Daly o uplynulý a následující reprezentační sezóně

Jak se sluší a patří po uspěšný sezóně musíme vyzpovídat trénera naší repre Romana Daleckýho. Ten nám zhodnotí nejen tu uplynulou, ale taky prozradí plány na příští zimu...

Letošní sezóna se český reprezentaci pod vedením Romana Daleckýho alias Dalyho určitě vydařila. Jak Vojta Břeský tak Šimon Bartík konečně nakoukli na Svěťáku do top třicítky, dařilo se jim i v Evropáku, a když jsme u něj tak se u nás v Peci taky odjel letošní finálovej závod. Ideální čas proto vyzpovídat právě bosse Dalyho, co on všechno říká na uplynulou zimu a hlavně co taky chystá s klukama (i holkama) na tu další. V kalendáři je totiž třeba Mistrovství světa juniorů nebo i hlavní seniorský Mistrovství. Na tohle všechno jsme se ho zeptali v našem dnešním vykutáleným interview...

Čus Daly, tak jak si užíváš posezónní dovolenou?

Daly alias kůň: Čau Maty, no tak dobrý je, že si odpočinu od cestování, ale zase se nenudím, řeším přesun Jumparku na Matyldu, takže kolem toho je dost lítání, plus jsou schůze na svazu – vyhodnocení sezóny, oponentury, žádosti o nový prachy na další sezónu, plány na léto atd, takže klasická bafunařina a kancelářina.

Ještě jednou se vrátíme k letošní Olympiádě. Jak ty jako hlavní trenér naší repre si hodnotil druhý vystoupení freeskiingu pod pěti olympijskými kruhy?

My to viděli v Reichu (Rakousku pozn. redakce) a ještě mám pocit, že ne celý a taky bez Dědkova komentáře, takže jsme si to úplně nevychutnali, ale bylo to hezký… Mrzelo mě, že organizátoři trošku přestřelili trať. Vysoký a těžký raily a wutang skok byl spíš designovka než funkční prvek. Takže jsme viděli hodně neodjetejch jízd, což trošku shodilo úroveň, ale když už se jízda povedla tak nám padala čelist. 

Teď už ale k loňský sezóně z českýho pohledu. Nejprve se zastavíme u druhýho ročníku Evropskýho poháru v Peci. Jak jsi byl s letošním ročníkem spokojenej a co chystáte na další rok?

Jo, letos jsme zase trošku posunuli laťku, ať už v profesionalitě organizace – lepší meetingy, občerstvení pro jezdce v Bull baru, kvalitnější organizace, úprava trati, ubytování a to vše díky dotacím a sponzorům, které se nám letos podařilo sehnat. Bylo dobrý, že to byl finálovej závod celý šnůry Evropskýho poháru, a tak se bojovalo o celkové prvenství. Šimba skončil třetí takže spokojenost. Taky mám radost z nových vysílaček :). Příští rok opět Pec Evropák a to 2.3.2019. Chtěli bychom ještě zlepšovat trať, tak snad bude dost sněhu a vlídný přístup střediska i v dalších letech.

Teď už k výkonům repre. Letos se konečně Vojtovi i Šimbovi podařilo prodrat do nejlepší třicítky během Světovýho poháru. Jaká panuje spokojenost a co to znamená pro přišít rok?

Letos jsme s výkonama těch dvou koňů naprosto spokojený. V létě budeme makat na nových tricích, abychom mohli bejt ještě výš a to aspoň do top 15. Čekáme na Kolbenku, kde budeme trénovat na bruslích a na airbag v Kreischbergu. Doufáme, že ho otevřou a my tam budeme pečený vařený. Máme dvě kvóty na Světový pohár, ale zmenšili startovní pole na padesát kluků, tak se budeme modlit, aby se nám nějaký místa uvolnily. Musíme vyjezdit nový FIS body na nízkých závodech abychom se posunuli ve FIS points listu vejš… 

Jak říkáš FIS změnil pro následující rok počty účastníků ve Světácích. Můžeš nám k tomu říci něco bližšího?

Přihlásíš se na závod a čekáš, jestli ti co mají víc FIS points nepojedou, abychom mohli my. Takže neusnout na vavřínu a jezdit co nejvíc malejch závodů, kde sbírat body a jít nahoru.

Letošním velkým objevem je určitě Matěj Švancer. Jak bys zhodnotil jeho první sezónu a co od něj čekáte dále?

Je to démon a člověk kterej je jinde. První sezóna super. Je v Rakousku , kde má výborný zázemí na trénink, takže věřím, že o něm hodně uslyšíme. 

Jedním z letních cílů bude určitě Mistrovství Světa juniorů, který se koná na Novém Zélandu. Kdo všechno se tam podívá?

Jede Matěj (Švancer pozn. redakce) a Speedy (Štěpán Hudeček pozn. radakce). Cíl je top 16. Snad to dopadne, držte palce. 

Jaká další plány má repre na letní měsíce?

Duben a květen měli individuál posilku - nabíraní svalů, červen máme do rychlosti takže třikrát kondička – dvakrát Špindl a jednou Klíny. Červenec už začneme mrskání – brusle, trampošky, voda, bag… konec srpna asi Saas Fee. 

Máš už představuju o jezdeckým složení reprezentace příští zimu? Budou nějaký větší změny nebo zůstane vše při starém?

Oba dva si zaslouží být i nadále takže žádný změny. Jediná změna je, že Vojcek už to nebude sklepávat do stran a Šimba se přesune na bránící levý křídlo (viz Okresní Přebor pozn. radakce). Parametry na to má. 

:D… Jak to vypadá u nás s nežným pohlavím. Po odchodu Báry Novákové se zatím díra nezalepila…

Máme Agátku (Christophovou pozn. redakce) a Růžu (Čermákovou pozn. redakce), makaj a doufám, že budou do tří let dobrý. 

Jaký cíle si budete klást následující závodní sezónu? 

Mistrovství světa juniorů top 16, Mistrovství světa top 16, Světový poháry top 15. Nezranit se, zůstat svůj a být stále mlád…

Nedávno získalo pořadatelství MS v roce 2023 gruzinské Bakuriani, co ty říkáš na takovou exotickou volbu?

Tak určitě je to exotická lokalita, ale my se s tím popereme a jak říkám, uvidíme. 

Na závěr poslední slova necháme klasicky na tobě…

(Sorry ale nepublikovatelné radši…)

Tak díky Daly, doufám, že podle odpovědí ti z toho ještě nehráblo a držíme palce…

Web Českýho Svazu Lyžařů najdete zde.

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...