kluk a krutej lyžník. Viděl jsem předtím nějaký jeho edity a ty byly skvělý! Dělá hodně netradičních triků a má svůj vlastní styl, což je podle mýho názoru jedna z nejdůležitějších věcí!

Co byl pro tebe nejzábavnější závod zimy?

Určitě Vars Tournament. Ten koncept byl nejlepší a rovněž mi to o hodně víc sednulo než tradiční slopestylový závody. Byla fakt zábava sledovat jak se pokoušíš o úplně nový triky. Bylo to krutý. Není to jako ostatní závody, kde jen jezdíš z místa na místo a děláš dokola ty samí triky na skoro stejnejch tratích.

Každej rok vychází plno freeski filmů. Uvidíme tě na podzim v nějakým?

Jo, sice u žádný velký produkce, ale nakonec přece jenom ano. Natáčeli jsme aspoň trochu s mojí partou Neli Pictures. Nejprve jsme ztratili skoro celou sezónu a neměli jsme žádnej nápad, co dělat. Nesnažili jsme se ani sehnat sponzory protože já a Lauri Kivari jsme měli trochu jiný plýny. Je to složitý. Haha… Nakonec se nám ale podařilo natočit dvoudílnej webovej videoprojekt a jsme za to rádi. První díl (najdete zde) už je venku a mezi lidmi má úspěch a druhej (najdete zde) vyjde ven 21. září (pozn. redakce: rozhovor byl dělám před vydáním videa).

Pokud vím tak ty jsi momentálně bez sponzora na lyže…není nějakej novej na obzoru?

Přál bych si aby jo. V dnešní době to je fakt těžký. Je to o dost těžší získat sponzora se slušným budgetem, když žiješ v malý zemi, která je daleko od sídel velkejch firem a největších akcí. Ale věřím, že tvrdá dřina se vyplatí,  budu dělat svoje věci jako do teď a něco se brzo určitě objeví!

U nás je celkem často problém sloučit třeba školu s jezděním. Jak je to u vás?

U nás by to tak velký problém nebyl, ale nemůžu se dočkat až jí teď na podzim dokončím. Chodím na sportovní střední školu, takže není problém si vzít v zimě volno a soustředit se jen na ježdění.

Trošku k jezdění ve Finsku. U vás je určitě nejpopulárnější resort Ruka. Máte tam nějaký další třeba i secret střediska?

Ani ne. Ruka je jednoduše momentálně nejlepší. Dokonce bych řekl jedním z top resortů na světě. Dřív tady bylo několik parků dobrejch jak Ruka, ale to už neplatí. Nevím proč. Nemáme žádný pořádný hory, místo na pravej prašan ve Finsku nenajdeš. Jen pár hodim jízdy to máme do severního Norska, kde už to třeba s prašanem není tak zlý. Já tam ale nikdy nebyl. Máme ale hodně našláplejch streetovejch spotů a tak když Ruka nemá dobrý sněhový podmínky, tak se snažíme hodně natáčet streety.

Co Čechy? Byl jsi někdy u nás?

Nikdy. Myslel jsem, že bych přijel na O´Neill Soldiers minulej rok, ale ty se zrušuli, takže zatím nebyl.

Máš ještě pořád nějaký freeski sny?

Jasně! Je tady ještě toho hodně, čeho chci dosáhnout! Ještě nikdy jsem nebyl do třetího místa na velkejch závodech jako jsou X Games nebo Dew Tour. To bych hlavně rád díky kreativitě a stylovejm věcem, předvíst prostě něco netradičního a zábavnýho. Taky bych rád filmoval o hodně víc než doteď. Chci se na to teď hodně zaměřit a natočit part, kterej ostatní lidi inspiruje!

Co myslíš, že budeš dělat za deset let?

Doufám, že pořád jezdit na tý nejvyšší úrovni a hlavně ať zdraví slouží! S lyžováním nechci nikdy přestat!

Pět slov, kterýma by ses nejlíp popsal?

Haha tak tohle je ta nejtěžší otázka, fakt nevím, co odpovědět.

Díky a tradičně poslední slova na závěr…

Taky díky. Chci poděkovat taky svým sponzorům Oakley a Full Tilt Boots. Užívejte si života a jezděte, co to pude! Je to ta nejlepší věc na světě!

Další zajímavé články

Rychlovka "Homeruns" s Markusem Ederem

Markus Eder se nám připomíná backcountry jednohubkou "Homeruns"...

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...