Aurelien Ducroz - profesionální freerider

Čtyřnásobný vítěz Verbier Extreme a Helly Hansen ambasador, Aurelien Ducroz je opravdový expert na život v horách. Francouzský profesionální lyžař nám umožnil nahlédnout do mysli zimního dobrodruha.

Zdá se, že jste se vždy honil za sněhem. Kdy jste začal lyžovat a kdy jste si uvědomil, že se dáte v tomto oboru na profesionální dráhu?

Lyžovat jsem začal ve dvou letech. Můj otec byl horský vůdce a moje maminka lyžařskou instruktorkou, velmi brzy mi předali svou vášeň pro lyžování a hory. Brzy jsem zjistil, že by to mohla být zároveň moje práce i vášeň.

Jak byste se popsal: profesionální lyžař/​freerider, dobrodruh, vypravěč?

Hmmm – ve skutečnosti od každého trochu. Samozřejmě jsem v první řadě profesionální lyžař, ale také dobrodruh vždy hledající nové trasy a zkoumající nové terény po celém světě.

Co pro vás znamená lyžování /​ freeriding?

Lyžování mám v krvi. Moje láska k lyžím začala v mých dvou letech a od té doby to je součást mého života, nikdy jsem si ani na vteřinu nedokázal představit přestat, byť na jeden den. Pro mě to znamená vše dohromady: potěšení, emoce, rychlost, adrenalin, překonávání sama sebe a v neposlední řadě dokonalá harmonie s přírodními živly.

Každý má různé zkušenosti s tím, co ho vzrušuje nebo těší. Jaké jsou okamžiky, které vás na lyžích nejvíce vzrušují?

Je to ten moment, kdy se dostanete na vrchol trasy, kterou jste si vybral a dlouhou dobu hledal, ten moment, kdy jste připraven se spustit, když adrenalin stoupá na maximum, když na světě není nic jiného, jen vy a hory.

…a váš nejvíce nezapomenutelný /​ vzrušující okamžik spojený s lyžováním?

Měl jsem šanci zažít několik silných, vzrušujících momentů v mé lyžařské kariéře, ale jedním z největších byla finálová jízda Freeride World Tour v roce 2011, kdy se mi poprvé podařilo zajet jízdu přesně tak, jak jsem měl v plánu. V ten den jsem byl v dokonalém spojení s horami, ve svém srdci i těle jsem cítil sníh, skály a okolní prostředí. Samozřejmě vítězství mě velmi potěšilo, ale nejsilnější pocit byl ten, co se stalo mezi mnou a horami.

…můžete se podělit o jiné vzrušující okamžiky, které nesouvisí se svahy?

To bylo opět v roce 2011, kdy jsem se rozhodl sám přeplout Atlantik na 6,5m dlouhé lodi. Tento zážitek byl skutečně nejvíce vzrušující moment v mém životě. S plachtěním jsem začal pouze rok předtím a já se rozhodl přeplout z Francie do Brazílie. Takové dobrodružství!
Byl to velice těžký úkol, pustit se na neznámý terén, kde jsem musel být 200% soustředěný celé měsíce. Učil jsem se každý den ve snaze být v harmonii s novým živlem – vodou.

Co jste dělal letos v létě; zkoušel jste nějaké nové věci?

Od roku 2011 jsem většinu času v létě proplachtil. Rozdělil jsem svůj rok mezi hory a moře, a teď po náročné plachtařské sezóně jsem připraven na nová lyžařská dobrodružství. Na začátku září se vydám do Jižní Ameriky prozkoumat nové terény a získat nové zkušenosti, zážitky ve zcela nových horách.

Nyní když je zima za dveřmi, jaké nejdůležitější soutěže /​ zajímavé projekty chystáte na letošní sezónu?

Na lyžích závodím 10 let, s neuvěřitelným štěstím, že jsem mohl vždy dosáhnout svých cílů. Nyní se více zaměřuji na „poznávací“ projekty. Tuto zimu se chystám po Evropě i po světě objevovat nové trasy, nové zážitky a nové hory.

Jak se na to fyzicky připravujete, máte speciální fitness program?

Posledních deset let pracuji s osobním trenérem. Přistupujeme k mým dvěma rozdílným světům (lyžování a plachtění) velmi specificky. V těchto dvou sportech vaše tělo přebírá mnoho rizik, takže musí být připraveno. Jinak se z nich nebudete těšit a nedosáhnete svých cílů.

Jak se na tyto projekty připravujete psychicky?

Psychická příprava je opravdu rozdílná, v závislosti na každém projektu – závody, cesty, plavba, lyžování…ale většinu času je to všechno o tom, být připraven (mentálně) 100% se věnovat svému cíli – váš mozek vede vaše tělo. 

Příprava před sjezdem a znalost hor jsou dva klíčové bezpečnostní faktory freeridingu. Jak se připravujete na tyto zážitky a na to užít si nejlepší sníh? Spolupracujete s horskými vůdci nebo lyžařskými hlídkami?

To je ta nejkomplikovanější část, být schopen přečíst horu. Obrovské množství času strávíte v horách, než se budete cítit pohodlně a sebejistě. To je to, čemu říkáme zkušenost. A i když dnes začínám mít dobré zkušenosti, je stále velmi těžké docílit pocitu jistoty a bezpečí. To je důvod, proč vždy, při lyžování v terénu, spolupracuji s horskými vůdci: dávají mi svůj vlastní pohled na hory a ujištění, že všechny parametry jsou ok. A vždy, když lyžuji v lyžařském středisku, stavím se v kanceláři lyžařských hlídek pro čerstvé informace o sněhových podmínkách a o počasí. Tito chlapíci jsou místní profíci, každý den jsou na sjezdovkách a mohou vám poskytnout klíčové informace.

V těchto extrémních situacích potřebujete věřit svému vybavení. Co profesionál, jako vy, vyžaduje od oblečení pro výkon v horách?

Když jste tam venku, nejdůležitější je cítit se jistě – věřit si, což je věc tréninku, ale stejně tak dobře oblečení. To vás udržuje při životě a chrání vás. Venku v horách, musíme řešit jednu pochybnost za druhou. Být si jisti, že máte správné vybavení, být si jisti, že můžete věřit svému oblečení, to je klíčem k úspěchu.

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...