Dan Hanka o letošní Kumi Yamě

Dan Hanka se svým downdays týmem z letošní Kumi Yamy zase dovezl vítězství! Pohana jsme sek zeptali na zážitky, který letos dovezl z Francie společně s Máriem a Berným!

Francouzskej resort Les 2 Alpes na začátku prázdnin už po 7. ovládla japonská šílenost Kumi Yama! A stejně jako loni i letos nechyběli Češi. Mário Skála se objevil v Apo týmuDan Hanka společně s Antti OllilouJulesem Bonnairemdowndays týmu. A aby toho nebylo málo Dan se zbytkem stejně jako loni zabili týmovou soutěž nejvíc a dovezl domu první flek! Navíc kraloval i na jednom z best tricků, když nejvíc zabil Niwa session. Dana jsme se tak optali, co všechno letos ve Francii zažil. Bohužel jedinou špatnou zprávou je, že tohle byl poslední ročník Kumi Yamy. Snad se podobná sranda v létě zas někde ukáže… 

Čís Dane tak po druhý se vám podařilo vyhrál letní týmovou Kumi Yamu. Takže jaký byly první pocity? 

Pohan: Čus Maty! Pocity byly super! Nejdřív jsem tomu ani nechtěl věřit a potom jsem měl strašnou radost! 

Když to srovnáš s minulým ročníkem. Lehčí, těžší…? 

No, to záleží. Minulej rok byl těžší ve formátu soutěže - finálovej pavouk týmů - cca 5 jízd a všechny jsme museli dát líp než tým proti nám. Formát tohodle roku byl lehčí, že se jezdily cca hodinový jamy v teamech na 3 platformách. Nejdřív kickery, potom velkej corner a potom raily. Těžší na tomhle ročníku byl stav parku, protože noc předtím nasněžilo dost novýho sněhu, takže park byl druhej den dost rozbitej. 

Tys měl v týmu letos Antti Ollilu a Julese Bonnaireho. Jak sis s klukama rozuměl? Julese si už měl v týmu vlastně i loni…. 

S Anttim jsem se seznámil už na Vars Tournamentu a s Julesem se známe už od minulýho roku…a rozumíme si hezky…většinou anglicky, hah. Ne, už jsme spolu něco najezdili. A všichni to máme nastavený tak, že nás freeskiing baví. Od toho se potom odvíjí naše ježdění a celková nálada u toho. Takže jsme si rozuměli skvěle. 

Jaký další zabijáci se v Les 2 Alpes ukázali? 

Třeba klasická stálice Crapules, Sam Favret, Nico Vuignier, Joff Poulet Villard. Ale taky přijel z USA Will Wesson a Mat tWalker. Matt Walker, bude rozjíždět svůj novej projekt, kterej se bude celej točit o Game of Ski. První match natočil se mnou a Anttim na railech jak o dopadlo uvidíte už asi brzo. Jen dodám, že jsme oba stáli na lyžích po asi 2 měsících, měli úplně nový fungl lyže, na kterejch jsme ještě nikdy nestáli a předtím jsme si dali asi pět wormup jízd. 

Haha to zní hodně dobře. Co v parku všechno čekalo za překážky? Asi slušná Asie… 

Jo, to teda! První platforma byly skoky. Jeden malej, jeden celkem velkej, málo kopnutý stepdown, vystřelovací cannon rail, jeden skok ze strany a celkem velkej tap přez japonskou panenku. Druhá platforma byl velkej nakoplej corner s dopadem do prava. Jeden "lavicovej" jump a vedle vlastně ani nevím, protože jsem tam nikdy nejel...třetí platforma byla railová a tapovací. Zprava to byl klasickej Kumi Yama tapovací gong. Potom tapovací japonská střecha. To má asi nějakej název, ale já si ho nepamatuju. Vedle byl krásnej červenej rainbow mostek s dvouma railama (almost double rainbooow), vedle obloukovej butter box ze sněhu. Potom celkem dlouhej closed out rail a wallride, kterej se dal jezdit spoustu způsobama. 

