Jirka Volák

Jirka Volák alias Dědek patří nejen ke služebně nejstarším freeskierům našich končin, ale hlavně k největším srdcařům! Dnes tu máme interview, kde si ho vzala na paškál Petra Jurečková.

Ahoj Jirko! Čo hovoríš na tohtoročné X Games? 

Ahoj Peti a všíchni co strávíte pár minut tímhle rozhovorem. Letošní X Games jsem poctivě sledoval, dokonce i vstával na noční přenosy. Začnu rampou, ta mě zklamala, byla moc ledová a kluci padali jako hrušky. Naopak slopestyle byl super zážitek. Mám pocit, že dlouhodobě zařezávají Andriho Ragettliho, ale on jim to jednou všem vysvětlí. Přál jsem to letos McRaeovi, za parádního sw. tripla, ale nakonec to poslední jízdou parádně napálil Oystein. Zaslouženě Zlato. Co se týká holek, tak tam je Kelly úplně jinde, té stačí už jen double a může závodit s klukama. Holčicí BIGAIR velice pozitivní překvapení. Na tak velkej skok tomu holky pořádně zatopili co? Chlapskej BIGAIR jedním slovem dechberoucí! To že Harlaut přilepí načisto oba triky, se kterýma vyhrával všechny poslední X Games a nebude mu to stačit na zlato, tomu bych nikdy nevěřil, nicméně Woodsy - smekám, tak pěknej čistej triple s octograbem … víc zatím není! Už ted se těším na Olympijskej závod v Koreii, kde bude nejkreativnější trať ever a to se tam bude dít, tak se můžeme těšit na zážitek roku.

Máš pravdu, holky boli určite príjemné prekvapenie pre mnohých. Odkial si to sledoval, kde sa práve nachádzaš? 

Sedím „doma“ ve Fulpmes, což je kousek od Innsbrucku v údolí Stubaital, kde trávím už druhou zimu. Máme tady s moji ženou Terezkou pronajatej byt a je nám tady dobře.

Prečo práve okolie Innsbrucku? Ako dlho tam plánuješ zostať? 

Loni jsem dostal možnost bydlení od kamaráda Daniela Koudelky (aka KOUDY), v Praze jsem byl zrovna nejakej v útlumu a stejně někam pořád jezdil, tak jsem po tom rád skočil. Musím říct, že je to tady super. Zažil jsem 2 zimy v Laaxu, tak mám s čím srovnávat. Tady je to jiný, zima trvá 8 měsíců, na jaře a na podzim máš několik možností ledovců v dojezdu do 1h (Tux, Stubai, Kaunoš). V zimě bohužel musíš, taky dojíždět, ale ta rozmanitost parků mě baví. Chybí tady dobrej noční osvětlenej snowpark jako dělá Chozé a Pavlík v Karolínce.

Možností je tam veru požehnane, v ktorom parku jazdíš najradšej? 

Jak jsem řekl, vše je v dojezdu okolo 1h někdy méně, což je velká výhoda. Na jibby mám rád Serfaus, na skok Kaltenbach. Letos mě zase začal bavit Mayrhofen, kde je moc dobrá lajna 3 skoků. Povedlo se mi tam před měsícem přilepit asi životní lajnu sw 900 do right cork 7 do Kangaroo flipa. Bohužel to není natočený, ale ten pocit ve mě zůstává. Na jih v Itálii je parádní snowpark v Seiser Alm tam jsou snad nejlepší skoky na světě a taky příroda jak v National Geographic. Když chceš dát pohodu tak v okolí Innsbrucku jsou moc příjemný parky se super výhledama na okolí. Můžu jen doporučit.

Od začiatku sezóny jazdíš na nových lyžiach Faction. Čo ťa viedlo k zmene? Ako sa ti na nich jazdí?

Ke změně mě vedlo ukončení předchozí splupráce a touha pořád posouvat svoje ježdění. Potkali jsme se v létě s Honzou Pavlišem, slovo dalo slovo a udělali sme deal na lyže. Ted jezdím promodel Candida Thovexe CT 1.0 a za to nemůžu být šťastnější. Candide byl od prvopočátků jeden z mých vzorů. Věřím, že tahle spolupráce bude mít pro obě strany přínos a potrvá. Ještě jednou díky Honzovi za důvěru v to, co dělám! 

Plánuješ sa tento rok zúčastniť dákych súťaží? 

Odjel jsem jeden závod tady na Stubaii a jeden ve Švýcarsku, kde jsem skončil 1 místo za finále. Tam jsem si řekl, že budto dám finále nebo končím se závoděním … asi to tak mělo být :). Přece jenom jsem ve 32 letech na té startovce vypadal spíš směšně. Ted zrovna mám chuť dojezdit sezonu v poklidu a užít si místní kopce. 

Poslednú dobu sa tiež hodne venuješ koučovaniu. Ako to prebieha?

Koučovat jsem začal poprvé na letních JAM kempech v Hrozenkově. Od té doby mi rukama prošlo nespočet lidí a věřím, že jsem některý z nich i něco naučil. Chtěl jsem využít toho, že mám pegagogické vzdělání, a že trávím zimu tady v Tirolsku, tak nabízím možnost privátního koučování. Kdokoli toho může využít a kontaktovat mě na tomhle mailu, v rámci toho také bydlet u nás ve Fulpmes. Taky budu letos koučovat SatisFaction Ski Camp v Deštném, kde je připraven bohatý program, budou tam dobří koučové a já se na to moc těším. Kemp je za rohem 26.2.-3.3., proto neváhejte, přihlásit se můžete zde. Věřím, že se tam sejde spousta mladých nadšených lidí a společně to posuneme o kus dál!

Aké máš ešte plány do konca sezóny? Plánuješ ďalšie akcie?

Do konce sezony bych rád dolyžoval bez zranění to je 1. a nejdůležitější cíl :). Na základě mých zkušeností s ježděním a koučováním jsem se spontánně rozhodl pouštět každý týden menší trick tip, který najdete na youtube pod názvem TIP 4U. Doufám, že to lidem pomůže s učením se nových věcí. Taky bych chtěl dotáhnout již rozjetý KROM WARS, ale podrobnosti ještě nebudu pouštět stačí zmínit, že se pomalu vaří voda na další ročník. Jeden z mých cílů je taky podívat se do parku na Karolínku, kde dělají kluci srdcovej snowpark a to já mám rád :) Chozé, pracuju na tom, tak snad to letos vyjde.

Jestli jste to dočetli až sem tak díky za váš čas, taky děkuju Peťce za rozhovor a všem přeju parádní zbytek sezony, která je letos po mnoha letech konečně na sníh bohatá. 

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...