Daly o reprezentační budoucnosti

Šéftrenéra naší reprezentace Romana Daleckýho jsme vyzpovídali, aby nám zhodnotil uplynulou zimu a poodhalil plány na tu další! Daly je to tvoje!

Sezóna 2016-​2017 nám skončila, ale ani se nenadějeme a bude tady nová. Proto je ideální čas vyzpovídat šéfa naší reprezentace Romana Daleckého alias Dalyho. Samozřejmě musíme zhodnotit tu uplynulou včetně prvního Evropká u nás a hlavně venku je čerstvě nová nominace naší repre na příští zimu, a tak zkusíme zjistit jaký nastaly změny, co všechno se chystá, jaký jsou cíle, a co kluky popřípadě holky nemine. Daly je to tvoje…

Nominace reprezentace 2017/​2018:

Muži: Šimon Bartík, Vojta Břeský
Junioři: Jan Ferbr, Jakub Kubina, Vojta Ševeček, Tom Peč
Děti: Štěpán Hudeček, Kuba Wot, Kuba Roj

Čís Daly, tak co v těchto dnech dělá reprezentační trenér? Flinká se po sezóně nebo je práce pořád dost?

Daly: Čis Maty, tak v těchto chvílích finišujeme s přípravou plánu na léto, které bude z hlediska výjezdů celkem našláplé. Máme za sebou takový to hluchý období, kdy se hodně schůzuje na svazu a bojuje za rozpočet na další rok, připravují se oponentury – hodnocení jednotlivých riderů a vyhodnocení sezony, tvorba nových rozpočtů a spousty další administrativy s celým tím ancáblem spojený. Řešíme celej slopestyle jako celek, takže hodně komunikujeme s Pepém a Michalem o tom, kdo, jak, za kolik, kde bude, co je potřeba naskákat v létě, abychom dělali výsledky a na jaký závody se připravit. Ještě se řeší big air jako nová disciplína. Podařilo se nám ji zlegalizovat na svazu, a tak bojujeme taky o nějakou korunu, aby bylo na Svěťáky a na výjezdy. 

Ještě než skočíme k reprezentaci tak se zeptáme na letošní premiérovej ročník Evropskýho poháru v Peci, kde jsi byl jako hlavní organizátor. Jak si byl s celým průběhem spokojenej a jestli se můžeme těšit i na příští ročník?

Evropáček v Peci se myslím si vydařil, vše klapalo jak mělo. Kluci, co nám pomáhali odvedli skvělou práci, měli jsme super komentátora a i zahraniční jezdci si závod pochvalovali. Takže už řešíme další rok a máme v merku Špindl, kde by se dal udělat big air Evropák a v Peci opět slopestyle. Záleží však na sponzorech a financích od svazu. Jestli vše klapne, můžete se zase další rok těšit. Takže ještě jednou díky všem, co se na Peci a celý Tour podíleli. 

Teď už ale k naší repre.Nejprve se vrátíme k minulý sezóně. Žádný velký výsledky se nedostavili, takže jaká panuje (ne)spokojenost?

Loňskou sezonu jsme objeli všechny Svěťáky, co byly v kalendáři. Bohužel se nám nepovedlo ani jedou zabodovat do OH rankingu. Nejblíž k tomu měli Robin a Dan v Seiser Almu, kde v tréninku oba odjeli jízdu s dvěma dubly. No a v závodě bohužel oba upadli. Pak už to bylo těžké. Na švýcarský Svěťák jsme zkusili Šimbu, který nadrtil dva duby na Kaltáči a ten zase zajel super jízdu, ale spadl na posledním nesmyslu jménem příčný klandr u triku zero…. .. Tam jsem prožil první infarkt. Na MS zajel pěkně Robin, ale stačilo mu to pouze na 31.místo – první nebodované. Takže sezónu hodnotím neúspěšně a opět jsme si dokázali, že pokud nejsou dva duby, nemáme na Svěťáku co dělat. Svět se rychle posouvá a doby, kdy stačil jeden dubkotoul jsou pryč a my se na to musíme zaměřit a naskákat další pravé dubs.

