Když v ráji napadne - příběh ze střediska Heavenly

Když jsem se minulou sezonu v San Franciscu usadila u ranního kafe a položila si před sebe Transworld Snowboarding resorts guide, že se tedy rozhodnu kam na měsíc vyrazím, překvapilo mě...Své zážitky napsala Terezka Pašťálková a jsou fakt zajímavé...

Když jsem se minulou sezonu v San Franciscu usadila u ranního kafe a položila si před sebe Transworld Snowboarding resorts guide, že se tedy rozhodnu kam na měsíc vyrazím, překvapilo mě jak málo možností vlastně mám. Samozřejmě první volba Mammoth jupiii vzhůru tam. Ale ouvej, jen za cestu bych dala tak minimálně dvě stě tři sta dolarů, jela bych tam dva dny a nakonec bych musela i chvíli stopovat. Hmm, ne moc lákavé. Podobně to dopadlo s většinou resortů, víte proč se tam tak těžko dostává? Světe div se, kdo nemá na auto, nemá v luxusních střediskách co dělat. Ach ta Amerika. No, takže ve finále padla volba na resort Heavenly, díky nebo spíše kvůli nejsnazší dopravě.

foto
Hawaii - Lake Tahoe

Středisko se nachází ve městě South Lake Tahoe, které je hraničním bodem Kalifornie a Nevady, kalifornská část vypadá jako z pohádky, krásné malé roubenky, zahrádky, kavárny, jakmile ale překročíte pomyslnou hranici s Nevadou (asi ve dvou třetinách města) ocitnete se v síti mrakodrapovitých casino-​hotelů. To proto, že v Kalifornii je gambling zakázán, tím pádem je jím Nevada přeplácána. Když už jsme u toho co je zakázané a co není, v Kalifornii je dovoleno hulení, asi nevelké překvapení. Ale systém jakým to funguje mě pobavil. Existuje zde tak zvaný weed doctor, za kterým jdete například že nemůžete spát. On vám dá nějaké prášky, vy přijdete za týden, že je vám pořád špatně, zkusíte jiné a když ani ty nepomohou předepíše vám marihuanu. Dobrej doktor: ) Takže jedete na lanovce a všichni hulí, jste v kavárně a v ní si všichni připravují dýmky, vtipné…Jinak je Heavenly známé spíše pro sjezdaře, kteří mohou jezdit až na 180ti sjezdovkách, propagace říká, že sluníčko svítí 274 dnů v roce a sběrači podpisů mohou narazit například na bratry Mahry (jejich syn je dnes známý to freestyler: )) nebo Picabu Streetovou.
Celým výletem mě provázel velký strýček štěstěna, takže už v autobuse jsem narazila na postarší paní, která pronajímala pokojík asi tři minuty od gondoly. Vida, skvělé. To byla teda náhoda. Minulý rok byla v USA dost naprd sezóna co se sněhu týče, takže třeba dvě třetiny mého pobytu byly postavený jen raily, nebo jen, bylo jich tam tak třicet: ) Nepotkala jsem tam žádnou hvězdu známou českému oku, ale každopádně děti co tam jezdili byli dost našláplí, 270 a víc na brankový rail a podobně, pak když postavili pár skoků, tak jezdili vždycky 3 na obě strany, 5, a pokračovali co to šlo, takoví stroječci: ) ale evidentně je to dost bavilo. Zdá se, že dost výhodná práce je být Ski patrolem, ti si totiž jako jediní zajezdí v prašanu ještě než ho odstřelí dynamitem kvůli lavinám, ti mohou na svah i když nejezdí lanovky, ti pracují na lyžích, ale naštěstí nejsou jediní, kteří mohou jezdit na skútru.

foto
Hawaii - Lake Tahoe

Netušila jsem jak je v Americe skútr rozjetej, dokonce způsobem, že když napadne, tak nejsou fronty v resortu, ale na dálnicích vedoucích k vrcholným parkovištím v horách stojí v zácpách auta a s vozejkem a párem skútrů. Neuvěřitelné. A nutno zmínit, že to jsou skútry ,které vyjedou téměř všechno a tak rychle, to jsem opravdu v životě neviděla, abyste si pod pojmem SKÚTR nepředstavovali skútry krkonošských krnapáků.. No každopádně má první zkušenost byla v noci, kdy mě nejdříve kamarádi nechali řídit, přičemž jsem to v jedné zatáčce položila asi tak metr od stromu a naskočilo mi deja-vu, jak jsem takhle umřela. Skvělý, takhle to dobře začíná. Rozklepaná jak osika, ještě v dvacetistupňovém mrazu, jsem nicméně nasedla zpět na stroj a pokračovali jsem v jízdě, ti magoři jezdili tak rychle..Jezdili jsme vždycky dva. Asi po hodině v lesích jsme dojeli úplně na vršek, bylo vidět celé Lake Tahoe, hvězdy, nádhera. Kamarádi ať si vysednu a že si dám freeride dolů, že jsem tu poprvé tak že můžu jet první stopu a že mi zezadu budou svítit. Já naivka natěšená že jo a že super skvělý, tak jsem si slezla, zapínám si boty a nejednou všichni ujedou. Nechali mě tam!!! Uprostřed nějakého pohoří ve dvě ráno! Netušila jsem ani omylem jak se vrátit, ještě úplně tmavým lesem. Samozřejmě jsem hned propadla hororovým paranoiím, všechny stíny byly vrahů, všechny zvuky mířily ke mně..OPRAVDU HRŮŮŮŮZA. Asi po třech minutách jsem se uklidnila, že by mě tam přece nenechali. Fakt ale nevím, kde se ve mně brala ta jistota: ) Každopádně děs a strach vystřídala nádhera, bylo vidět celý jezero, slabounký vítr, jedna z nekrásnějších věci, co jsem kdy viděla. Asi po další minutě se vrátili všichni vysmátý, tak jsem jim teda poděkovala a jeli jsme domů. Ten freeride byl taky skvělý, ale jak nebylo moc vidět tak se nedalo jet nějak rychle. Každopádně až do konce výletu jsem zanevřela na středisko a každý den jsme jezdili někam pryč na skútru a při freeridech jsme se střídali, byl to vážně největší úlet, už samotná jízda na skútru do prudkého kopce kdy ti prašan stříká přes obličej že téměř nevidíš. Nejlepší zážitek a nejvíc doufám, že budu mít ještě někdy možnost si ho zopakovat.

foto
Hawaii - Lake Tahoe

Takže i když Heavenly bylo taková „nouzovka“, dalo mi to zážitky na celý zbytek života, které bych možná jinde zaseklá na rampě nemusela zažít, a díky tomu na něj budu vzpomínat fakt jako na „rajské“ středisko.

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!