Letní interview s Danem Hankou

Na konci léta jsme nemohli zapomenout vyzpovídat Dana Hanku! Českej lyžník, kterej má ve světě pořádný jméno a momentálně se zotavuje ze zranění kolena si udělal čas a zodpověděl na pár našich záludných otázek.

Dana Hanku, nejprofláklejší český freeski jméno ve světě, určitě představovat nemusíme. Dan má za sebou hodně pernou sezónu, kdy se objevil na několika vyhlášenejch freeski akcí (SLVSH Cup, Red Bull PlayStreets...), zkusil štěstí ve FIS Světovým poháru a bohužel si taky stihl vážně poranit koreno. Jak na tom momentálně je, co všechno chystá a plánuje na novou sezónu, a jak byl spokojenej s tou minulou se dočtete v našem dnešním rozhovoru!

Čus Dane, tak kde jsme tě momentálně přepadli v těchto letních dnech?

Dan: Čus Maty, právě jsem doma, takže nic zajiimavýho...

Nejprve musíme začít tvým smolným koncem minulý sezóny. Během SLVSH Cupu sis zranil koleno, takže co se přesně stalo, jaký byly následky, jak probíhá léčba, a kdy tě budeme zase moct vidět na lyžích?

Měl jsem dělat switch bio 900s double japan. Nějak jsem to přisedl, řízla se mi lyže ve sněhu a bylo to. Rozrtženej meniskus a křížák na kaši. Léčba probíhá dobře, chodím skoro denně do fitka, teď už začínám jezdit na bruslích, abych si zvykl nohu zatěžovat a nebál se jí používat. Myslím si, že na Stubai opening chybět nebudu!

Co jinak vůbec říkáš na tenhle formát akce a kontestu? Určitě zábava ale místama i hrot, kdy zkoušíš úplně nový věci na první pokus…

Je to super! Místama je to samozřejmě hrot. Ukazuje se tam obrovská diversita mezi riderama a trikama. Pro někoho může být backflip nejjednodušší trik na světě. Pro „někoho“ to může bejt smrt… haha :D. Na druhou stranu se naučíš spoustu triků, který by tě třeba ani nenapadly. 

Krom SLVSH Cupu ses taky podíval na plno dalších akcí. Čeho jsi se všeho zúčastnil, a jaká akce na tebe udělal nejlepší dojem?

Všechny akce na kterejch jsem byl byly super. Kdybych měl vybrat jednu, tak to budou asi PlayStreets, protože Soldiers se musely zrušit. Bohužel před Nine Royals jsem se právě zranil, takže tam jsem nakonec nebyl. Jinak za zmínku stojí určitě SLVSH Cup nebo Kronplatz Air od Lukase Shaeffera.

Teď se přesuneme k repre, kde si loni zkoušel několik FIS závodů, ale až na big air v Quebecu se ti příliš nedařilo. Spokojenost tedy asi není na místě. Jak bys svoji FIS sezónu hodnotil?

Big air jsem jel jen tak ze srandy, protože jsem chtěl jezdit a ne jen čumět a paradoxně se celkem zadařilo a snad z toho vzniknul i popud na založení český big air sekce. Jinak, se mi moc nedařilo. V Seiser Almu, kde jsem měl velkou šanci a super run jsem při první jízdě spadl na posledním skoku, tak, že sem myslel, že jsem fakt mrtvej. Druhou jízdu jsem jel s otřesem mozku a úplně rozbitej a do posledního switch doublu, u kterýho jsem spadnul, se mi samozřejmě moc nechtělo. Ale nakonec se to povedlo, ale udělal jsem revert. Když se zpětně zamyslím, že jsem po tom pádu ještě jel druhej run, jsem sám na sebe fakt naštvanej. Mammoth se zrušil, ve Francii jsem vyvlál a v Quebecu mi vypla při čistým dopadu lyže. A v druhým runu jsem spadl u 450 backslide, načež jsem byl tak naštvanej, že jsem přerazil hůlku o zábradlí, ten ulomenej kus mi vyletěl a udělal díru do helmy. Ještě, že jsem ji měl, mohl jsem bejt ještě v novinách v rubrice idiot roku haha.

Haha. Teď dáme pár nej minulý zimy:

Nej trip: Podzimní Innsbruck se Šimbou.
Nej domácí/​zahraniční park: YOURpark Deštné, Absolut Park.
Nejčastější trik: Switch 720.
Největší kalba: Moje narozeniny za tejden.
Největší úlet: Bejt první Čech ve fulltime ski movie a natáčet segment v YOURparku na Deštný.
Veselá příhoda: Naprosto zničená půjčená dodávka po našem urban tripu s Factionem do Finska ( 4x nabouraná). Haha.
Největší průser: Mínus koleno.

Teď se právě přesuneme k vašemu prvnímu Faction team movie. Jak natáčení probíhalo, kam jste se podívali, a kdy můžeme čekat premiéru?

Natáčení probíhalo prakticky po celým světě. U každýho team ridera doma. Takže jsme bili ve Finsku u Anttiho, u mně v YOURparku, pak v domovině Factionu ve Verbieru, v La Clusaz ve Franci, v USA atd. Světová premiéra bude ve francouzským Annecy na High Five Festivalu. Potom sňůra pokračuje skrz Paříž, Londýn, Edinburgh a 18.2. v Praze. Tak doufám, že se tam se všema potkám a ukážeme, jak umíme bejt v ČR divoký v klasickým freeski stylu!

Budeme se těšit! Nesmíme zapomínat ani na tvůj a Bernýho projekt Smelly Socks. Loni vyšla pouze jedna epizoda. Nějaký specielní plány na příští zimu?

Nějaký plány jsou, ale nejdřív na to musíme sehnat finanční prostředky. Jinak se je určitě, na co těšit a určitě se za včasu vše dozvíte.

Co vůbec dalšího chystáš na následující zimu, ať už jde o natáčení, tripy nebo závody?

Nejdřív se musím pořádně rozjezdit, takže nejdřív pomalu začít a pak se vrhnout na natáčení. Určitě mě čeká spousta eventů, nějakej SLVSH a tak.

Na konci srpna odstartovala olympijská sezóna. Myslíš, že to hodně ovlivní zimu a ty top riders se budou soustředit hlavně na to, aby se kvalifikovali a z freeskiingu se pro následující rok stane spíše atletika než pohoda s kámošema?

Kategorizovat lyžování na altetiku a pohodu s kámošema je hloupost. Je to naprosto individuální sport. Ať si každej jezdí ,co chce a jak chce. Samozřejmě, každej preferuje něco jinýho. Mě baví koukat na všechno a myslím si, že jedině jak to ovlivní zimu bude, že se budem moct těšit na ty nejlepší runy v historii lyžování.

Ve freeskiingu jsi už toho zkusil a dokázal celkem dost. Co máš ještě na hit listu, co chybí?

Můj hitlist se neustále updatuje s každým dnem, takže doufám, že toho bude ještě apoň jednou tolik! Rozohdně tam je heli skiing, X-​Games Real Ski a natáčet Smelly Socks.

Závěr necháme jako vždycky na tobě. Takže pozdravy, děkovačky atd…

Díky za rozhovor, a že držíš freeride.cz/ski při životě! Jinak samozřejmě shoutout mejm sponzorům za support a všem lidem, co to čtou a maj rádi lyžování, uvidíme se na svahu!

Taky dík a vidíme se tedy na svahu!!

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...