Největší změna určitě v nominaci nastala v můžský kategorii. Chybí Dan a Robhol, místo toho dostane šanci Šimba a Vojcek. Takže z jakýho důvodu, jestli nám k tomu můžeš říct víc? 

Tak Dan ani Robin si nevyjeli body na OH, což bylo podmínkou pro pokračování v repre. Oba mají jeden dub na jistotu, druhý jak kdy… S tím se bohužel na Svěťák jezdit nemůže. Šimba a Vojta jsou mladí, mají prostor pro zlepšení a oba dělají dva duby, dá se říct na jistotu. Nehledě na to, že Vojcek splnil další z kritérií, a to top 16 na Mistrovství Světa juniorů. Takže tyhle dva kluky podpoříme a začneme makat na třetím dublu a to na nepřirozenou stranu. Bude to těžké, ale věřím jim, že to v létě naskáčou a zařadí do své jízdy. Když máš tři dubly, tak už se dá na Sveťáku udělat 15.místo, a to je také cíl pro další sezonu. Protože kvaldu na OH 2018 už neodjedeme, šance se rapidně zmenšily, tak vstupujeme do čtyřletého olympijského cyklu na OH 2022, kde musíme nejprve vyjet body na nejnižších závodech – Evropák a Fisák, tím si vybojovat kvótu na Svěťák, na kterém pak dva roky před OH bodovat. Tzn. stabilně jezdit top 30. 

Juniorskej výběr bude mít na starosti určitě zase Michal Peč. Jaký jsou cíle a priority a pro tuhle věkovou kategorii?

Letos se spojili junioři a děcka dohromady pod Akademii freestylového lyžování a Pepek s Michalem se budou o všechny kluky starat spolu. Cíle pro ty starší – juniory – jsou vyjet si na menších závodech také kvótu na Svěťák, a protože jsou podobně staří jako kluci v repre, také zabojovat o OH 2022. Hlavním cílem je ale Mistrovství Světa juniorů, kde chceme opět zabodovat do 16.místa. Máme šikovný kluky jako Kubu Kubinu nebo Honzu Ferbra a mladýho Pečáka, kteří mají potenciál se zlepšovat a zajíždět dobré výsledky. 

A nejmladší kategorie děcek?

Mlaďáci se musejí rozkoukat, rozlyžovat, vyjezdit se, aby mohli dělat triky na jistotu a ne jednou jo a jednou ne. Pepek s nima odvedl kus práce, trávili 15 dní v měsíci po dobu celého roku na horách , trampolínách skocích do vody, molitanu. Kluci vyhrávali český pohár a zajeli také bednu v Německu na dětských FIS závodech. Štěpán (Hudeček pozn. redakce) se vyjezdil do stylu. Kuba Roj skočil pěkný dub 10 v Peci a Vojta Ševeček dub 12 ve Flachau. Na patnáctiletý kluky si myslím že slušný výkon. Takže prioritou pro děcka je se vyjezdit a získat jistotu a sebevědomí do dalších let.

Letos nám chybí něžný pohlaví, u kterýho se přece jenom body získávaj trošku jednodušejí. Proč? 

Nechybí. Barča Nováková zajela dva výsledky na Svěťáku do top 24 a stále je ve hře. Je po operaci kolene a na léto se chystá do Austrálie, a tak si zajede na Zéland na Svěťák bojovat o další body do OH žebříčku. Momentálně je 31. a potřebuje se probojovat mezi 24 holek. Takže jí budeme držet palce. Další holky máme v merku. Rýsují se nám zde nějaké talentky, tak uvidíme, jak na tom budou po letních akcích na sněhu. 

Jaký jsou nejbližší letní plány pro reprezentace?

