Interview Nico Zacek

Připravili jsme pro Vás novou rubriku a to rozhovory se zajímavými lidmi. Po hlavě se do toho vrhla Terezka Pašťálková a jako prvního pána na holení vyzpovídala evropského top jezdce Nicka Zacka…  

foto
foto by Richard Walch
Čau Nico, myslím, že všichni v Čechách vědí o koho v tvém případě jde, ale stejně pro jistotu, kdo je Nico Zacek?
Jmenuji se Nico Zacek, je mi 26 a jsem profesionální freeskier z Mnichova (Německo). Před pár týdny jsem dokončil studia Sportovní ekonomie a můžu se tak soustředit jen na ježdění. I když letos je v Německu šílená zima, nemáme žádný sníh. Ale poslední týdny jsem strávil v Aspenu a Japonsku, takže jsem se nakonec taky svezl.

Jak dlouho jezdíš, jak si začínal?
Na lyžích jezdím tak od tří, v patnácti jsem přeskočil na snowboard. Shodou okolností jsem se roku 2000 ocitl na lyžích a od té doby je mi jasné, co je mou vášní..

Jak myslíš že ježdění na bruslích ovlivňuje freestylové lyžování? Na newschoolers.com jsem četla článek o třech bruslařích, kteří nikdy nezkoušeli skoky na lyžích a když pak dostali šanci, triky se učili fakt rychle, dalším příkladem může být Kaya Turski, vím, že jsi taky jezdil na bruslích…?
Je fakt, že pár profíku bývalo bruslaři, mnoho triků a pohybů je totiž opravdu podobných jak na bruslích tak na lyžích. Kaya je i nadále profíkem jak bruslařským tak lyžařským, já jsem na rozdíl od ní nikdy nebyl sponzorován, dělal jsem to jen pro radost, ale určitě mi to v začátcích velmi pomohlo.

Mnoho lidí tvrdí, že jediný způsob, jakým být na světové úrovni, je jezdit v Americe nebo Francii v těch největších parcích, jen jezdit, jezdit a jezdit. Ale co já vím, ty studuješ univerzitu a jezdíš především v Garmishi, jaký máš na tento pohled názor?
Je pravda, že v Americe a pár dalších zemích mají o mnoho lepší parky než německá část Alp, proto je taky jejich úroveň ježdění o třídu vyšší. Ale myslím si také, že tento rozdíl se stále zmenšuje, mnoho resortů se snaží nabídnout čím dál tím lepší podmínky, já osobně nejraději jezdím v Evropě, například kolem Arlbergu jsou jedny z nejlepších možností na stavění backcountry kickerů vůbec. Mám tu přátelé, přítelkyni, fotografy, filmaře, miluju cestování, dvakrát do roka jezdím do USA pracovat se sponzorem Helly Hansen, ale většinu sezóny rád trávím doma.
foto foto
foto by Konflozius
foto by Thilo Brunner

Co zranění?
Ohhh..děsná téma! Několika jsem v minulosti prošel, levé koleno to odneslo, ale už je to docela v pohodě a cítím se skvěle! Vždycky se snažím jezdit rozumně, nosím jak trenky, tak páteřák i helmu. Všichni by měli být rozumní a dělat to samé…

Nedávno se na freeride.cz rozjela vášnivá diskuze o sponzoringu, někdo začal být sponzorován a hned tu byly rozdílné názory, že na to nemá, nebo naopak že má styl a že si to zaslouží,a podobné protiřečící si názory. Co si o tom myslíš ty? Jak by měly firmy vybírat, na co se soustředit, jak to funguje v Německu?
Myslím, že nejlepší je zdravý mix všeho. Dobrý jezdec nemusí být zároveň dobrý representant firmy, kdybych byl team manager, hleděl bych hlavně na motivaci jezdce a jeho celkový přístup. Také je důležité umět komunikovat s médii a representovat tak jezdce, nebo jezdci sami sebe. Když jsem začínal, bylo velmi lehké dostat se ke sponzorům, ale jak roste úroveň ježdění, stává se to čím dál tím těžší. Nejtěžší část může nastat, chcete-li si lyžováním vydělávat… V Rakousku, Německu a Švýcarsku je nás jen pár, kteří si opravdu vydělají nějaké peníze..
foto
foto by Thilo Brunner

Hodně cestuješ, kde se ti nejvíc líbilo a proč?
Rád lyžuji na exotických místech, například v Číně, Japonsku, Taiwanu, Hong Kongu, Jižní Africe…Je asi zřejmé, že mám rád Asii, to díky jejich skvělému jídlu. Minulý rok jsem podnikl trip do Kataru, na nějakou show v poušti, to byl úžasný zážitek.

foto
foto by Mo Garhammer
Co ty a freeriding?

Nejsem moc freerider, mám rád stavění backcountry kickerů, ježdění prvních stop, nebo jízdu na switch v prašanu, ale děsím se lavin. Proto asi nikdy neskončím jako mnoho profíků, jako freerider…

Tvá přítelkyně je Caja Shoepf, jedna z nejlepších německých jezdkyň, jak takový vztah funguje? Myslím, že je to „sen“ každého lyžníka mít stejně založenou přítelkyni: )
Fakt jsem rád, že je Caja dobrý lyžař, také proto, že oba jezdíme za Voelk, můžeme spoustu času trávit spolu, na různých natáčeních a podobně. Ale nejsme vždy spolu, například do Státu jezdím sám, Caja musí do školy a taky nemáme peněz nazbyt. A ano…je to sen!!!

Na čem teď pracuješ a co máš v plánu na zbytek sezóny a léto?
Během pár dní vyrážím na Handrail trip do Polska, nějaké natáčení. Potom pár závodů, Newschoolpicknic a European Open. Na konci sezóny jedu se sponzorem Suzuki do Dubaie na rail session v poušti…to zní divně, co?

Díky moc za rozhovor, chtěl bys něco dodat?
Velmi jsem si užil poslední návštěvu Čech! Moc rád bych se brzy vrátil a konečně si u vás i zalyžoval.


Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...