Kuba Roj

Letní měsíce jsou ideální k vyzpovídání našich freeskierů. Jméno Kuba Roj se už nějaký čas objevuje u nás na webu, a tak je na čase, aby tenhle nadějnej junior u nás absolvoval svoje první interview!

Kuba Roj patří k našim nadějným juniorům. Poslední sezóny o sobě dával celkem slušně vědět i díky Akademii Pepého Kalenskýho. Letos pak vybojoval na MČR třetí flek a taky si zkusil Mistroství Světa juniorů v italském Valmalencu. Proto je právě ideální čas na jeho první FRozhovor a to hlavně samozřejmě na téma freeskiing, ale i na jeho další záliby…

Čus Kubo, takže na začátek klasika. Pěkně se nám představ…

Kuba: Já jsem Jakub Roj, je mi 16 let a jezdím na lyžích. :) 

Letos se si skončil na MČR na třetím fleku a celkově v Tour čtvrtej, což je určitě super. Jak si byl se závodama spokojenej?

Na závodech jsem ani nečekal, že bych se mohl umístit. Ale podmínky mi přály. Moje jízdy byla 270 na rail, right 360 japan a cork 720 revers tail.

Letos si taky poprví zkusil Mistrovství Světa juniorů v italským Valmalencu. Jaká to byla zkušenost, a jak se ti celkově závod povedl a líbil?

Byla to zajímavá a vzácná zkušenost. Bohužel jsem při tréningu před kvalifikací skákal dub cork 1080 a přetočil jsem to na záda. Vyrazil jsem si dech a narazil žebra. Takže jsem závodem projel lehkými triky. Ale jinak se mi to moc líbilo.

Přidal ses taky k Čechům, kteří maj v portfoliu triků dabl cork. Jak vlastně ses dlouho trik učil, než si ho konečně odjel na sněhu?

Dub cork jsem trénoval celé léto v areálu Jumparku. Ani jednou jsem ho nezkoušel do vody. Poprvé jsem se odhodlal na MČR v středisku Pec pod Sněžkou. Odjel jsem ho na první pokus.

Nemůžu se nezeptat na tebe a parkour, protože víme, že ho děláš hodně slušně. Takže jak to máš lyže vs. parkour a v čem ti to v zimě nejvíc pomáhá?

Tak parkour dělám přibližně pět let. Teď jsem v našem parkourovém teamu na pozici trenéra. Je to o volnosti pohybu a kreativitě, což je podobně jako na lyžích. Parkour mi hodně pomáhá při trénování nových triků na sníh. Mam díky parkouru hodně dobrou orientaci ve vzduchu. Lyže jsou pro mě ale na prvním míste.

Jak to vůbec vypadá s parkourem v Čechách? Dá se třeba scéna srovnat s tou freeskiingovou?

No, parkour a freeskiing jsou na tom vlastně dost podobně. Oba sporty zatím nejsou moc rozšířený. Ale já jsem si většinou vybíral ne moc rozšířený sporty v ČR (např. dřív rugby). Baví mě tyhle sporty nějak rozšiřovat a zviditelňovat.

Záludná otázka. Kdyby sis měl vybrat jen lyže nebo parkour? Co by dostalo košem?

Asi spíš parkour.

Uf, venku máme strašný vedro, takže jaký jsou tvoje plány na léto? Sníh nebo spíš pouliční zábava?

Tak zrovna teď jsem s parkour teamem na dva týdny jako trenér v Itálii. Vracím se 2. července a týden později odjíždíme na necelý měsíc do Francie na lyže trénovat. A srpen strávím nejspíš někde pěkně u vody na lyžích :).

V reprezentační nominaci na příští rok jsi se objevil v juniorský kategorii, co myslíš, že tě všechno čeká?

No, bude to náročné, ale je to to, co chci dělat, takže se těším. Doufám, že českou freeski scénu někam posuneme na vyšší pozice ve světě.

Budem držet palce. Jak vůbec hodnotíš spolupráci s Pepkem jako s trenérem?

Je zkušený v tom co dělá a předává nám méně zkušeným své vědomosti. Jsem rád, že mě může trénovat zrovna on.

Máš nějaký konkrétnější plány na nadcházející zimu?

Chtěl bych zase vylepšit své umístění na MČR a dostat se znovu na Mistovství Světa juniorů a tam taky něco dokázat.

Pár krátkých otázek:
Oblíbenej freeski trik: dub 720
Oblíbenej parkour trik: cork
Oblíbenej resort: Flachau
Freeski vzor: Henrik Harlaut, Andri Ragettli
Hory vs. ulice: hory
Rail vs. kicker: kicker
Prašan vs. park: park
Oblíbenej pokrm: pizza
Oblíbenej drink: džus, voda

Na závěr klasika, takže tvoje poslední slova a děkovačky…

Tak na závěr bych chtěl už jen moc poděkovat za všechny chvilky strávené ve společnost freeskierů, rodině za velkou podporu, trenérům za to že jsou na nás tvrdí a všem co mě podporuji.

Díky a ať se daří..!!

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...