Začínáme v červnu, kdy máme dvě kondička a jednu vodu + trampolíny, červenec voda a Les 2 Alpes na tři týdny a srpen opět voda, molitan, trampošky a Bispingen. Září/​říjenSaas Fee a podzim klasika Stubai a Hintr + nějaké závody . Hodně prostředků investujeme do letní přípravy, hlavně do pobytu v L2A, kde se dá dobře zaskákat – dopady měkké, a tak si kluci můžou po vodě zkusit nové triky na ostro a pořád do relativně měkkého. Oba borci musí zamakat na rightsidech a propracovat se postupně přes 900 a 1080 k rightside dub corkům, které budou pro výsledky na Svěťákách stěžejní. 

Letos nás čeká závěrečná kvalifikační sezóna na OH do Koreje. Jaký budou vaše cíle a bude pokus napodobit Mária jako čtyři roky zpátky?

Jak jsem už říkal na Koreu už se nám šance téměř rozplynuly. Museli bychom hodně bodovat na Světovém Poháru, které do OH zbývají a ne už do top 30 ale aspoň 3x do top 15. Což je s dvěma dubly celkem nereálné. Navíc nám seškrtali kvóty a tak na Svěťáky může pouze jeden a to Vojta Břeský. Takže pokud by se naučil ten right dub v létě, je tady ještě nějaká šance že bychom ty Svěťáky objeli, ale jinak to zkoušet už nebudeme. Přeci jenom je to drahá sranda. Zajedeme ale na Svěťák do Francie, abychom z toho nevypadli, pak do Švýcarska na závěr sezony, pokusit se nasbírat bodíky a udržet kvóty a soustředit se na další sezóny, které budou důležitější. Objet co nejvíce Evropáků je samozřejmostí. Tam bychom chtěli jezdit bednu.

Máte nějakej konkrétní cíl, aby se po následující sezóně dalo říct, že byla úspěšná? 

Máme cíl vyjet si 50 FIS bodů a získat tak co nejvíc kvót na Světový Pohár. Cíle máme na Mistroství Světa juniorů umístit se do 16.místa. Taky chceme objet Svěťák v Big Airu a zkusit se dostat do top 20. Na Evropáku chceme top 3 .

Teď malinko k tvojí osobě. Co vlastně má šéf trenér všechno na starosti. Určitě nejde jen o poplácání svýho svěřence než vyrazí na trať… 

No tak ostatní týmy mají sekretářku, servismana, maséra, fyzio, manažera. Já jsem všechno v jednom. Zatím nemáme takové finance, abych se mohl věnovat pouze trénování, a tak musím plánovat výjezdy, přihlášení na závody, objednání ubytek, aut a letenek, vyřizovat zálohy, dělat vyúčtování, reporty na svaz, shánění peněz i z jiných zdrojů, kaučování natáčení, meetingy,smlouvy s ostatními trenéry – Pepem a Michalem, jejich vyúčtování, jejich faktury, to máte vruty, latě, hřebíky, krycí folie, barva na dřev, a také pneumatický buchar. :) Zkrátka když se vrátím z hor sedám ke kompu a papíruji. Pak zase jedu na hory. Takže takový kolotoč, který končí v dubnu a začíná v červnu, takže teď si zrovna válim šunky a užívám posledního volna. 

Co ty a ježdění, zdraví? Naposled jsme byli spolu rok zpátky na Kaunoši. Kdy zase oprášíme starou gardu..?

Já už to neumim Maty... už si asi nedosáhnu pro grab, ale pivo zvednu , to jo. Musíme udělat tu Alternu po 10ti letech. Ta bude spíš už ale o curvingu a takový tý pohodičce s přáteli. Karkys natočíš to?

Na závěr slova díků, chvály prostě, co chceš…

Tak díky sponzorům, co nás podpořili, díky Svazu, kterej nás nenechal na holičkách a umožnil talentům se dál rozvíjet, díky klukům, co nám pomáhali s CFT a Evropákem , díky všem, co nám pomůžou ať už s čímkoliv a kdykoliv. V neposlední řadě díky tobě Maty za rozhovor. Díky čau!

Měj se Daly a budem držet palce!

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...