Tehle závod je vždycky hodně funny,. Formát si nám už prozradil, takže co jste museli nasadit za tríčky, že jste zase byli top? 

Jen bych k tomu dodal, že formát se musel změnit kuli špatnýmu počasí, takže všech 56 nebo kolik týmu jelo kvalifikaci všichni najednou v jeden den. Co se týče triků Jules dával na prvním kickeru obrovskej flat 7 trailing stalefish, Antti vlastně ani nevím co jezdil a já sem jel switch 5 a sw 7 na menším. Hlavní část se jela na již zmiňovaným corneru, kde se podle mě teda hodně rozhodlo. Corner byl rozbitej, načutlej a šílenej. Proto skončila většina pokusů o nějaký pekla crashem. Nám se povedlo odjet čistou jízdu: Jules první  OBŘÍ alleyoop lazyboy 450, Antti velkej alleyoop cork 7 mute to reverse mute a já jsem jel switch alleyoop cork 7 safety. Na poslední railový platformě byla už většina lidí totálně vyřízená z corner session a navíc padla šílená mlha. Já s Anttim jsme sebrali poslední síly a Antti dělal přes rainbow mostek různý variace onefootů a já dělal takovej double tap 1 ven, čímž jsem potom vlastně vyhrál ten best trick. 

Na ten best trcik jsem se tě chtěl akorát zeptat. Takže nám k tomu něco bližšího pověs. Kde, jak, proč, za co? 

To bylo prááávě na tom rainbow mostku, kde jsem dělal tail tap nose blunt tap do 180.A proč? Protože mi to přišlo originální a taky znáš to, doubly prostě frčej! 

Jak proběhla oslava vítězství? Saké muselo stříkat proudem… 

Oslava proběhla parádně! S Máriem a Berným jsem si to dost užili! Proběhly nějaký flašky na baru, nějaký hieny, nějaký mrskání u tyče, nějakej skoro fight a kocovina. Takže uplná klasika! 

Není na skladu ještě nějaká speciální česká sranda historka s Máriem a Berným?

První vtipná věc byla, že jsme vyráželi s Berným v 7 ráno ze Zlína, nabrali v Praze Mária a v 1 ráno dojeli do Les 2 Alpes a Berný to celý najednou odřídil sám..neuvěřitelný...Další veselá je, že když jsme šli s Máriem z finální párty, potkali jsme nějakýho Frantíka, co po nás chtěl zaplatil za používání jeho ulice, po který jdeme a jeho vzduchu, kterej mu my jako cizinci dejcháme. Z toho vznikla asi hodinová všelijaká potyčka. Načež když jsme se ho zbavili a šli konečně teda domů, potkali jsme ho u nás před hotelem, kde po nás chtěl znovu teda zaplatit za použivání jeho ulice a dejchání vzduchu, tak už jsme se jen smali. On se nakonec rozbrečel a utekl…

Haha…doufám, že jste s Berným sbírali matro na další edit…? 

Jo, něco jsme potočili, co z toho vznikne ale nikdo ještě neví. Počasí nám moc nepřálo a z pěti dní jsme jezdili dva. 

Léto je na za začátku, takže co tě v nejbližší době čeká? 

V nejbližší době budu třídit třešně, snad si zaskáču do vody a potom plánujeme asi Saas Fee s Berným, Zuzičkou a Máriem. 

Něco na závěr, co bys snad chtěl ještě dodat….? 

Snad jen, že sem rád, že jsme jeli v takový sestavě. Protože to byl zase legendární vejlet. Takže díky Bernýmu a Máriovi. Taky díky Like That Event za pozvání. A všem co si tohle přečtou. Koho by zajímalo víc z mejch lyžních dobrodružství, najde mě na instagramu @danielhanka Díky Maty za rozhovor!

Jop, taky dík!

foto by Kumi Yama

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!